Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Srbija i Republika Srpska definisale osnove za usaglašavanje zakonskih regulativa o srbskom jeziku i ćiriličnom pismu

Srbija i Republika Srpska definisale osnove za usaglašavanje zakonskih regulativa o srbskom jeziku i ćiriličnom pismu
29.07.2020. god.


Delegacije ministarstava kulture Srbije i Republike Srpske u Beogradu su definisale polazne osnove za usaglašavanje zakonskih regulativa o srbskom jeziku i ćiriličnom pismu u Srbskoj i Srbiji.


Ministar kulture iz Republike Srpske Natalija Trivić je navela da je na sastanku usaglašen zajednički stav da su jezik i pismo identitetsko pravo svakog naroda, pa tako i srbskog, koji živi sa obe strane reke Drine.

„To smo prethodno definisali zajedničkom deklaracijom, potpisanom u martu prošle godine u Sremski Karlovcima, o srbskom kulturnom prostoru“, rekla je Trivić novinarima posle sastanka u Beogradu.

Ona je napomenula da i Evropska unija, takođe, deklarativno podržava statusne izmene koje regulišu status i pismo svakog naroda, pa tako i srbskog.

Trivićeva je rekla da to nikako ne ugrožava ostale konstitutivne narode u Republici Srbskoj, odnosno BiH.

„Svaki narod, pa tako i srbski, ima pravo da ima regulativu koja se jače i snažnije pozicionira, u smislu očuvanja srbskog jezika i pisma kao dela nacionalnog identiteta“, rekla je Trivićeva.
Ministar kulture Republike Srbije Vladan Vukosavljević je naveo da je sastanak bio veoma konkretan i da su usaglašene osnove o srbskom jeziku i ćiriličnom pismu.

On je naveo da su politika očuvanja i zaštite ćiriličnog pisma, kao tradicionalnog izraza kulturnog identiteta srbskog naroda ma gde on živeo, kao i kulturna politika unapređenja jezika, pitanja od najvažnijeg značaja za srbski narod u Srbiji i Republici Srbskoj.

„Osnovali smo danas koordinaciono telo koje će se baviti tim pitanjima i očekujemo prve rezultate već polovinom septembra. Očekujemo da će zakonska rešenja dve države biti ista i da će ta rešenja doprineti principima za koje smo se založili u deklaraciji o kulturnom prostoru u Sremskim Karlovcima u martu prošle godine“, kazao je Vukosavljević.

Tanjug


  • Izvor
  • Tanjug
  • Ilustracija: Vostok/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 U Galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba „Međuprostor”, četiri autorke Ana Piljić Mitrović, magistar slikarstva, Nevena Popović, doktor vajarstva, Milena Putnik, doktor višemedijske umetnosti i Mirjana Odić, magistar umetnosti...


I tako je završen festival fantastike „Zvezde nad Donbasom“, koji sam posetila drugi put. Želim odmah da se zahvalim Javnoj komori DNR-a, koja je organizovala konvenciju i pozvala me,...

  Forum „Tavrida 5.0“ okupio je prošlog leta nedaleko od Sudaka (Krim) preko 400 talentovanih ljudi pozorišne umetnosti iz celog sveta. Sa stranim kolegama svoje iskustvo podelili su najbolji ruski...


Ovo su najznačajniji nemi filmovi nastali u SSSR-u, od ekscentrične naučne fantastike do avangardne drame o revoluciji, piše 


      Nakon pauze uslovljene pandemijom,


Ostale novosti iz rubrike »