booking.com
Početna stranica > Novosti

Predstavljanje knjige istoričara Dejana Ristića ,,Mitovi srpske istorije"

Predstavljanje knjige istoričara Dejana Ristića ,,Mitovi srpske istorije
05.11.2019. god.

Predstavljanje knjige istoričara Dejana Ristića ,,Mitovi srpske istorije" biće održano u četvrtak 14. novembra u 19 sati u sali 6 Kombank Dvorane.

O knjizi će govoriti istoričar umetnosti Vladimir Tomčić, direktor ,,Filmskih novosti'', istoričar dr Aleksandar Uzelac, Manojlo Vukotić, direktor izdavačke kuće ,,Vukotić media'', grafičar i autor svih ilustracija u knjizi Nikola Radosavljević, kao i autor knjige istoričar Dejan Ristić.

Iza sažetog opisa "Mitovi srpske istorije"  krije se želja autora da zainteresovanima ponudi osvrt na pojedine dragocene segmente nacionalne prošlosti i kulturnog nasleđa koji se, uistinu, nalaze na razmeđi istorijske stvarnosti i tradicije, odnosno legende i mita. Ona nije namenjena istoričarima, već najširem krugu čitalaca koji žele da obogate i, iznad svega, objektivizuju svoja znanja iz nacionalne istorije.

 Svaki narod, pa i naš, pored ostalog, oduvek je težio tome da uspostavi ili, tamo gde je to smatrano potrebnim, obnovi vremenom iskidane niti istorijskog, kulturološkog, jezičkog, identitetskog, verskog ili državotvornog kontinuiteta.

Ta i takva potpuno razumljiva potreba dovodila je u pojedinim istorijskim razdobljima do svojevrsnog nacionalno-romantičarskog buđenja ili, pak, zanosa tokom koga istoričari uočavaju ponovno oživljavanje, pa čak i otvoreno kreiranje simbolički prvorazredno važnih identitetskih i istorijskih elemenata narodne tradicije, legendi i mitova.

M.H.
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kompanija Warner Bros već planira nastavak filma 'Džoker' a reditelj će ponovo biti Tod Filips.   Neverovatna popularnosti filma sa Žoaki


U Narodnom univerzitetu u Vranju izuzetno su zadovoljni sa protekle tri godine rada.

U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju otvorena je izložba slika umetnice Ane Marinović iz Beograda pod nazivom „Linija, Iza ogledala i Žene“.


Na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavljeno je treće i obnovljeno izdanje najnovije knjige legende vazduhoplovstva, pilota Zorana Modlija “Pilotska knjiga: Vodič kroz osnovnu školu letenja” na štandu izdavača Mikro knjiga...


Centar za međunarodnu javnu politiku treću godinu zaredom pokreće humanitarnu kampanju za pomoć najugroženijim mališanima sa Kosova i Metohije i organizuje još jedan humanitarni koncert koji će biti održan...


Ostale novosti iz rubrike »