Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Predstavljena knjiga istoričara Dejana Ristića na Sajmu Knjiga

Predstavljena knjiga istoričara Dejana Ristića na Sajmu Knjiga
25.10.2019. god.

U sali ,,Borislav Pekić''  predstavljena je knjiga  istoričara Dejana Ristića, pod naslovom ,,Mitovi srpske istorije", u izdanju ,,Vukotić Media".O knjizi će, osim autora, govorio je istoričar dr Aleksandar Uzelac, grafičar Nikola Radosavljević (autor svih ilustracija u knjizi) i Manojlo Vukotić, vlasnik i direktor izdavačke kuće ,,Vukotić media''.

Svaki narod, pa i naš, pored ostalog, oduvek je težio tome da uspostavi ili, tamo gde je to smatrano potrebnim, obnovi vremenom iskidane niti istorijskog, kulturološkog, jezičkog, identitetskog, verskog ili državotvornog kontinuiteta.Ta i takva potpuno razumljiva potreba dovodila je u pojedinim istorijskim razdobljima do svojevrsnog nacionalno-romantičarskog buđenja ili, pak, zanosa tokom koga istoričari uočavaju ponovno oživljavanje, pa čak i otvoreno kreiranje simbolički prvorazredno važnih identitetskih i istorijskih elemenata narodne tradicije, legendi i mitova.

 
 Dejan Ristić je istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Bavi se diplomatskom istorijom (srbsko-britanski i srbsko-francuski odnosi krajem 19. i početkom 20. veka; jugoslovensko-alžirski odnosi od 1954. godine), Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja). 
Autor većeg broja naučnih radova i knjiga među kojima se posebno izdvaja ,,Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941.''.
 
M.H.

 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

I tako je završen festival fantastike „Zvezde nad Donbasom“, koji sam posetila drugi put. Želim odmah da se zahvalim Javnoj komori DNR-a, koja je organizovala konvenciju i pozvala me,...


  Forum „Tavrida 5.0“ okupio je prošlog leta nedaleko od Sudaka (Krim) preko 400 talentovanih ljudi pozorišne umetnosti iz celog sveta. Sa stranim kolegama svoje iskustvo podelili su najbolji ruski...


Ovo su najznačajniji nemi filmovi nastali u SSSR-u, od ekscentrične naučne fantastike do avangardne drame o revoluciji, piše 

      Nakon pauze uslovljene pandemijom,


 U organizaciji Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO), večeras su na prigodnoj svečanosti, u etno selu Vile Jefimije,  uručene novinarske nagrade “Slađana Veljković”, ovogodišnjim laureatima.  


Ostale novosti iz rubrike »