Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija pozvala OZHO da objavi podatke o „trovanju“ Navaljnog svim državama članicama jer Nemačka ne daje odgovore

RT: Rusija pozvala OZHO da objavi podatke o „trovanju“ Navaljnog svim državama članicama jer Nemačka ne daje odgovore
24.09.2020. god.


Ruska misija pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) zatražila je od Nemačke da pruži sve podatke u vezi sa navodnim trovanjem Alekseja Navaljnog i da ih objavi.

Nakon što je Berlin odbio da podeli bilo kakve podatke u vezi sa aferom Navaljni sa Moskvom, uputivši ih OZHO-u, Rusija je preko te organizacije kontaktirala Nemačku, rekao je za RT stalni ruski izaslanik pri agenciji za hemijsko oružje, Aleksander Šulgin.


„Poslali smo pismo stalnom predstavništvu Nemačke“, rekao je Šulgin.

"Tražili smo od Nemaca da nam pruže iscrpne informacije o rezultatima analiza, uzorcima krvi, biološkim uzorcima, jednom rečju - svim materijalima u vezi s tim."

 


Pored toga, ruska misija pri OZHO-u obratila se i rukovodstvu međunarodne organizacije, tražeći od nje da svim državama članicama objavi sve informacije u vezi sa Navaljnim, te da budu javno dostupne.


„Prosledio sam svoje lično pismo generalnom direktoru OZHO-a Fernandu Ariasu, informišući ga o našem zahtevu Nemcima i moleći ga da to učini dostupnim svim državama članicama Organizacije za hemijsko oružje“, rekao je Šulgin.


Do sada Moskva nije dobila nikakve informacije od nemačkih zvaničnika uprkos ponovljenim zahtevima različitih vladinih agencija. Jedini rezultat ovog nedostatka komunikacije je remećenje ruske istrage u onome što se dogodilo Navaljnom, rekao je Šulgin. 
To je dovelo da se odugovlači sa istragom ruskog generalnog tužioca, koja je neophodna da bi se utvrdilo da li incident zahteva punopravnu krivičnu istragu ili ne.

Saga o Navaljnom odvija se od 20. avgusta, kada se opozicioner razboleo u avionu koji je leteo iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Letelica je morala hitno da se prizemlji u drugom sibirskom gradu - Omsku, gde je aktivista hospitalizovan.


Navaljni je prebačen u berlinsku kliniku dva dana kasnije, a nemački lekari, podržani od strane tamošnjih vlasti, brzo su ustvrdili da je bio izložen toksinu iz zloglasne porodice „Novičok“. Tvrdnje su dodatno pojačali saradnici Navaljnija, koji su prikupljali „dokaze“ iz hotela u Tomsku, uključujući bocu vode koja je navodno sadržala toksin.

Međutim, lekari u Omsku su saopštili da u uzorcima Navaljnija nisu pronašli tragove toksičnih supstanci. Otpušten je iz bolnice u Berlinu u sredu, gdje su lekari saopštili da je "moguć potpuni oporavak" nakon njegove navodne izloženosti navodno izuzetno smrtonosnom nervnom agensu.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Piroschka van de Wouw / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom , a sve


Situacija na granici Savezne države (Rusije i Belorusije) sa zemljama NATO-a i dalje je nemirna, osiguravanje bezbednosti je prioritet Ministarstva odbrane Rusije, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu na...

Rusija je uvek živela pod sankcijama, a najvažnije je da država razvija sopstvenu ekonomiju, izjavio je premijer Mihail Mišustin na sastanku sa rukovodstvom Državne dume i predsednicima partija.


Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan potvrdio je da je azerbejdžanska vojska zauzela grad Kubatli (azerbejdžanskki naziv - Gubatli) u Karabahu.

Izveštaj Stejt departmenta o sajber-bezbednosti sadrži antiruske izjave koje se graniče sa bezobraznošću, a teza o snižavanju praga upotrebe nuklearnog oružja posebno zabrinjava, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova...


Rusija je principijelno spremna da radi na Sporazumu o otvorenom nebu i razmatra sve opcije u vezi sa povlačenjem SAD iz njega, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij...


Ostale novosti iz rubrike »