booking.com
Početna stranica > Novosti

Kusturica: Ne dozvolimo da srbski jezik postane žrtva engleskog

Kusturica: Ne dozvolimo da srbski jezik postane žrtva engleskog
16.09.2019. god.


Na saborištu u Tršiću završen je 86. Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u našoj zemlji. Ove godine u ulozi počasnog besednika našao se reditelj Emir Kusturica.

Ne smemo dozvoliti da srbski jezik postane žrtva engleskog, poručuje Emir Kusturica, uz ocenu da je u vreme rijaliti programa i iskrivljenih društvenih vrednosti, Vukov sabor manifestacija od velikog značaja. Spas jezika vidi u literaturi, prenosi RTS.

"Ipak će literatura, imamo dobre pisce, biti ta koja će u budućnosti biti presudna za pamćenje koje se odvija na osnovi dostignuća Vuka Karadžića", istakao je Emir Kusturica.

A Vukova dostignuća u očuvanju nacionalnog identiteta su, kažu, nemerljiva. Upravo zbog toga, od 1933. godine njegov zavičaj čuva zaostavštinu, prenosi je na nove generacije, ali i na one koji srbski jezik šire po svetu.

"Svako prostiranje prepoznatljivih ideja ovog jezikoslovca preko slavističara širom sveta daje nam veću snagu, jer tako i naša Loznica i Srbija postaje bolja, značajnija i prepoznatljivija", kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Tokom sedam dana saboravonja u Tršiću, Loznici i Beogradu, održano je više od dvadeset različitih programa koji su, osim spskog jezika, bili posvećeni i obeležavanju osam vekova autokefanosti Srpske pravoslavne crkve.

Iz Vukovog rodnog kraja i ove godine poručuju da se snaga jednog naroda meri time u kojoj meri čuva svoju kulturu, jezik i pismo.

 


  • Izvor
  • foto: © M. Cvetković / iskra.co/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Koliko god bih bio srećan da sam primio od Vas pismo napisano na Vašem lepom srbskom jeziku, toliko sam bio razočaran što ste mi se obratili na jeziku trgovaca...

Na koncertu hora sveštenika Mitropolije sankt-peterburške, u kripti Hrama Svetog Save, uživali su ne samo posetioci iz Beograda i Srbije već i turisti iz Kine, Japana, Indije... Mnogi od...


U Vranju je u petak otvorena izložba fotografija umetnice Olje Simović iz Raške.

  U petak je u Udruženju književnika Srbije predstavljena knjiga grupe autora "Ete takoj - Vranjskom kaldrmom" Ova knjiga je ideja slikarke i književnice iz Vranja Slađane Nedeljković, a u njoj...


  U petak 27. septembra u Udruženju književnika Srbije biće predstavljena knjiga grupe autora "Ete takoj.."


Ostale novosti iz rubrike »