BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Armata“ prvi put u istoriji sama pronašla ciljeve bez učešća posade

„Armata“ prvi put u istoriji sama pronašla ciljeve bez učešća posade
25.02.2021. god.


Sistem upravljanja vatrom tenka T-14 „Armata“ prvi put u istoriji pravljenja tenkova pokazao je sposobnost pronalaženja i prepoznavanja ciljeva na bojnom polju bez učešća posade, saopštio je izvor u vojno-industrijskom kompleksu za RIA Novosti.


„Sistem upravljanja vatrom (SUV) „Armata“ ima digitalni katalog sa potpisima tipičnih ciljeva bojnog polja, uključujući tenkove, oklopna vozila, helikoptere itd. Elementi veštačke inteligencije omogućavaju računarskom sistemu da nezavisno traži ciljeve u pozadini složenog terena, prepozna ih, izvrši selekciju prema prioritetu i prati ih“, rekao je on.


Istovremeno, naglasio je sagovornik agencije, odluku o dejstvu i dalje donosi član posade - komandant tenka. U drugim modelima oklopnih vozila, uključujući strane tenkove, sada postoji samo sistem za praćenje meta, koji pretpostavlja da posada ručno pronalazi i bira objekat za praćenje.


Jedna od faza ispitivanja sistema 
(SUV) upravljanja vatrom obavljena je na štandu pomoću matematičkih modela i poluprirodnih modela ciljeva, uključujući kontrastne slike i matrice koje simuliraju toplotno zračenje.

"Takođe, izvršena su ispitivanja na poligonu, gde su uzorci ruskih oklopnih vozila delovali kao objekti potrage. Prema rezultatima svih faza, potvrđena je da efikasnost sistema odgovara navedenim borbenim karakteristikama", navodi izvor.

Sagovornik je pojasnio da T-14 koristi kombinovani nišan koji radi u vidljivom i infracrvenom opsegu za traženje i hvatanje ciljeva.

Pres služba koncerna "Uralvagonzavoda" (deo Rosteha) potvrdila je za RIA Novosti da su testovi u automatskom režimu u toku, ali nisu precizirali detalje.


T-14 razvijen je u Uralskom birou za transportno inženjerstvo. Pravljenje tenka počelo je početkom 2010. godine, a prvi prototip je napravljen 2013. godine. Po prvi put su predstavljeni široj javnosti 2015. godine na Paradi pobede.


Sada su u toku državna ispitivanja, a ove godine je planirano uvođenje u aktivnu upotrebu.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Astapkovič/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Zemlje NATO-a pokušavaju da ojačaju svoje vojno prisustvo na južnoj i zapadnoj granici Rusije, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu. "Destruktivni kurs vojno-političkog

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da Japan mora preuzeti svu odgovornost za svoje akcije nakon što je objavio planove za puštanje nuklearnih otpadnih voda Fukušime u okean bez...


Sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da bi Zapad trebalo da napusti masovnu antirusku psihozu i da vodi konstruktivan dijalog kako bi se prevazišle postojeće razlike. „Ovde...

Ruski avioni izvršili su napad na kamp za obuku terorista severoistočno od Palmire, uništivši 24 vozila i pola tone eksplozivnih sredstava, likvidirajući do 200 militanata, saopštila je ruska vojska. ...


Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarao je sa pomoćnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom kome je ukazao na neprihvatljivost mešanja SAD u unutrašnje poslove Rusije i...


Ostale novosti iz rubrike »