Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Bezobrazni čin cenzure“: Film Majkl Mura o zelenoj energiji uklonjen sa Jutjuba nakon što se protivnik ekologa žalio na autorska prava

RT: „Bezobrazni čin cenzure“: Film Majkl Mura o zelenoj energiji uklonjen sa Jutjuba nakon što se protivnik ekologa žalio na autorska prava
26.05.2020. god.


Ekološki dokumentarac koji je snimio dobitnik oskara, režiser Majkl Mur uklonjen je sa Jutjuba. Autori filma su rekli da su razljutili "zelene kapitaliste" koji deluju zajedno sa "Vol Stritom".


Film 'Planeta ljudi', koji je producirao Majkl Mur i režirao Džef Gibs, uklonjen je sa Jutjuba zbog tvrdnji o kršenju autorskih prava nakon što je od prošlog meseca pogledan više od 8,3 miliona puta. Predmetni zahtev za kršenje autorskih prava odnosi se na četiri sekundne snimka koji prikazuje kopanje retkih zemnih materijala koji se koriste u proizvodnji vetroturbina.


U izjavi za „Dedlajn“, Gibs je uklanjanje filma nazvao „bezobranim činom cenzure političkih kritičara“, te saopštio da su sporne četiri sekunde spadaju u „fer upotrebu“.


"To je zloupotreba zakona o autorskim pravima za uklanjanje filma koji je otvorio ozbiljan razgovor o tome kako su se delovi pokreta za zaštitu životne sredine uvukli u krevet sa Vol Stritom i takozvanim `zelenim kapitalistima`."

 Gibs je rekao da sarađuje sa Jutjubom da bi rešio problem i vratio film što je pre moguće.

Tobi Smit koji je pokrenuo postupak o kršenju autorskih prava, a koji je ranije radio na pitanjima zaštite životne sredine, rekao je za Gardian da je direktno kontaktirao Jutjub, umesto da se obraća Muru i Gibsu, jer „nije bio zainteresovan za pregovore“. Objasnio je da se u osnovi ne slaže sa karakterom filma.

"Ne podržavam dokumentarni film, ne slažem se s njegovom porukom i ne volim pogrešno korišćenje činjenica u njegovom narativu."

 


„Planeta ljudi“ je neobičan slučaj jer nudi kritiku postojećeg ekološkog pokreta, ne iz desničarske perspektive, već iz perspektive pobožnih levičara. Dok je promovisao film, Gibs je tvrdio da su često reklamirana „zelena rešenja“ o obnovljivoj energiji „očajničke mere da se ne spasi planeta već naš način života“.


Mur, koji je stekao slavu kao žestoki protivnik američkih predsednika republikanaca, Džordža Buša i Donalda Trampa, istakao je da se stvari poput električnih automobila i solarnih panela prave od retkih zemnih materijala i fosilnih goriva.


Mur i Gibs takođe postavljaju pitanja o mogućim finansijskim sukobima interesa vodećih ličnosti za zaštitu životne sredine koji promovišu zelenu energiju, poput bivšeg potpredsednika SAD-a Al Gora.


Film je odmah potaknuo kontroverzu nakon njegovog objavljivanja, a aktivisti za zaštitu životne sredine su ga nazvali pristrasnim, „nenaučnim“ i „opasnim“.

U toku je rasprava o načinima borbe protiv klimatskih promena i o tome da li su predložena rešenja za zelenu energiju jednako održiva i izvodljiva kao što tvrde njihovi zagovornici. Studija iz 2019. godine objavljena u časopisu "Nejčr kumikejšns" govori da organska poljoprivreda može „pogoršati“ emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Iste godine, izveštaj u magazinu "Forbs" ističe da solarne farme zuzimaju 450 puta više površina od nuklearnih elektrana, a da vetroelektrane uzimaju 700 puta više zemlje od bunara za prirodni gas da bi proizvele istu količinu energije.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Majkl Mur, foto: © Fred Prouser / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Izložba „Nezaustavljivi hod Crvene armije na putu ka Berlinu“, priređena povodom 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, otvorena je u Maloj galeriji beogradskog Doma Vojske Srbije, saopštilo je...

Od dana kada je Putinu predstavljena maketa budućeg hrama Oružanih snaga RF, ili hrama Pobede, kako ga još zovu, do njegovog otvaranja. Sve što je vezano za ovaj hram prožeto...


Druga faza snimanja dokumentarno-igranog filma o probijanju Koridora 1992. godine, koji spaja istočni i zapadni deo Republike Srpske, počela je snimanjem rekonstrukcija u kasarni u Rumi. Film autorke Slađane...

List Miroslavljevog jevanđelja stiže sa Putinom u oktobru, a Rerihove slike otkrivene zahvaljujući dopisniku TASS-a


Ruska Duma je ratifikovala sporazum sa Srbijom koji omogućava da se Srbiji vrati 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja. Srbija će Rusiji zauzvrat vratiti sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha s...


Ostale novosti iz rubrike »