BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Antonov: Rusija želi da sačuva Sporazum o strateškon naoružanju

Antonov: Rusija želi da sačuva Sporazum o strateškon naoružanju
03.12.2020. god.

Uprkos naporima Rusije, ne postoji uverenost da će uspeti da se poboljša situacija sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa kontrolom naoružanja, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

„Međunarodna zajednica je zabrinuta zbog međunarodnog sistema kontrole naoružanja. Rusija deli ovu zabrinutost. Uprkos novim inicijativama koje smo nedavno izneli, danas ne možemo da kažemo da ćemo uspeti da ispravimo situaciju“, rekao je Antonov na onlajn konferenciji koju je organizovao Institut Brukings u Vašingtonu.

Na pitanje ima li još uvek vremena za produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom oružju, Antonov je odgovorio pozitivno.

„Imamo vremena. Ovo (produženje) može se dobiti prilično brzo. Ako me neko sada pozove iz Stejt departmenta ili Bele kuće, spreman sam da odem, spreman sam da nastavim takve pregovore“, rekao je šef ruske diplomatske misije.

Dodao je da Rusija još uvek vodi dijalog o mogućem produženju Sporazuma sa odlazećom administracijom u Vašingtonu.

„Da, u bliskom smo kontaktu sa Maršalom Bilingslijem, koji je ključni pregovarač sa američke strane“, precizirao je Antonov.

On je dodao da je ruska strana računala da će, nakon produženja Sporazuma, voditi razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o protivraketnoj odbrani, hipersoničnom oružju i drugim perspektivnim svemirskim sistemima, koji stvaraju ozbiljnu zabrinutost sa gledišta osiguravanja nacionalne bezbednosti Rusije.

„Međutim, administracija (SAD) nije podržala ruski pristup i pokušala je da od nas dobije u okvirnim sporazumima pristanak na strogi režim verifikacije ‘zamrzavanja’ iz vremena Hladnog rata, kao i da razradimo neke definicije predmeta budućih sporazuma. Odnosno, da predvide mogući ishod potencijalnih pregovora“, objasnio je Antonov.

Rusija želi da sačuva ovaj Sporazum ne da bi zabeležila nekakve „pseudo-prednosti“ i ne namerava da se uključuje u trku u naoružanju, kojom joj otvoreno prete, primetio je ruski ambasador.

„Nikada nismo skrivali da želimo da sačuvamo Sporazum o strateškon naoružanju, ali ne kako bismo zabeležili neke pseudo-prednosti. Već da bismo sprečili obrušavanje odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti strateške bezbednosti. Potrebno nam je vreme za izradu novih sporazuma koji bi uzimali u obzir nove izazove i pretnje bezbednosti koji su se pojavili poslednjih godina“, konstatovao je Antonov.
 
On je naglasio da je zbog toga Rusija ranije predlagala Sjedinjenim Američkim Državama da produže Sporazum o strateškom naoružanju bez preduslova, ostavljajući po strani svoju zabrinutost u vezi sa nekim procedurama prema kojima SAD treba da ispune svoje sporazumne obaveze.

„Rusija je predvidljiva nuklearna sila. Ni pod kojim okolnostima nećemo se uključivati u trku u naoružanju, kojom nam otvoreno prete. Odgovorno se odnosimo prema svojoj ulozi garanta međunarodne bezbednosti i učinićemo sve što je potrebno za očuvanje strateške bezbednosti. Pre svega, sa stanovišta odbrane ruske države, čak i u odsustvu ovog sporazuma“, zaključio je ambasador.

Antonov je naveo i da se Rusija zalaže za saradnju na Arktiku, kao i da je protiv pretvaranja visokih geografskih širina u zonu međunarodnog rivalstva.  

„Podržavamo principe pragmatičnosti u saradnji na Arktiku“, dodao je on.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © TASS / Valeriй Šarifulin/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Ministarstvo spoljnih poslova obećalo je rukovodstvu američke ambasade u Moskvi „ozbiljan razgovor“ nakon što su strane diplomate objavile materijale u znak podrške neodobrenim protestima, saopštilo je Ministarstvo s


  Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas, na konferenciji za novinare tog tela, da je vakcinacija u našoj zemlji krenula dobro, dodavši da...

Jakov Osadčij,predstavnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike, optužio je ukrajinske snage bezbednosti da su rasporedile oklopna vozila u naseljima Zolote-1 i Sčastje pod kontrolom Kijeva u blizini kontakt linije...


Rusija će podržati spremnost SAD-a da se Sporazum START 3 produži, ali samo u slučaju ukoliko taj predlog ne bude podrazumevao i nekakve dodatne uslove koji nisu prihvatljivi za...


Produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3) bi trebalo da bude početak novih napora po pitanju kontrole naoružanja u svetu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg komentarišući...


Ostale novosti iz rubrike »