Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Električni skuteri - velika opasnost u saobraćaju

Električni skuteri - velika opasnost u saobraćaju
18.09.2020. god.

 Sigurno ste na ulicama primetili neverovatan broj trotineta. Ne, ne tih igrački, nego za odrasle ljudi. 

 
Poplava jeftinih trotineta sa električnim pogonom (uglavnom iz Kine, sa cenama od 30 do 50 hiljada dinara) nije zaobišla ni Srbiju. Ova prevozna sredstva, neko kaže čak i prava vozila, postala su popularna u Evropi pre par godina, kao efikasan način za kretanje u gradskoj gužvi. Zbog izuzetno male veličine (a neki se mogu i sklopiti) mogu se parkirati gotovo svuda. Po ceni koja je jednaka boljem biciklu, ogroman broj ljudi se odlučio za ovu vrstu transporta.
 
E, onda su nastali problemi. Pošto njihova upotreba nije regulisana praktično ni jednim zakonom, niko ne zna gde se mogu kretati, te stvaraju glavobolje vozačima automobila i drugim učesnicima u saobraćaju. Takođe, voze se i u pešačkom zonama, pa je realna opasnost da nalete na pešake i povrede ih, jer neki razvijaju brzine i od 30 kilometara na čas.
 
Kraljevo je prvi grad koji je potpuno zabranio njihovu upotrebu pešačkoj zoni, a uskoro će to učiniti i Kragujevac i Čačak. Zanimljivo, Beograd i dalje ne preuzima nikakve mere, a tamo postoji i veliki broj ovih trotineta za iznajmljivanje.
 
Ostaje pitanje - da li se ova vozila mogu voziti na trotoaru, ili na kolovozu. Na društvenim mrežama kruži snimak vožnje po auto putu blizu Beograda, što je ogromna opasnost i za automobile i za vozača.
 
U međuvremenu su se pojavili i "pravi" skuteri na struju, koji mogu prevoziti i dve osobe. 
 
M. N. 
 
 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

    Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja (CMTDO) pokrenuo je akciju prikupljanja


 Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje najnovije vređanje novinara portala Info Vranjske od strane Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

  Narodni poslanik SNS  Aleksandar Marković kritikovao je lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa:  


 Novi medijski format i nova vrsta radija kod nas, emisija Ob-Neob kreće sa radom u petak 9.10 od deset sati.    Naime, popularni voditeljski tandem, Igor Brakus i Smiljan Banjac, pokrenuli...

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma otvorili su danas novoizgrađenu osnovnu školu u jagodinskom selu Vinorača    


 Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević govorila je o pomoći Vlade Srbije i razvojnim projektima na Jugu Srbije.  


Ostale novosti iz rubrike »