Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„Beli orlovi“ stigli u Srbiju: O kakvim borbenim mašinama se zapravo radi?

„Beli orlovi“ stigli u Srbiju: O kakvim borbenim mašinama se zapravo radi?
29.10.2020. god.


Modernizovani tenk T-72MS „Beli orao“ predstavlja eksportnu verziju osnovnog borbenog tenka T-72B3. Njega odlikuje izuzetno kvalitetan sistem za upravljanje vatrom koji uključuje i panoramski nišan komandira tenka PK PAN „Sokolovo oko“ koji se nalazi u opremi modernizovanog tenka sledeće generacije T-90M.

Prva dva tenka od ukupno 30 tenkova T-72MS „Beli orao“ koje je Rusija donirala Republici Srbiji, stigli su na vojni aerodrom „Batajnica“ koji se nalazi neposredno pored Beograda. Kako je ministar Vulin izjavio u maju prošle godine, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, prenosi Russia beyond.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2 (pretpostavka da se radi o modernizovanoj varijanti BRDM-2MS, primedba prevodioca), od kojih su neki već stigli u Srbiju- prenosi internet portal Balkanist.ru.

Ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenio je da ruski tenkovi T-72MS kao i srbski Mi-84 „imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati eksplotaciju u Srbiji. On je dodao da u ovom momentu „Srbiji nije nužna savremenija oklopna tehnika s obzirom na znatno slabije potencijale susednih zemalja kada je reč o vojnom aspektu“.

Prema pisanju američkog portala The National Interest eksportna verzija ruskog osnovnog borbenog tenka T-72B3 nosi oznaku T-72B1MS „Beli orao“, gde obe varijante (kako za rusku armiju tako i za inostrane kupce) sadrže veliki broj istih komponenti kada je u pitanju oprema.

Tako na primer i jedan i drugi tenk poseduju nišanski sistem „Sosna-U“ sa usavršenim sistemom za upravljanje vatrom i termovizijom. Pored toga T-72B1MS poseduje panoramski nišan komandira tenka PK PAN „Sokolovo oko“. Upotreba ovog opto-elektronskog sistema omogućava posadi tenka T-72B1MS da stekne daleko bolju situacionu svest na bojnom polju. Autor publikacije napominje da se sličan sistem nalazi i u opremi modernizovanih tenka T-90M.

Ipak, eksportna verzija tenka T-72B1MS je slabija od verzije T-72B3 kada je reč o kvalitetu oklopne zaštite. Naime njegova dinamička oklopna zaštita koja se sastoji od sistema „Kontakt-1“ je inferiornija od sistema „Kontakt-5“, a posebno „Relikt“ koji se nalaze ruskim osnovnim borbenim tenkovima. Srbska vojna industrija radi na svojim sistemima dinamičke zaštite i moguća je u perspektivi domaća modifikacija ovog tenka, ali i nabavka sistema Kontakt-5 / Relikt ukoliko to bude neophodno.

Russia beyond


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Miloš Kovačević / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ukidanje kontrole ruske vojske nad skladištima municije u Pridnjestrovlju preti ozbiljnim incidentima, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka Ministarskog saveta ODKB-a. Podsetio


Moramo da razvijemo sopstvene mehanizme plaćanja, nezavisne od Zapada, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući pretnje da će Belorusija biti isključe iz sistema SVIFT. &

Od petka, 4. decembra, stupaju na snagu nove mere – ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti, među kojima i tržni centri, moći će da rade samo do 17 sati...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 22.837 osoba, od kojih je 7.999 nalaza pozitivno na koronavirus.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i...


Moskva i Ankara potpisale su dokument o uspostavljanju zajedničkog nadzornog centra u Karabahu. „Završeni su tehnički pregovori Rusije i Turske o stvaranju i funkcionisanju nadz


Ostale novosti iz rubrike »