BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti

Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti
15.02.2021. god.
Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Republike Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima, institucijama i udruženjima, na svečanosti održanoj u Palati „Srbija“.


Uručenju odlikovanja prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

 
Obraćajući se prisutnima, predsednik Republike rekao je da je danas veliki dan za Srbiju - njen Dan.
 
- Danas je i naš Dan, naš nacionalni praznik, Dan kada se rađala moderna srbska država, Dan kada je veliki vožd, a narodni čovek - Crni Đorđe, podigao ustanak protiv Turaka, ali i dan kada je zahvaljujući Milošu Velikom i Dimitriju Davidoviću Srbija donela moderan i liberalan Ustav, vanvremenski, odnosno Ustav ispred svog vremena. Zato smo danas ponosni na svoju prošlost, na svoje pretke, ali gledajući u njih zagledani smo i spremni da radimo za budućnost našeg naroda i naše dece - rekao je predsednik Srbije.
 
On je istakao da danas slavimo Sretenje, najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru Srbije. Sretenje je za Srbe, kako je istakao „i bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, jedinstva našeg naroda, ma gde da živi“.
 
- Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za svoju Srbiju, praznik koji nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji i koji mu daje snagu za opstanak i očuvanje srbskog ognjišta, srbskog imena i prezimena, tamo gde je to najteže - naglasio je predsednik Vučić.
 
On je poručio da praznik daje energiju i našem narodu u Crnoj Gori, „opominjući nas da ne ugrožavajući bilo koga i ne dirajući prava druge države budemo uz one koji smeju da kažu da su Srbi i da se njima ponosimo“.

- Čestitam praznik našem narodu u Republici Srbskoj, jer naši praznici su i vaši, a vaši su naši. Istom rodu pripadamo i to niko ne može i nema pravo da nam oduzme. Ovde, u Palati Srbija imamo posebnu obavezu da kažemo hvala junacima našeg doba, onima koji su za Srbiju mnogo dali, koji su živeli ne samo za sebe, već i za nas i našu jedinu zemlju. Danas smo ovde da odamo počast onima koji su nesebično davali ovoj zemlji, ljudima u njoj i našoj zajedničkoj budućnosti, i onim strancima koji su podržavali ovu zemlju, koji su uvek bili uz nju i koji su znali da je Srbija važan deo njihovih života – rekao je predsednik Vučić.
 
Danas se odajaje počast za hrabrosti i kvalitet koji je neodvojivi deo časti i njen osnovni uslova, poručuje predsednik Vučić i dodaje da se odaje čast hrabrosti čije su razmere u direktnoj proporciji sa veličinom ogromnog zadatka, koji se zove Srbija, njena slava, njena čast, njen život i njena budućnost.
 
- Dati Srbiji, a ne tražiti ništa za uzvrat, ugraditi svoje delo u njeno ime, žrtvovati se za nju, najviše je što neko za života može da uradi. Zato danas, onima koji su uradili za Srbiju, Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koje može da pruži, onim kojim ih svrstava u red časnih i velikih ljudi, čija imena i dela nikada neće biti zaboravljena i ostaće upisani u večnu knjigu časti, hrabrosti, hvale – istakao je predsednik Vučić.

Nagrađenima predsednik poručuje da će za njih, nakon što prime ordenje i odlikovanja, doći vreme još veće odgovornosti, jer će „na svakom mestu biti primer dobroj, pristojno i uspešnoj Srbiji“.

- Isto tako, bićete uzor generacijama koje dolaze, jer život vredi ne onoliko koliko ste u njemu uživali, već šta ste uradili i svojoj zemlji i narodu ostavili. Vi ste dokazali ono što još čuveni Čerčil govorio, da su ta velika dela jednostavna i da mogu da stanu samo u jednu ili nekoliko reči: sloboda, pravda, čast, dužnost, milost, nada. Na sve to, ja imam samo da dodam, nisu te reči same po sebi velike, velikim ste ih vi načinili i Srbija vam je na tome večno zahvalna. I vama koji ste njenu kulturu i našu umetnost proslavili po svetu i vama, divni lekari, koji ste se svakoga dana borili, a mnogi su i živote izgubili. Vama, koji ste danas ovde i koji ćete nastaviti da se borite za živote naših građana, za živote naših ljudi, Srbija to nikada neće da zaboravi i biće vam uvek zahvalna, Srbija koja danas podiže glavu, Srbija ponosa i uspeha, Srbija mira i više od svega i pre svega, Srbija slobode – poručio je predsednik Vučić

Među onima koji su povodom Dana državnosti – Sretenja Ukazom predsednika Republike nagrađeni najvišim državnim odličjima su Univerzitet odbrane i brojni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Zbog poštovanja mera prevencije u zaštiti od virusa Kovid-19, odličja su uručena samo delu nagrađenih.
 
Ordenom belog orla sa mačevima trećeg stepena odlikovan je Univerzitet odbrane za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute rezultate u vojnom visokoškolskom obrazovanju. U ime Univerziteta odbrane Orden je primio rektor general-potpukovnik Goran Radovanović.

Za izuzetne zasluge u oblasti naučne i zdravstvene delatnosti Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena uručen je načelniku Vojnomedicinske akademije prof. dr pukovniku Miroslavu Vukosavljeviću, a za izuzetne zasluge u medicini i izvanredne rezultate u zdravstvenoj delatnosti načelniku Klinike za infektivne bolesti Vojnomedicinske akademije prof. dr pukovniku Draganu Mikiću uručena je Zlatna medalja za zasluge.
 
U ime odlikovanih, prisutnima se obratio reditelj Emir Kusturica, koji je odlikovan Sretenjskim ordenom prvog stepena, a današnju svečanost upotpunio je i nastup članova Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Snimak ekrana / RTS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Svako prisustvo Sjedinjenih Država u Crnom moru predstavlja provokaciju i Vašington bi trebalo da se drži podalje od tog područja, reao je visoki ruski diplomata, govoreći nakon što je...


Ton razgovora predsednika Vladimira Putina i američkog kolege Džoa Bajdena bio je poslovni, rekao je novinarima Dmitrij Peskov, pres-sekretar šefa države. „Verovatno i sami možete da zaključite na osnovu obilja...

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, od poslednjeg izveštaja, na koronavirus testirano 16.116 osoba, od kojih su 3.572 osobe pozitivne na virus.


Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar potvrdio je da naša zemlja nije više na trećem mestu u Evropi po broju novozaraženih od koronavirusa, i dodao da smo...

Jedinice Vojske Srbije i Policije izvode intenzivne vežbovne aktivnosti u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Odgovor 2021“.


Rusija želi da gradi odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama na obostrano korisnoj osnovi, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ostale novosti iz rubrike »