Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva: Ponašanje Vašingtona neprihvatljivo ne samo za Rusiju, nego i za druge članice SB UN-a

Moskva: Ponašanje Vašingtona neprihvatljivo ne samo za Rusiju, nego i za druge članice SB UN-a
20.09.2020. god.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije preduzeo nikakve korake koji bi vodili ka obnavljanju sankcija protiv Irana, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ocenivši ponašanje SAD-a kao običan performans.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je ranije izjavio da su sankcije Ujedinjenih nacija protiv Irana ponovo stupile na snagu bez obzira na to što u samoj svetskoj organizaciji nisu saglasni s tim. Ako se neka zemlja s tim ne slaže SAD su spremne da je kazne, upozorava on.

„Činjenice su takve da SB UN nije preduzeo ništa u pravcu obnavljanja ranijih sankcija protiv Irana. Sve što radi Vašington nije ništa drugo do performans s ciljem da se Savet bezbednosti potčini njegovoj politici ‘maksimalnog pritiska’ na Iran i da se to autoritetno telo pretvori u instrument za ispunjavanje sopstvenih ciljeva. Nije prošlo“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.
Tvrditi da su sankcije protiv Irana sada obnovljene je odraz želja a ne stvarnost. Nelegitimne inicijative i postupci SAD ne mogu imati međunarodno-pravne posledice po druge zemlje i ne mogu ih dovesti u situaciju da poštuju obaveze u sprovođenju sankcija, ističu u Moskvi.

Takođe se navodi da Amerika nastavlja da dovodi međunarodnu zajednicu u zabludu spekulišući obnavljanjem sankcija protiv Teherana.

Kako ističu u ruskom Ministarstvu, Rezolucija 2231 funkcioniše bez ikakvih promena, a napori na daljoj realizaciji nuklearnog sporazuma sa Iranom biće nastavljeni.

„Rusija se nada da će Amerika imati odvažnosti da pogleda istini u oči i da će prestati da se o Iranu oglašava u ime SB UN“, ističe se u saopštenju i dodaje da je ponašanje Amerike prema Teheranu u suprotnosti s Rezolucijom 2231 i nuklearnim sporazumom.

„To je ozbiljan udarac na autoritet Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da je ovakvo ponašanje Vašingtona neprihvatljivo ne samo za Rusiju nego i za druge članice SB UN, koje su se još u avgustu izjasnile, ocenivši da su američke namere pravno i proceduralno ništavne.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija se nada da će biti nastavljeni kontakti sa SAD o strateškom ofanzivnom naoružanju, bez obzira što je Vašington odbio ruski predlog o produženju START 3, rekao je novinarima...


Vraćanje „Kobrama“ statusa odreda, prema rečima ministra Vulina, jeste čin koji govori da je prepoznata vrednost te jedinice i specifičnost zadataka koje obavlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 


Amerika i njeni saveznici moraju da budu agresivna konkurencija Rusiji u svim delovima sveta i pripravni za najgore, izjavio je šef Pentagona Mark Esper. „Pošto je reč o nadmetanju svetskih...

  Godišnjica oslobođenja Beograda od fašističkih osvajača obeležava se 20. oktobra. I u porodici Ljubov Tulijeve iz Belorusije ovaj dan će postati poseban: 67 godina ona je sanjala da poseti...Ostale novosti iz rubrike »