Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Moskva pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da obustave neprijateljstva oko Nagorno-Karabaha, te da je spremna za posredovanje

RT:  Moskva pozvala Jermeniju i Azerbejdžan da obustave neprijateljstva oko Nagorno-Karabaha, te da je spremna za posredovanje
27.09.2020. god.


Rusija je izrazila duboku zabrinutost zbog intenzivnih neprijateljstava koja traju u Nagorno-Karabahu i spremna je da preduzme napore u posredovanju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stupio je u kontakt sa kolegom u Jerevanu Zohrabom Mnatsakanjanom nakon ponovnog sukoba između dve postsovjetske zemlje.

„Sergej Lavrov izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog tekućih velikih neprijateljstava na liniji dodira i izveštajima o ubijenim i ranjenim“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. Lavrov rekao je da je presudno za obe strane da se suzdrže od neprijateljstava i da je Moskva spremna da igra ulogu posrednika.

.

"Rusija će, zajedno sa ostalim kopredsednicima Minske grupe pri OEBS-u, nastaviti da preduzima napore na posredovanju usmerenim na stabilizaciju situacije."

 


Lavrov je potom održao i telefonski razgovor sa azerbejdžanskim ministrom spoljnih poslova Jejhunom Bajramovim, dajući slično saopštenje.


Nazvana po prestonici Belorusije, Minska grupa, kojom kopredsedavaju Francuska, Rusija i SAD radi na rešavanju višedecenijskog sukoba oko Nagorno-Karabaha koji je pod kontrolom etničkih Jermena.


Ruski ministar spoljnih poslova takođe je razgovarao sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, naglašavajući tokom razgovora „potrebu za trenutnim prekidom vatre i stabilizacijom situacije“. Ankara je ranije obećala punu podršku Bakuu, saopštivši da država Južnog Kavkaza „nije sama“.

Žestoke borbe na granici izbile su ranije u nedelju, jer je Jermenija optužila Azerbejdžan za vazdušne napade i granatiranje naselja Nagorno-Karabaha, u kojima su najmanje dva civila ubijena, a desetine povređeno. Baku je zauzvrat saopštio da odgovara na jermenske napade, te je takođe navedeno o civilnim žrtvama.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vitaly Belousov; Vagan Stepanyan / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija se nada da će biti nastavljeni kontakti sa SAD o strateškom ofanzivnom naoružanju, bez obzira što je Vašington odbio ruski predlog o produženju START 3, rekao je novinarima...


Vraćanje „Kobrama“ statusa odreda, prema rečima ministra Vulina, jeste čin koji govori da je prepoznata vrednost te jedinice i specifičnost zadataka koje obavlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 


Amerika i njeni saveznici moraju da budu agresivna konkurencija Rusiji u svim delovima sveta i pripravni za najgore, izjavio je šef Pentagona Mark Esper. „Pošto je reč o nadmetanju svetskih...

  Godišnjica oslobođenja Beograda od fašističkih osvajača obeležava se 20. oktobra. I u porodici Ljubov Tulijeve iz Belorusije ovaj dan će postati poseban: 67 godina ona je sanjala da poseti...Ostale novosti iz rubrike »