BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Medvedev: SAD i njihovi saveznici u NATO-u nastavljaju sa grubim pokušajima mešanja u unutrašnje stvari suverenih država

Medvedev: SAD i njihovi saveznici u NATO-u nastavljaju sa grubim pokušajima mešanja u unutrašnje stvari suverenih država
24.10.2020. god.


Pokušaji podrivanja uloge UN-a i stvaranja „zajednice demokratskih nacija“ umesto njih dovode do toga da Rusija bude oprezna, saopštio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

„Ideje ove vrste ne ujedinjuju, već razdvajaju čovečanstvo, doprinose eskalaciji međunarodnih napetosti i na kraju dovode do direktnih sukoba“, napisao je Medvedev u članku povodom 75. godišnjice UN-a objavljenom na internet stranici RT-a.


Bivši predsednik naglasio je da nijedna međunarodna organizacija, a kamoli vojni savezi, ne može da poljulja povelju UN-a u izražavanju volje svetske zajednice. Istovremeno, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u NATO-u, kako je primetio Medvedev, nastavljaju sa „grubim pokušajima mešanja u unutrašnje stvari suverenih država“.

„Zamagljicanje odgovornosti za globalnu bezbednost, pokušaji različitih organizacija i pojedinačnih sila da lepe etikete na države i vlade i da odlučuju o sudbini sveta neizbežno će nas vratiti decenijama unazad“, uveren je Medvedev.

Prema njegovim rečima, po pravilu samo usaglašena ocena Saveta bezbednosti UN-a omogućava „da se razume ko je u pravu, a ko kriv, ko je agresor, a ko žrtva agresije“.

„U suprotnom, u uslovima punjenja informacija, falsifikovanja činjenica, metoda hibridnog rata, postoji rizik da se crna boja izda kao bela, nezakonita postane legalna, istina da se sakrije iza lepe televizijske slike ili postova na društvenim mrežama."

O smanjenju naoružanja

Medvedev je istakao da se jednim od glavnih zadataka UN-a smatra razoružanje, smanjenje i uklanjanje svih zaliha oružja za masovno uništavanje i podsetio da Rusija očekuje održavanje samita zemalja "nuklearne petorke".

Prema rečima bivšeg šefa države, pitanje produženja Ugovora o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja takođe zahteva „operativno rešenje“. Medvedev je naglasio da je stav Rusije po ovom pitanju već formulisan.

Pored toga, ukazao je na potrebu smanjenja rizika od novih pretnji.

"U tom smislu, Rusija je proglasila moratorijum na razmeštanje novih raketnih sistema u Evropi i drugim regionima. Računamo na uzajamne korake naših zapadnih partnera. Takođe se zalažemo za zaključivanje pravno obavezujućeg sporazuma svih kosmičkih sila o sveobuhvatnoj zabrani militarizacije kosmosa", rekao je Dmitrij Medvedev.

O zadacima UN tokom pandemije

Medvedev je rekao da je globalni ekonomski pad izazvan pandemijom koronavirusa primorao države da preispitaju vrednosti i daju prioritet zaštiti ljudskog života i zdravlja.

"Epidemija kooronavirusa jasno je pokazala da same političke slobode ne mogu spasiti živote ljudi. To zahteva efikasan i pristupačan sistem medicinske zaštite i socijalne zaštite, nacionalne programe zdravstvene sigurnosti i najveću koordinaciju napora na svim nivoima javne vlasti."

Prema njegovim rečima, jake države su bile te koje su mogle brzo da mobilišu ekonomiju i političke institucije kako bi se uspešno izborile sa posledicama pandemije.

U trenutnim uslovima, kako je primetio Medvedev, oni moraju da obezbede nesmetano snabdevanje hranom, opremom i tehnologijom na najviše pogođenim teritorijama. Tako je tokom pandemije Rusija pomogla Venecueli, Iranu i nekoliko drugih zemalja pružajući medicinsku opremu i ličnu zaštitnu opremu. Ruski vojnici bili su uključeni u pružanje medicinske pomoći u Italiji, a humanitarne aktivnosti se nastavljaju u Siriji.

"Rusija je dosljedno iznosila predloge za opšte ukidanje upotrebe trgovinskih i finansijskih ograničenja u humanitarne svrhe. Nijedna politička razmatranja ne mogu ometati saradnju radi spasavanja života", rekao je Medvedev.  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Intervju ruskog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova za RIA Novosti.


Gujon za Politiku: Učvrstiti vezu matice sa Srbima ma gde živeli

Koridor je bitka bez koje ne bi bilo Republike Srpske. To se u Srbskoj zna i toga su svi svjesni. U Srbiji, kada sam rekla da snimam film o...


Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo ne može, kako kaže, da prepozna maligni uticaj njene zemlje na Srbiju, o kome govori politički Zapad. Ona ističe da joj je teško...

Američki regioni još uvek nisu zasićeni rusofobijom Vašingtona i čine osnovu za saradnju na njihovom nivou, rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov. "Zajednička


Francuski predsednik Emanuel Makron se založio za radikalnu reviziju globalnih socijalnih i ekonomskih sistema, tvrdeći da će promena demografije i druga pitanja zahtevati nove načine raspodele ograničenih resursa. U i...


Ostale novosti iz rubrike »