BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

VFC „Zastava film“ obeležava 72 godine uspešnog rada

VFC „Zastava film“ obeležava 72 godine uspešnog rada
14.11.2020. god.
Vojnofilmski centar „Zastava film“, ustanova u sastavu Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, 14. novembra obeležava 72 godine postojanja i rada. Istrajno i vredno beležeći filmom vojnički život i važne društvene događaje, ova ustanova izborila je jedinstveno i važno mesto u srbskoj kinematografiji.


Prema rečima direktora te kuće potpukovnika Gorana Ikonića, „Zastava film“ spada u moderne produkcije, tehničko-tehnološki i stručno opremljene za realizaciju brojnih složenih zadataka u sistemu odbrane, koje su privilegija samo razvijenih armija, a među njima i naše vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


- Po obimu i kvalitetu svog stvaralaštva slobodno možemo reći da smo rame uz rame sa ozbiljnim produkcijama na ovim prostorima. U ove 72 godine „Zastava film“ pobrala je mnogobrojna priznanja na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. Snimljeni su milioni metara filmske trake i ostvarena zaista obimna produkcija – ističe potpukovnik Ikonić i dodaje da sa 30.000 rolni filmske trake, 6.500 video kaseta i desetine hiljada video zapisa visoke rezolucije, filmski arhiv „Zastava filma“ predstavlja jednu od najvećih riznica pokretnih slika na Balkanu.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Vojna kinematografija u Srbiji nastala je takoreći sa pojavom prve filmske kamere u svetu, a istorija „Zastava filma“ počinje u leto 1948. godine, kada je formirano Odeljenje za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije u Beogradu. Svoj današnji naziv Vojnofilmski centar „Zastava film“ dobija 1962. godine i od svojih prvih ostvarenja, do danas, ova kuća veran je i svedok i hroničar događaja iz vizure života vojske.

Otvorena prema javnosti, „Zastava film“ oduvek je privlačila veliki broj filmskih stvaralaca, od kojih su neki postali značajna imena jugoslovenskog i srbskog filma. Prestižnom ugledu ove ustanove doprinose i brojne nagrade dobijene na međunarodnim i domaćim festivalima. Takođe, brojna su priznanja za profesionalni rad i ostvarene rezultate koje je „Zastava film“ dobila od najvišeg državnog i vojnog rukovodstva, među kojima se posebno ističu Sretenjski orden trećeg stepena za naročite zasluge za Republiku Srbiji u oblasti kulturno-dokumentarnih delatnosti i Vojna spomen-medalja za izuzetan doprinos sistemu odbrane.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Potpukovnik Ikonić ukazuje da svojim značajnim projektima, koji su aktivno zastupljeni u medijima, „Zastava film“ na najbolji način promoviše kulturu sećanja, srpsku vojnu kinematografiju i sistem odbrane u celini. On naglašava da je u poslednjih pet godina Vojnofilmski centar napravio veliki iskorak u svim sferama svog rada, zabeleživši najveće rezultate nakon „zlatnih 80-ih“.

- Poslednje dve, tri godine imali smo sjajnu produkciju. Pre svega mislim na dokumentarne filmove „Ratne priče sa Košara“ i „Ratne priče sa Paštrika“ koji su imali neverovatnu, milionsku gledanost i naišli na izuzetno pozitivne reakcije javnosti. U trojnoj koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije i Radio-televizijom Republike Srpske snimili smo dokumentarno-igrani film „Koridor 92“, koji je u završnoj montaži, a čija premijera bi trebalo da bude 9. januara sledeće godine u Republici Srbskoj. Takođe, tu je i dokumentarni film „Operacija Kovid-19“, koji govori upravo o angažovanju i naših ekipa i Vojske Srbije na suzbijanju epidemije korona virusa – ističe potpukovnik Ikonić i među projekte koji će uskoro ugledati svetlost dana najavljuje dokumentarni film „Prva srbska eskadrila“ i dokumentarne minijature pod nazivom „Srpske bitke“.

Paralelno sa filmskom proizvodnjom na koju je ponosna, „Zastava film“ je u prethodnom periodu aktivno radila na obnavljanju sopstvenih kapaciteta, podmlađivanjem kadra, nabavkom savremene opreme i rekonstrukcijom enterijera i eksterijera ustanove.

Svesni snage filma, kao moćnog oružja kojim odgovorno treba rukovati, a ponosni na ukupno kulturno nasleđe koje su stvarale generacije sineasta u „Zastava filmu“, potpukovnik Ikonić poručuje da je to podstrek i inspiracija za buduće stvaralaštvo svih koji danas čine Vojnofilmski centar „Zastava film“.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počeo je večeras na web adresi kustendorf.online i trajaće do 25. januara 2021. godine.


Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje danas i trajaće do 25. januara 2021. godine. Ove godine, festival se održava onlajn i može da se prati preko digitalne...

Svako je detinjstvo imao na svoj način: neko u bioskopima, neko u cirkusu ili zabavnim parkovima, a neko je leti praktično živeo na obližnjem jezeru, imitirajući sirene. Na primer,...


Ovi vojni horovi i orkestri će vas raspevati, razmrdati i zagrejati za novogodišnje praznike


Iako je pandemija novog virusa korona prilično pogodila rusku filmsku industriju, ona ipak nije uspela da je zaustavi. Naime, u idućoj godini sa velikom pažnjom i nestrpljenjem iščekuje se...


Ostale novosti iz rubrike »