Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Azerbejdžan nije sam“: Ankara stala iza Bakua dok se borbe rasplamsavaju zbog sporne regije Nagorno-Karabah

RT: „Azerbejdžan nije sam“: Ankara stala iza Bakua dok se borbe rasplamsavaju zbog sporne regije Nagorno-Karabah
27.09.2020. god.


Dok se neprijateljstva nastavljaju između Azerbejdžana i Jermenije duž granice spornog regiona Nagorno-Karabah, turski zvaničnici potvrdili su podršku Ankare Bakuu i optužili Jerevan za „igru vatrom“.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin oglasio se na Tviteru u jeku sukoba oko sporne teritorije Nagorno-Karabah. Visoki zvaničnik je jasno stavio do znanja da će Ankara u obnovljenom sukobu stati na stranu Azerbejdžana - nacije čiji su jezik i kultura bliski turskoj.

„Oštro osuđujemo napad Jermenije na Azerbejdžan“, saopštio je Kalin, dodajući da susedna postsovjetska zemlja „nije sama“ i da ima „punu podršku Turske“.


Kalinove reči je ponovio Omer Čelik, portparol vladajuće konzervativne Partije pravde i razvoja koju predvodi predsednik Redžep Taip Erdogan. Prema njegovim rečima, „Jermenija se igra vatrom i preti regionalnom miru“ izvođenjem „nezakonite provokacije“.


U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Turske je saopštilo da Azerbejdžan „ima pravo na samoodbranu kako bi zaštitio svoj narod i svoj teritorijalni integritet“, te je Jermeniju označilo kao „najveću prepreku miru i stabilnosti u regionu“.


Turska je istorijski bila u zavadi sa Jermenijom, uglavnom zbog gorkog nasleđa osmanskog progona Jermena i vojno-političke podrške Ankare Bakuu poslednjih decenija.

Borbe između zakletih neprijatelja Jermenije i Azerbejdžana nastavljene su ranije u nedelju, pri čemu je svaka zemlja okrivila drugu za započinjanje neprijateljstava oko Nagorno-Karabaha. Jermenija je saopštila da su azerbejdžanske snage granatirale otcepljeni region i nanele civilne žrtve, dok je Baku optužio jermenske trupe da su takođe gađale vojne i civilne objekte.

U međuvremenu, Nagorno-Karabah, regija u kojoj pretežno žive Jermeni i koja je devedesetih godina vodila rat za nezavisnost protiv Azerbejdžana, proglasila je vanredno stanje i objavila mobilizaciju za sve muškarce starije od 18 godina. Lokalne vlasti savetuju civilima da se sklone i da ostanu mirni.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Murad Sezer / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija se nada da će biti nastavljeni kontakti sa SAD o strateškom ofanzivnom naoružanju, bez obzira što je Vašington odbio ruski predlog o produženju START 3, rekao je novinarima...


Vraćanje „Kobrama“ statusa odreda, prema rečima ministra Vulina, jeste čin koji govori da je prepoznata vrednost te jedinice i specifičnost zadataka koje obavlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 


Amerika i njeni saveznici moraju da budu agresivna konkurencija Rusiji u svim delovima sveta i pripravni za najgore, izjavio je šef Pentagona Mark Esper. „Pošto je reč o nadmetanju svetskih...

  Godišnjica oslobođenja Beograda od fašističkih osvajača obeležava se 20. oktobra. I u porodici Ljubov Tulijeve iz Belorusije ovaj dan će postati poseban: 67 godina ona je sanjala da poseti...Ostale novosti iz rubrike »