Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Alijev: Ako Jermeni ne prekinu vatru, nastavićemo da oslobađamo svoje zemlje

Alijev: Ako Jermeni ne prekinu vatru, nastavićemo da oslobađamo svoje zemlje
24.10.2020. god.


Baku je spreman da zaustavi neprijateljstva u Nagorno-Karabahu u slučaju prekida vatre sa jermenske strane, rekao je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev u intervjuu za francuski list Figaro.

"Spremni smo da zaustavimo neprijateljstva danas. O tome sam već govorio tokom razgovora u Moskvi 10. oktobra. Neophodno je samo da Jermenija prekine vatru. A onda će diplomate morati da deluju", rekao je Alijev.

Objasnio je da bi Jermenija, prema azerbejdžanskoj strani, trebalo da prizna principe rešavanja sukoba koje su utvrdili kopredsedavajući Minske grupe OEBS-a - Rusija, Francuska i Sjedinjene Države - koje je Baku, prema njegovim rečima, već usvojio.

„Posle toga ćemo se vratiti za pregovarački sto“, obećao je Alijev.
Azerbejdžanski lider je takođe dao izjavu da je Nikol Pašinjan, nakon što je došao na mesto premijera Jermenije, „uništio mirovni proces svojim zapaljivim izjavama i vojnim provokacijama“.

Alijev je rekao da status kvo i stara linija kontakta više ne postoje, te da se pojavila nova stvarnost.

Alijev je dodao da neprijateljstva u Nagorno-Karabahu od 27. septembra nije započeo Azerbejdžan, već Jermenija. Nazvao je vojni odgovor Bakua proporcionalnim i rekao da njegova zemlja "oslobađa" i da će "osloboditi teritorije koje su međunarodno priznate kao teritorije Azerbejdžana“.

„Naš stav je jasan. Ako Jermeni ne prekinu vatru, nastavićemo da oslobađamo svoje zemlje“, rekao je Alijev.

Odgovarajući na pitanje da li se plaši da bi turska intervencija i dolazak militanata iz Sirije u Karabah mogli pretvoriti lokalni sukob u regionalni, Alijev je rekao da Turska nije umešana u neprijateljstva.

"Zaista, u prvim satima jermenske ofanzive, predsednik Turske izrazio je jasnu političku podršku u našu korist. Ali on poziva samo na striktno poštovanje četiri rezolucije Saveta bezbednosti UN, koje zahtevaju da se Jermenija povuče sa azerbejdžanskih teritorija koje je ona zauzela“, rekao je Alijev ističući da na teritoriji Azerbejdžana nema nijednog stranog borca.

Govoreći o budućnosti Karabaha, Alijev je rekao da ga vidi kao „prosperitetan i siguran deo Azerbejdžana, gde će Azerbejdžanci i Jermeni živeti u harmoniji, miru i dostojanstvenim uslovima“.

Čitajte više na Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Kudenko/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki regioni još uvek nisu zasićeni rusofobijom Vašingtona i čine osnovu za saradnju na njihovom nivou, rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov. "Zajednička


Francuski predsednik Emanuel Makron se založio za radikalnu reviziju globalnih socijalnih i ekonomskih sistema, tvrdeći da će promena demografije i druga pitanja zahtevati nove načine raspodele ograničenih resursa. U i...

Moskva je spremna da sarađuje sa bilo kojim američkim predsednikom, prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova. Ponovio je da se Rusija nikada nije mešala u unutrašnju politiku SAD-a, ali...


„Trenutno sam jako opasan čovjek za Republiku Srpsku i za ruske investitore jer imam mnogo informacija. Prijete mi ubistvom, jer znam imena, datume, šta se prodavalo, kome se prodavalo,...

Pokušaji podrivanja uloge UN-a i stvaranja „zajednice demokratskih nacija“ umesto njih dovode do toga da Rusija bude oprezna, saopštio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.


Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov je odgovarao na pitanja nekoliko glavnih ruskih radio stanica. U intervjuu koji je trajao skoro dva sata, šef Ministarstva spoljnih poslova dotakao se...


Ostale novosti iz rubrike »