Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

U kasarnama u Valjevu, Somboru i Leskovcu položene vojničke zakletve

U kasarnama u Valjevu, Somboru i Leskovcu položene vojničke zakletve
26.09.2020. god.


Vojničku zakletvu u kasarnama u Valjevu, Somboru i Leskovcu položilo je danas 405 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2020“, 191 kadet 145. klase Vojne akademije, 30 kadeta 12. klase Medicinskog fakulteta VMA, 51 slušalac za rezervne oficire generacije "septembar 2020" i 37 učenika 48. klase Srednje stručne vojne škole, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 
Polaganju vojničke zakletve u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu prisustvovali su načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, načelnik Štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović, načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, episkop šabački Lavrentije.

- Vojničku zakletvu polagali su srbski vojnici od pamtiveka, zaklinjući se na vernost i odanost svojoj otadžbini. Odbrana otadžbine za naš narod uvek je predstavljala izraz časti i bila više od obaveze. Potvrđujući tradiciju slavne srpske vojske, događaj u kojem ovde zajedno učestvujemo, govori da su građani Srbije svesni značaja bezbednosti otadžbine. Onaj ko izabere da postane vojnik, taj zavređuje posebno poštovanje, jer biti vojnik znači služiti opštem dobru, biti u zavetnom odnosu sa otadžbinom i biti spreman na napore i odricanja radi odbrane i ostvarivanja najplemenitih vrednosti jednog društva - rekao je pukovnik Nikola Dejanović, čestitajući polaganje vojničke zakletve u ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.


 
Sve je veći broj mladih ljudi koji svoju budućnost vezuju za sistem odbrane, istakao je pukovnik Dejanović i dodao da je to dokaz ugleda koji vojska ima kod svog naroda.
 
- Osim vojničkih veština, u vojsci ćete steći trajna prijateljstva i životna iskustva koja će vam biti korisna čitavog života. Za vreme boravka u jedinicama vojske postaćete deo jedinstvenog kolektiva u kojem se razvija moral, vojnički duh, radna disciplina i čuva čast profesije. Srbski vojnici moraju uvek biti obučeni za najveće izazove i zato će se od vas zahtevati mnogo odricanja, discipline, istrajnosti. Oduvek ste bili i uvek ćete biti u prvim redovima. Svaki dan pokazivaćete kako se čuva, brani i voli zemlja, kako se pomaže onima koji su ugroženi - rekao je pukovnik Dejanović, zahvalivši i porodicama vojnika i kadeta, koji zbog mera sprečavanja virusne infekcije Kovid-19 nisu mogli da prisustvuju vojničkoj zakletvi.
 
Polaganje vojničke zakletve u kasarni „Aerodrom“ u Somboru vojnicima je čestitao zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, a u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba brigadni general Savo Iriškić.

Među onima koji su položili vojničku zakletvu je i kadet Vojne akademije Stefan Glišić, rodom iz Bratunca, koji je pre Vojne akademije završio Vojnu gimnaziju, stekavši tamo korisno znanje i iskustva.
 
- Kao vojni gimnazijalac stekao sam to iskustvo. Mi brže sazrevamo. Imamo uslove za rad i život koji su veoma dobri. Škola je veoma dobra, profesori su odlični i prenose nam dobro znanje. Sada imamo mnogo veću prednost u odnosu na civile koji su upisali Vojnu akademiju. Iako sam odavno u stroju, polaganje zakletve predstavlja prve vojničke korake, jer se danas zaklinjem da budem nešto što ću biti do kraja svog života - poručio je kadet Glišić.
 
Za kadeta Medicinskog fakulteta VMA Maricu Pejić iz Novog Sada, biti ujedno lekar i oficir veliki je cilj koji zahteva mnogo odricanja, rada i truda.
 
- Vojska je je jedna od najviših institucija u državi i mnogo pruža. Pre svega sam se opredelila zbog organizacije, rada, reda, discipline koju vam nudi vojska i kolektiv. Svakim danom susrećete se sa preprekama koje morate da prevazilazite, ali koje će vam sutra omogućiti lakši prolazak u životu - naglašava kadet Pejić i preporučuje svima koji su uporni, istrajni i radni da se pridruže vojsci u služenju Srbiji.

Vojnik Boris Radovanović iz Čačka za dobrovoljno služenje vojnog roka prijavio se iz patriotskih razloga, ali i zbog mogućnosti zaposlenja.
 
- Smatram da je dužnost i obaveza svakog punoletnog muškaraca da služenje vojnog roka shvati kao svojevrsni dug prema otadžbini. Takođe, želeo sam da testiram granice svoje fizičke izdržljivosti, a tu je i mogućnost zaposlenja u Vojsci Srbije - rekao je Radovanović, na koga je najjači utisak do sada ostavila strojeva obuka i gađanje iz automatske puške.
 
Vojnik Jovana Vidojević iz Novog Pazara dolazi iz porodice u kojoj je osmoro dece.
 
- U vojsci sam od 1. septembra. Stekla sam divne utiske ovde. Bila mi je želja da obučem ovu uniformu. Ispunila sam svoju životnu želju. Sve u životu je teško, ali ako imaš cilj, što je najbitnije, onda možeš sve - poručuje Jovana i ističe da je na obuci naučila dosta novih stvari i da želi da se zaposli kao profesionalni vojnik.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija se nada da će biti nastavljeni kontakti sa SAD o strateškom ofanzivnom naoružanju, bez obzira što je Vašington odbio ruski predlog o produženju START 3, rekao je novinarima...


Vraćanje „Kobrama“ statusa odreda, prema rečima ministra Vulina, jeste čin koji govori da je prepoznata vrednost te jedinice i specifičnost zadataka koje obavlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 


Amerika i njeni saveznici moraju da budu agresivna konkurencija Rusiji u svim delovima sveta i pripravni za najgore, izjavio je šef Pentagona Mark Esper. „Pošto je reč o nadmetanju svetskih...

  Godišnjica oslobođenja Beograda od fašističkih osvajača obeležava se 20. oktobra. I u porodici Ljubov Tulijeve iz Belorusije ovaj dan će postati poseban: 67 godina ona je sanjala da poseti...Ostale novosti iz rubrike »