BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Antonov: Posle produženja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju sa SAD biće moguće da se razgovara o proširenju članstva

Antonov: Posle produženja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju sa SAD biće moguće da se razgovara o proširenju članstva
13.01.2021. god.


Posle produženja Sporazuma o strateškom naoružanju sa Vašingtonom će moći da se razgovara o proširenju broja učesnica sporazuma o kontroli naoružanja, smatra ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.


„Posle produženja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju sa Sjedinjenim Američkim Državama će biti moguće da se razgovara o proširenju članstva u sporazumima o kontroli naoružanja“, rekao je Antonov na teleseminaru Akademije za pregovore o kontroli naoružanja.

Ambasador je dodao da se Rusija nada da će nova američka administracija pokazati političku volju za produženje Sporazuma.


„Još uvek postoji šansa za postizanje sporazuma pre isteka 5. februara 2021. Nadamo se da će novi tim Bele kuće pokazati takvu posvećenost i političku volju“, zaključio je Antonov.

Diplomata je podsetio da su bilateralni kontakti koji su se intenzivirali prošle godine zbog produženja Sporazuma zašli u ćorsokak.

„Naš stav je da svaki režim verifikacije mora u potpunosti da odgovara predmetu i delokrugu odgovarajućeg sporazuma o kontroli naoružanja. Upravo je to ono o čemu nismo uspeli da se dogovorimo sa odlazećom američkom administracijom“, objasnio je Antonov.

Prema njegovim rečima, američka strana nije bila spremna da produži sporazum u sadašnjem obliku, uprkos ponovljenim predlozima Moskve da se to učini bez preduslova.

„Očigledno je da je za nastavak redovnog dijaloga potrebna ozbiljna politička volja. Ostaje samo da se sačeka dok sledeća administracija ne donese odluku o pristupima produženju Sporazuma i kontroli naoružanja uopšte“, dodao je diplomata.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sistem upravljanja vatrom tenka T-14 „Armata“ prvi put u istoriji pravljenja tenkova pokazao je sposobnost pronalaženja i prepoznavanja ciljeva na bojnom polju bez učešća posade, saopštio j


FSB je prošle godine sprečio aktivnosti 423 agenta stranih specijalnih službi u Ruskoj Federaciji, rekao je predsednik Vladimir Putin.

Pitanja državne bezbednosti uvek ostaju prioritet u susret globalnim izazovima, rekao je predsednik Vladimir Putin. "Želeo bih da naglasim da su pitanja državne bezbednosti, zaštite naš


  Zaštita ustavnog poretka i građanskog mira u Ruskoj Federaciji najvažniji je zadatak koji treba da bude u polju pažnje FSB-a, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ciljana informativna kampanja protiv ruskih dostignuća, uključujući i medicinu, sprovodi se u inostranstvu, rekao je predsednik Vladimir Putin.


Pripadnici terorističke grupe Nusra izvršili su minobacački napad i napad sa bespilotnim letelicama na nedavno otvoreni kontrolni punkt Serakab u Idlibu, saopštio je zamenik načelnika Ruskog centra za pomirenje...


Ostale novosti iz rubrike »