booking.com
Početna stranica > Novosti

Hor ruskih sveštenika u kripti Hrama Svetog Save

Hor ruskih sveštenika u kripti Hrama Svetog Save
06.10.2019. god.


Na koncertu hora sveštenika Mitropolije sankt-peterburške, u kripti Hrama Svetog Save, uživali su ne samo posetioci iz Beograda i Srbije već i turisti iz Kine, Japana, Indije... Mnogi od njih su u hram ušli kako bi fotografisali prelepo ukrašenu kriptu, ali su ostali očarani pojanjem ruskog hora.


– Braćo i sestre, dugo smo maštali i čekali da i dođemo i nastupimo u svetoj srbskoj zemlji. Sada su nam Ministarstvo kulture Ruske Federacije, Ruski dom i Hram Svetog Save na Vračaru to i omogućili. Povod ovog našeg koncerta je 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve – rekao je jedan od članova hora sveštenika Mitropolije sankt-peterburške, otvarajući koncert koji je počeo molitvenom pesmom  „Hriste Bože”, prenosi Politika.

Usledile su „Stihira Aleksandru Nevskom”, „Blažen muž”, „Evo ide puk”, „Snaga velikana”, „Hej ti, stepo široka”, „Gledam jezera plava”, „Ždralovi”… Hor sveštenika Mitropolije sankt-peterburške osnovan je 1971. godine i jedno je od uglednijih crkvenih pevačkih društava u Rusiji.

Njegovi članovi su aktivna sveštena lica, a od 2010. na čelu hora je umetnički rukovodilac i dirigent Jurij Gerasimov, klirik Spaso-preobraženskog sabora. Hor broji 25 članova, od 25 do 45 godina, a svi imaju muzičko i bogoslovsko obrazovanje.

Misija hora je propovedanje Reči Božje kroz duhovnu muziku. Osim u Rusiji, nastupali su u Estoniji, Litvaniji, Švedskoj, Sloveniji, Finskoj, Italiji, Švajcarskoj, Veliko Britaniji, Jermeniji…

Najznačajniji koncerti hora održani su na novoj sceni Marijinskog teatra, Velikoj sali filharmonije Sankt Peterburga, kao i u Isakijevskom saboru, gde su nastupili pred više od 5.000 slušalaca. Od 2010. tradicionalno održavaju dobrotvorne koncerte za decu s onkološkim oboljenjima.


  • Izvor
  • Foto: © N. Negovanović / Politika/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vokalna solistkinja  Ivana Tasić održaće prvi solistički koncert u Vranju, a povodom Dana Grada i oslobođenja od Turaka. Na koncertu koji će biti održan u sali Vranjskog pozorišta 29. januara,...


U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju  otvorena je izložba slika mlade umetnice Zvezdane Gerić pod nazivom „Živi zid“ Zvezdana Gerić  rođena je 1993. godine u Prištini, a živi i stvara...

Govor Matije Bečkovića povodom obilježavanja pravoslavne nove godine.


Sinoć je u Drvengradu, na Mokroj Gori, u bioskopu „Prokleta avlija“

Trinaesti Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ biće održan od 13. januara do 18. januara 2020. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organiza


Ruska kinematografija izbacila je superioran naučno-fantastični film, na tragu „Terminatora“ samo bolji od njega, a ovaj tekst će vam objasniti zašto ćete morati da „Invaziju“ gledate tri puta.


Ostale novosti iz rubrike »