Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Drugo izdanje 'Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941' Dejana Ristića

Drugo izdanje 'Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941' Dejana Ristića
02.03.2020. god.

Izdavač ,,Vizantija'' iz Beograda objavio je drugo dopunjeno izdanje naučne monografije pod naslovom ,,Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941”, zasnovano na višegodišnjem istraživanju tokom kojeg je autor utvrdio tačan datum i mesto osnivanja te nacionalne ustanove kulture, a posebnu pažnju posvetio delimičnom stradanju njenog fonda u Prvom i potpunom uništenju u Drugom svetskom ratu.

 

Autor je u knjizi predstavio najznačajnije ličnosti i događaje koji su obeležili prvi vek rada te nacionalne ustanove kulture, čiji je bio upravnik 2012-2013.,,Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941” podjednako je namenjena stručnoj i najširoj javnosti, a njeno prvi izdanje (2016) izazvalo je veliko interesovanje javnosti što je rezultiralo time da je knjiga već tada bila predstavljena u više od šezdeset gradova u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Rukopis knjige poslužio je i kao scenario dokumentarnog filma ,,Sećanja iz pepela” (2016) koji su produciraleFilmske novostina inicijativu svog direktora, istoričara umetnosti Vladimira Tomčića. Dokumentarni film ,,Sećanje iz pepelapremijerno je prikazala Radio-televizija Srbije 6. aprila 2016. godine, povodom 75-godišnjice uništenja NBS u Drugom svetskom ratu.

 

Dokumentarni film pod naslovom ,,Sećanja iz pepela'' nalazi se  na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=bjueuECXy9Q&t=27s

 

Ova naučno-istraživačka studija stoga je prvo takvo delo koje se može i čitati (knjiga) i gledati (dokumentarni film).

Sa posebnim zadovoljstvom naglašavamo i to da je autor ilustracije koja krasi korice drugog dopunjenog izdanja knjige istaknuti srbski i evropski grafičar dr Nikola Radosavljević.

M.H.

 

 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 U Medijskom skloništu u Vranju održana  je promocija knjige „Oči u oči sa političkom korupci


Povodom obeležavanja 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, u Domu Vojske Srbije u Beogradu grupa autora iz Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, Istorijskog arhiva Požarevac i Medija centra „Odbrana”...

Pukovnik u penziji Slaviša Golubović za knjigu „Pad noćnog sokola“ u prevodu na ruski jezik dobitnik je prestižnog međunarodnog priznanja „Zlatni vitez 2020“ – Zlatna diploma u kategoriji Istorija...


Najpoznatija ruska operska i baletska scena otvorila je novu, 245. sezonu. Njena prva polovina biće posvećena 180. godišnjici Petra Čajkovskog i izvodiće se njegova dela - baleti „Evgenije Onjegin“,...

  Popularni voditeljski tandem, Igor Brakus i Smiljan Banjac, pokrenuli su novi projekat, dosad neviđen na domaćem medijskom nebu. 


Mnoge metro stanice u centru ruske prestonice liče na prave dvorce. A krasi ih rasveta nepojamne lepote, piše 


Ostale novosti iz rubrike »