Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Zapadni mediji zabrinuti „zašto koronavirus nije ubio više Rusa“

RT: Zapadni mediji zabrinuti „zašto koronavirus nije ubio više Rusa“
15.05.2020. god.


Izgleda da su američki i drudi srodni mediji 
frustrirani da pandemija ne ubija dovoljno Rusa, pa tvrde da je broj smrtnih slučajeva veći, uprkos nedostatku dokaza, dok se insistira na tome da Moskva širi dezinformacije.

Kada je broj potvrđenih slučajeva koronavirusa počeo da se povećava u Rusiji prošlog meseca, zapadni mediji su kidisali, pretpostavljajući da će porast broja smrtnih slučajeva biti kao u SAD-u i mnogim evropskim zemljama. Međutim, to se nije dogodilo, a isti ti su koji su grizli usne čekajući da broje žrtve u Rusiji sada izgledaju kao prevareni.
"Stručnjaci žele da znaju zašto koronaviurs nije ubio više Rusa", navodi Blumberg u četvrtak, šokirajući više od nekolicine ljudi svojim naslovom razočaranja. Naslov članka je naknadno promenjen u „Stručnjaci postavljaju pitanje zašto koronavirus nije ubio više Rusa“, što je… mnogo bolje.

 


Izdanje navodi da je došlo do „preračunavanja“ u delu koji bi značajno "poboljšao" stopu smrtnosti u Rusiji, pozivajući se na intervju sa Melitom Vujnović, predstavnikom Svetske zdravstvene organizacije u zemlji. Ali Vujnovićeva je samo rekla da bi moglo doći do "ponovnog izračuna", te je na ruskoj televiziji pojasnila da "ne postoje činjenice koje ukazuju na namerno snižavanje" stope smrtnosti.

Pojava "zabrinutosti" koja se fokusirala na broj žrtava u Rusiji pogodila je i druge medije, uključujući Njujork Tajms i Fajnešenel tajms. Prvi je u ponedeljak ustvrdio da je ukupan broj smrtnih slučajeva od koronaviursa u Rusiji za 70 odsto veći od prijavljenih, citirajući „nezavisnog demografa“ Alekseja Rakšu, koga su hvalili zbog „primećivanja“ podataka „pohranjenih na nepoznatom sajtu državne statistike“. Ironija upotrebe „nezavisnog demografa“ (čitaj: nestručni) za manipulisanje zvaničnom statistikom kako bi se Moskva optužila za manipulisanje statistikom čini se da se izgubila u Tajmsu, posebno kada se u istom članku navodi da će se „broj smrtnih slučajeva ažurirati… do kraja ovog meseca“- što znači da podaci koje su saopšteni nisu bili čak ni konačni.

Kineska statistika podvrgnuta je istoj grozničavoj analizi nakon što je ta država sredinom marta objavila da nema novih slučajeva koronavirusa. Zapadni mediji insistirali su da Peking odbija da testira pacijente, ili da se broj smrtnih slučajeva prikriva, davajući drugu dijagnozu. Ideja da Kina pobedi sopstvenu epidemiju u isto vreme kada je virus stigao u SAD i pokrenuo ekonomski razorni zastoj bio je očigledno udar na nacionalni ponos, baš kao što je "neuspeh" Rusije da izgubi još više svojih građana zbog koronavirusa oduzeo SAD-u šansu da proglasi svoj zdravstveni sistem, a koji je nasjkuplji na svetu, superiornijim od ruskog "nedovoljno finansiranog".

Iako je ruska ambasada u SAD-u tražila povlačenje članaka od Njujork tajmsa i Fajnešenel tajmsa, verovatno ih nije puno pogodilo. Premazane priče o kineskom odgovoru na virus bili su stalno prisutne u zapadnim medijima tokom prvih nekoliko meseci pandemije, kao i slični napadi na Rusiju, od mračnih spekulacija da su lekari koji izvrše samoubistvo zapravo ubijeni, do tvrdnji da masovno napuštaju posao su samo početak.


Konstatujući da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio Rusiju i Kinu da "šire mnogo dezinformacija tokom pandemije koronavirusa, pokušavajući da promene svetski poredak", portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u svom saopštenju na Fejsbuku je primetila da se „svetski poredak“ u kome se smatra prihvatljivim kuknjava zašto virus nije ubio više Rusa verovatno treba promeniti.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Mural posvećen medicinskim radnicima, foto: © Reuters / Evgenia Novozhenina / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kristofer Blek, Kristofer Blek je međunarodni advokat za krivične slučajeve sa sedištem u Torontu „Sve je to laž. Ovo je suđenje u stilu NATO-a."


Po treći put u dvadesetom veku muslimani su počinili strahovite zločine nad srbskim narodom Podrinja. Činili su to u cilju ostvarenja davnašnje želje da iz ovog područja proteraju srbsko stanovništvo i...

2. juna 1999. godine, negde u popodnevnim časovima, jedinice 252-ge oklopne brigade Vojske Jugoslavije su obnovile napad na „ušančene“ šiptarske teroriste koje su dobro utvrdile naseljeni punkt Belanicu. Ovo...


  Poznato je da u istoriji srbskog naroda, a naročito u onoj vojnoj ima mnogo slavnih trenutaka i pobeda koje su naš narod učinile velikim, iako je on po brojnosti...

 Verujem da ste svi veoma dobro obavešteni o rezultatima izbora, tako da u ovoj kolumni neću o politici. 


Iako se jednom dijelu građana čini da promjene nisu suštinske, one su itekako važne i uslovljene novim trenutkom Rusije, države koja poštuje i uvažava cjelokupnu svoju prošlost, uključujući i...


Ostale novosti iz rubrike »