BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Za svaku evropsku zemlju koja demografski nestaje, u istom periodu se pojavljuje po jedna afrička država“ - Makron

RT: „Za svaku evropsku zemlju koja demografski nestaje, u istom periodu se pojavljuje po jedna afrička država“ - Makron
16.11.2020. god.


Francuski predsednik Emanuel Makron se založio za radikalnu reviziju globalnih socijalnih i ekonomskih sistema, tvrdeći da će promena demografije i druga pitanja zahtevati nove načine raspodele ograničenih resursa.

U intervjuu za Groupe d’Études Géopolitiques, francuski lider je rekao da je „vašingtonski konsenzus“, koji je definisao kao „monolitno obrazloženje zasnovan na akumulaciji dobiti“, zastario i da nacije moraju da prihvate nove ekonomske, političke i socijalne modele u cilju prevazilaženja trenutnih kriza, uključujući pandemiju koronavirusa i terorizam.

Takođe je upozorio da će „maltuzijanske teorije“ o prenaseljenosti postati raširenije ukoliko ne dođe do „ponovne koncepcije sveta“ koja se bavi „oskudicom resursa“, kao i demografskim promenama.

"Ako uzmemo region Evropa-Afrika, za svaku evropsku zemlju koja demografski nestaje, u istom periodu se pojavljuje po jedna afrička država. Svedoci smo svojevrsnog ubrzanja preokreta istorije."

 


Upozoravajući da je svet na „tački preloma“, rekao je da „savremeni kapitalizam“ mora da se pretvori u transformaciju.

"Kapitalizam je onaj koji se finansirao, koji je postao prekoncentrisan i koji više nije sposoban da se nosi sa nejednakostima u našem društvu i na međunarodnom nivou. Na to možemo odgovoriti samo ponovnim kovanjem."

 

Predložio je zamenu „Vašingtonskog konsenzusa“ „Pariskim konsenzusom“ koji bi prepoznao da „u ekonomske i socijalne odluke treba uključiti i nešto drugo osim dobiti“. Insistirao je da bi takav novi sistem bio najpogodniji za borbu protiv pretnji koje predstavljaju klimatske promene, kao i nejednakosti.

Francuski predsednik izrazio je nadu da će ostatak sveta prihvatiti njegovu viziju, tvrdeći da je „borba protiv ovog mehanizma kapitalizma neefikasna u svakoj zemlji“.


Iako je naglasio da i dalje veruje u ideju „vestfalskog suvereniteta“, Makron je pozvao na veće evropsko jedinstvo, navodeći da kontinent mora tesno sarađivati kako bi „sprečio kinesko-američki duopol“.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ian Langsdon/Pool via REUTERS/File Photo / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Intervju ruskog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova za RIA Novosti.


Gujon za Politiku: Učvrstiti vezu matice sa Srbima ma gde živeli

Koridor je bitka bez koje ne bi bilo Republike Srpske. To se u Srbskoj zna i toga su svi svjesni. U Srbiji, kada sam rekla da snimam film o...


Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo ne može, kako kaže, da prepozna maligni uticaj njene zemlje na Srbiju, o kome govori politički Zapad. Ona ističe da joj je teško...

Američki regioni još uvek nisu zasićeni rusofobijom Vašingtona i čine osnovu za saradnju na njihovom nivou, rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov. "Zajednička


Moskva je spremna da sarađuje sa bilo kojim američkim predsednikom, prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova. Ponovio je da se Rusija nikada nije mešala u unutrašnju politiku SAD-a, ali...


Ostale novosti iz rubrike »