Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Pet najboljih filmova o savremenoj Moskvi

Pet najboljih filmova o savremenoj Moskvi
23.02.2020. god.


Ako želite da saznate kako izgleda ruska prestonica iz vizure tinejdžera, top-menadžera, imingranta, rejvera ili bivšeg zatvorenika, obavezno pogledajte ovih pet filmova, piše Russia beyond.

(2015) - Moskva tinejdžera

Četrnaestogodišnji Ljoša koji živi u jednoj od spavaonica u Moskvi zaljubljuje se u Viku devojčicu iz susedne škole. I sve bi bilo u redu da u tu školu ne idu njegovi zakleti neprijatelji, gopnici od kojih se od straha trese ceo kraj.

Osim poteškoća adolescentskog đačkog doba kojima se bavi, film dočarava svakodnevicu žitelja jednog od delova ruske prestonice poznatih kao spavaonice, od sivih višespratnica do školskih diskoteka i čarki pesničenjem među lokalnim huliganima.

Glavne uloge igraju naturščici, tinejdžeri sa moskovske periferije koje je reditelj Andrej Zajcev pronašao na ruskoj društvenoj mreži vk.com. Moguće da je upravo zato Zajcev uspeo da napravi skladnu i emotivnu tinejdžersku melodramu.

Film se može pogledati na kanalu
 YouTube s engleskim titlovima.

Duhless (2011) - Moskva top menadžera

Iz ugla Maksa, top menadžera jedne velike banke, Moskva to su stakleni tržni centri, skupi restorani, klubovi, devojke i narkotici. Međutim, njegove predstave o savršenom glamuroznom životu počinju da se ruše kada ga na poslu lažno optuže, a on se uz to zaljubi u studentkinju, aktivistkinju za zaštitu prava životinja i dece.

Moskva po mišljenju reditelja Romana Prigunova i autora istoimene knjige Sergeja Minajeva, puna je kontrasta. Očaravajuća noćna svetlost ruske prestonice i brojne zabave neraskidivo su vezani s prevarom i novcem od kojih je većina junaka filma daleko više zavisna nego od alkohola i narkotika.

Film se može pogledati na kanalu 
YouTube s engleskim titlovima.

Tekst (2019) - Moskva bivšeg osuđenika

Ilja Gorjunov, marljivi student jednog od prestoničkih filoloških fakulteta, lažno optužen za posedovanje narkotika odležao je sedam godina. Izašavši sa robije preti obesnom bogataškom sinu Petru koji mu je smestio zatvor i dobija njegov smartfon sa celokupnom prepiskom, fotografijama i video snimcima. Ilja privremeno živi kao Petar pomoću mobilnog uređaja pokušavajući da ponovo započne život.

Iz ugla režisera Klima Šipenka koji je snimio film po istoimenom romanu Dmitrija Gluhovskog (potpisiuje i Slugu najgledaniji ruski film ikada, kao i Saljut 7), Moskvom vlada tek šačica ljudi, elita. A običan svet služi samo kao mamac za zaradu novca i nove položaje.

Film se može videti na kanalu 
YouTube (na ruskom bez titlova).

Kiselina (2018) - Moskva očima rejvera

Policijo, dobar dan, ubio sam čoveka.
Šta?
Ubio sam čoveka.
Imate ličnu kartu? Onda idemo.

Dvojica prijatelja pokušavaju da dođu sebi nakon što njihov poznanik na jednoj žurci skoči kroz prozor pod uticajem narkotika. Jedan od njih za njegovu smrt krivi i muči sebe, dok drugi pokušava da shvati šta zapravo želi u životu.

Moskva reditelja Aleksandra Gorčilina, bilo na rejv žurkama ili svakodnevnom životu, u sivim je bojama, a njeni stanovnici potišteni i nepreduzimljivi ljudi koji sanjaju da pobegnu što dalje od monotonije i jednoličnog života.

Film se može pogledati na kanalu 
YouTube (na ruskom bez titlova)

Ajka (2018) - Moskva imigrantkinje

Moskva zasuta snegom kako nikada tokom svoje istorije nije bila. Mlada devojka, imigrantkinja iz Kirgistana ostavlja bebu koju doji i beži iz porodilišta ponevši sa sobom nekoliko stvari. Ajka je sanjala da otvori šivaru, međutim, neželjena trudnoća osujetila je sve njene planove, a zbog dugova dobija pretnje ubistvom.

Ledenom prestonicom zasutom snegom reditelja Sergeja Dvorcevoja dominiraju autoperionice, samački hoteli, veterinarske klinike i ilegalne živinarske farme. Dok Ajka u potrazi za novcem ide od jednog do drugog posla, shvata da je u Moskvi odnos prema životinjama daleko bolji nego prema došljacima, a grad može samo da ti otme, novac, snagu, vreme, zdravlje, ništa ti pritom ne dajući zauzvrat.

Film se može videti (na ruskom jeziku bez titlova) na kanalu 
YouTube.

Viktorija Rjabikova,
Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Aйka - - - - Sergeй Dvorcevoй/ARTE, Eurasia Film Production, Juben Pictures, 2018 / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Ruski sajberpank osvaja Instagram. Futuristička patrolna stanica lebdi iznad neuglednog stambenog bloka u Sankt Peterburgu. Ovu zlokobnu letelicu pritom ukrašava lik veselog zeca iz sovjetskih crtaća. Ne, to nije scena...

Unutrašnjost zgrade Narodnog pozorišta u Nišu dobila je novo ruho zahvaljujući sredstvima koje je obezbedila kompanija NIS u okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“. NIS je u okviru podršk


  U ambasadi Francuske u Srbiji održana je najavna konferencija za medije povodom početka 17. Beogradskog festivala igre, koji se pod sloganom „Čista senzacija“ održava od 21. marta do 12....


U Vranju će, u prostorijama Medijskog skloništa, biti održan prvi južnosrpski Festival demokratije i aktivizma, od 3. do 7. marta 2020. godine. Na Festivalu će, dan za danom, biti održano...


Ostale novosti iz rubrike »