Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Izaslanik SAD-a kaže da Rusija mora da pristane na sporazum o kontroli naoružanja bez smanjenja za NATO ili će u suprotnom „rado modernizovati nuklearke bez sporazuma“

RT:  Izaslanik SAD-a kaže da Rusija mora da pristane na sporazum o kontroli naoružanja bez smanjenja za NATO ili će u suprotnom „rado modernizovati nuklearke bez sporazuma“
21.09.2020. god.


SAD su Rusiji dale ponudu za koju se nadaju da je neće odbiti: prihvatiti novi sporazum o kontroli naoružanja koji ne uključuje ograničenja za NATO oružje u Evropi ili da se suoči sa modernizovanim američkim nuklearnim arsenalom na njenom pragu.

Nakon jednostranog povlačenja SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratog dometa prošle godine, sporazum START iz 2011. godine ostaje jedini ugovor o kontroli naoružanja na snazi između Moskve i Vašingtona. Međutim, on ističe u februaru, a pregovori o njegovoj zameni ostaju u ćorsokaku.


SAD su sada saopštile da žele da produže START za manje od pet godina, i to samo memorandumom o namerama, a ne obavezujućim ugovorom, prema rečima Maršala Bilingslija, američkog specijalnog izaslanika predsednika za kontrolu naoružanja, koji je dao intervju za ruski "Komersant".

Međutim, što se tiče postizanja novog dogovora, Vašington ima neke zahteve. Prvi od ovih zahteva je da Kina bude strana u sporazumu. Rusija se teoretski tome ne protivi, ali insistira da bi, ako se uključi Kina, to trebale učiniti i Velika Britanija i Francuska.

„Smatramo da je neophodno posebno spomenuti Kinu“, rekao je Bilingsli za Kommersant.

„Naš stav je da kada govorimo o budućem sporazumu, moramo imati na umu trojni ugovor.“ Bilingsli je dodao da će Vašington držati dalje Veliku Britaniju i Francusku, jer ni jedna ni druga „aktivno ne razvijaju i ne raspoređuju“ nuklearne glave na istom nivou kao Kina. Peking je sa svoje strane odbio da se pridruži takvom sporazumu.


Rusija je takođe ukazala SAD-u da smanje svoj nuklearni arsenal u Evropi, ali Bilingsli je rekao da to neće proći.

„Svakako smo spremni da razgovaramo sa Rusijom o NATO-u i o našim garancijama nuklearnog odvraćanja“, rekao je on.

„Ali nećemo ukloniti nuklearno oružje ni iz jednog skladišta.“


Dalje prepreke uključuju pitanje taktičkih projektila, o kojima su ruski zvaničnici u prošlosti odbijali da razgovaraju, i rusku inspekciju američkog taktičkog oružja. Po ovom drugom pitanju, Bilingsli je rekao da su SAD „sigurno spremne da o tome razgovaraju“ sa Moskvom.

Ako Moskva odbije trenutne zahteve, Bilingsli je dao upozorenje: „Ako Rusija ne prihvati ... onda će Tramp biti reizabran, i ulaz je slobodan“, kako kažemo u Sjedinjenim Državama, povećaće se.

Zatim je dodatno povećao ulog, navodeći da će SAD, ukoliko sporazum ne bude postignut do februara, u potpunosti napustiti sporazum i nastaviti modernizaciju svog nuklearnog arsenala. „Rusija je u velikoj meri završila modernizaciju svog nuklearnog arsenala“, rekao je on.

„Mi tek započinjemo svoje. I biće nam izuzetno drago da nastavimo bez ograničenja START-a.“


Ironično je da je ruski program modernizacije nastao nakon što su SAD napustile prethodne ugovore o kontroli naoružanja. Rusija je bila prvi pionir u razvoju hipersoničnog naoružanja, koje je izgrađeno nakon što su se SAD povukle iz Sporazuma o antibalističkim raketama iz 1972. godine i požurile sa postavljanjem balističkih raketnih štitova u Evropi.


„Morali smo da stvorimo ovo oružje kao odgovor na američko razmeštanje strateškog sistema protivraketne odbrane, koji bi u budućnosti bio u stanju da, teoretski, da anulira sav naš nuklearni potencijal“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu ove nedelje.

Isto tako, povlačenje predsednika Trampa prošle godine iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa uklonilo je ključnu kočnicu u istorijskoj trci u naoružanju SAD-a i Rusije, otvorivši Evropu za ruske rakete srednjeg dometa i za prethodno zabranjeno američko oružje, a koje Vašington ne okleva da testira. Trampovo povlačenje iz sporazuma, zajedno sa novim testiranjima, ostavilo je svet „na samo jedan korak od nekontrolisane trke u naoružanju“, rekao je Dmitrij Poljanski, zamenik ruskog ambasadora u UN-u.

Iako Kremlj još nije komentarisao ponudu Bilingslija, ruski senator nazvao ju je „nečuvenom“, sugerišući da u Moskvi neće dobro proći. „Čovek se ne ponaša na ovaj način ako želi da postigne stvarne rezultate“, rekao je senator Oleg Morozov iz Odbora za spoljne poslove Državne dume. „To je kao da kažete - dajte svoj i pištolj i svog komšije ili ću vam pucati u glavu.“


Morozov je ponovio da je Moskva zainteresovana za neširenje nuklearnog oružja, ali je savetovao Vašingtonu da promeni ton.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © YouTube / RT / Russian Defense Ministry; US Department of Defense / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom , a sve


Situacija na granici Savezne države (Rusije i Belorusije) sa zemljama NATO-a i dalje je nemirna, osiguravanje bezbednosti je prioritet Ministarstva odbrane Rusije, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu na...

Rusija je uvek živela pod sankcijama, a najvažnije je da država razvija sopstvenu ekonomiju, izjavio je premijer Mihail Mišustin na sastanku sa rukovodstvom Državne dume i predsednicima partija.


Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan potvrdio je da je azerbejdžanska vojska zauzela grad Kubatli (azerbejdžanskki naziv - Gubatli) u Karabahu.

Izveštaj Stejt departmenta o sajber-bezbednosti sadrži antiruske izjave koje se graniče sa bezobraznošću, a teza o snižavanju praga upotrebe nuklearnog oružja posebno zabrinjava, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova...


Rusija je principijelno spremna da radi na Sporazumu o otvorenom nebu i razmatra sve opcije u vezi sa povlačenjem SAD iz njega, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij...


Ostale novosti iz rubrike »