Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Kako izgledaju najlepši primerci raskošnog osvetljenja u moskovskom metrou

Kako izgledaju najlepši primerci raskošnog osvetljenja u moskovskom metrou
26.09.2020. god.


Mnoge metro stanice u centru ruske prestonice liče na prave dvorce. A krasi ih rasveta nepojamne lepote, piše Russia beyond.

Kurska

Predvorje stanice Kurska podseća na antički hram, tu su visoki svodovi, impozantni mermerni stubovi, gipsani ukrasi. Prema zamislima arhitekata trebalo je da bude svojevrsni „hram Pobede“ koji osvetljavaju ogromni okrugli lusteri sa sovjetskom crvenom zvezdom. 

Novokuznjecka

Otvorena 1943. godine, za vreme rata, stanica Novokuznjecka čuva sećanje na branioce otadžbine na frontu i u pozadini. Pažnju obično privlače bareljefi sa patriotskom tematikom, ali ni osvetljenje nije ništa manje zanimljivo.

Metro stanicu Novokuznjecka osvetljavaju ogromne fiksirane podne lampe baklje, a iznad platformi svoje mesto našli su neobični lusteri. Ko ne žuri na voz može bolje da pogleda ukras u obliku srpa i čekića. 

Komsomoljska (kružna linija)

Stanica je jedna od najprometnijih u Moskvi, ovde stižu ljudi iz cele zemlje. Iznad su tri najveće železničke stanice. Autori projekta zamislili su je kao „kapiju“ grada. Bila je dužna da proizvede dobar prvi utisak o sovjetskoj prestonici. Zato u njenom uređenju nije žaljeno truda. Tako je Komsomoljska sa svim svojim zlatom i obiljem mozaika i mermera bila bez premca u poređenju sa bilo kojim dvorcem. Centralni elementi na svodovima su ogromni lusteri kandelabri. 

Marksistska

Lusteri na stanici metroa Marksistska (Marksistička) sofisticirano su uvijeni u vidu spirale. Kako je kasnije objašnjavala arhitekta te stanice Nina Aljošina, dugo vremena nije uspevala da pronađe odgovarajuće staklo za relizaciju svojih zamisli. Pokazalo se da je najoptimalnije optičko staklo za tenkove. Ono je najpre bilo debljine četiri centimetra, ali za luster je specijalno napravljeno dvostruko tanje, a zatim je umetnica primenila uzorke sa metalnim prugama, i efekat velike lepote nije izostao.   

Oktobarska (kružna linija)

Metro stanica Oktobarska otvorena je 1950. godine, sa idejom da Moskovljani zauvek sačuvaju sećanje na pale u Velikom otadžbinskom ratu. Paviljon je realizovan u obliku trijumfalnog luka, a lampe u vidu baklji, koje osvetljavaju put u svetlu budućnost.

Novoslobodska

Metro stanica Novoslobodska poslednji je projekat poznatog sovjetskog arhitekte koji se bavio projektovanjem metroa Alekseja Duškina. On je osvetljenje u podzemnoj železnici smatrao jednim od najvažnijih faktora prilikom gradnje stanice.

Novoslobodska je dekorisana upečatljivim vitražima osvetljenih nizom okruglih lustera.   

Dobrinjinska

Prostrano predvorje metro stanice Dobrinjinska osvetljava pet lustera dizajniranih u obliku tanjira sa crvenim sovjetskim zvezdama.

Sa obe strane pokretnih stepenica nalaze se podne lampe, najveće u moskovskom metrou. 

Prospekt mira (kružna linija)

Do šezdesetih godina prošlog veka zvala se Botanička bašta, a u njenom uređenju korišćeni su motivi iz sovjetske poljoprivrede. Cvetni ukrasi mogu se videti ne samo na mermernim bareljefima i stubovima, već i na lusterima i lampama. 

Kijevska

Metro stanica koju krasi pano posvećen prijateljstvu ruskog i ukrajinskog naroda, smatra se jednom od najlepših u Moskvi. Ogromni pozlaćeni lusteri čine da platforma i predvorje izgledaju lako i prozračno.   

Slovenski bulevar

U ulozi lampi ovde su pupoljci cveća. Metro stanica Slovenski bulevar raskošno je dekorisana bajkovitim cvetnim ukrasima, a osvetljenje je deo pomenutog dizajna. Stiče se utisak da lampe bukvalno izrastaju iz klupa i rukohvata.

Ana Sorokina, Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Tatjana Makejeva/TASS/ Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Vranjance je ovih dana iznenadilo i obradovalo nešto potpuno novo. Naime, aktivisti iz udruženja "BEV - Borino i Evropsko Vranje" postavili su ulične biblioteke na nekoliko lokacija u gradu.   ...


 U Medijskom skloništu u Vranju održana  je promocija knjige „Oči u oči sa političkom korupci

Povodom obeležavanja 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, u Domu Vojske Srbije u Beogradu grupa autora iz Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, Istorijskog arhiva Požarevac i Medija centra „Odbrana”...


Pukovnik u penziji Slaviša Golubović za knjigu „Pad noćnog sokola“ u prevodu na ruski jezik dobitnik je prestižnog međunarodnog priznanja „Zlatni vitez 2020“ – Zlatna diploma u kategoriji Istorija...

Najpoznatija ruska operska i baletska scena otvorila je novu, 245. sezonu. Njena prva polovina biće posvećena 180. godišnjici Petra Čajkovskog i izvodiće se njegova dela - baleti „Evgenije Onjegin“,...


  Popularni voditeljski tandem, Igor Brakus i Smiljan Banjac, pokrenuli su novi projekat, dosad neviđen na domaćem medijskom nebu. 


Ostale novosti iz rubrike »