BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

SANU: Tržište udžbenika izvan državne kontrole, što je neshvatljivo i iz više razloga štetno i neprihvatljivo

SANU: Tržište udžbenika izvan državne kontrole, što je neshvatljivo i iz više razloga štetno i neprihvatljivo
29.11.2020. god.
Saopštenje SANU o JP Zavod za udžbenike


Prateći pažljivo naučni, obrazovni i kulturni život zemlje, Srbska akademija nauka i umetnosti sa zabrinutošću uočava neprilike u kojima se našao Zavod za udžbenike, jedna od najvažnijih ustanova obrazovnog sistema Srbije. Takvo stanje Zavoda još više nas brine jer su Srbska akademija nauka i umetnosti, Matica srbska i Zavod za udžbenike kao izvršni izdavač, nosioci kapitalnog projekta srpske kulture – Srpske enciklopedije.


Suvišno je naglašavati da je Zavod, od svog osnivanja 1957. godine, objavljivanjem oko 400 miliona primeraka udžbenika za sve nivoe obrazovanja, priručnika, monografija, leksikografskih izdanja, sabranih i izabranih dela vodećih imena naše i svetske nauke, književnosti i umetnosti – dao nemerljiv doprinos nacionalnoj kulturi u najširem smislu toga pojma. Među njima su i sabrana i izabrana dela mnogih velikana naše nauke i kulture, kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Stojan Novaković, Jovan Cvijić, Stevan Mokranjac, Bogdan i Pavle Popović, Aleksandar Belić, Miloš Đurić i drugi. Time se Zavod za udžbenike nesumnjivo svrstao u ustanove od nacionalnog značaja. Uprkos tome, važeći Zakon o udžbenicima liberalizovao je njihovo izdavanje s obrazloženjem da će se time, zbog konkurencije, poboljšati kvalitet udžbenika, da će država od svih izdavača ubirati veći porez no što ga plaća Zavod. Ta očekivanja nisu se ostvarila. U izdavačkoj delatnosti privatnih izdavača udžbenika, a njih ima više desetina i mahom su u rukama stranaca, nema prave kontrole ni u oblasti tiraža, niti u oblasti prodaje, a upitan je i kvalitet provere sadržaja udžbenika. Tržište udžbenika je izvan državne kontrole, što je neshvatljivo i iz više razloga štetno i neprihvatljivo za bilo koju pravno uređenu, slobodnu i nezavisnu državu. Način izbora udžbenika uzrokovao je pojavu korupcije i krši Zakon o monopolu. Na slobodnom tržištu izdavači udžbenika nisu ravnopravni, jer je Zavod za udžbenike jedini obavezan da štampa niskotiražna izdanja, raspisuje tendere i sl. To je nacionalni Zavod za udžbenike dovelo do ruba propasti. Veoma je važno, i to moramo da naglasimo – nijedna istinski nezavisna i ozbiljna država u svetu ne bi smela dopustiti da objavljivanje udžbenika od ključnog značaja za obrazovanje i vaspitanje, kao i za očuvanje i negovanje nacionalne svesti (poput srbskog, istorije, geografije, likovnog, muzičkog) prepusti bilo kojoj stranoj državi. To ne čine ni države iz kojih su strani izdavači došli u našu zemlju.

Da bi se očuvalo dostojno mesto Zavoda u srbskoj prosveti i kulturi i omogućio dalji uspešan rad ove ustanove, izložene pogrešno shvaćenom i u praksi još pogrešnije organizovanom tržištu udžbenika, apelujemo na sve odgovorne političke činioce u našoj zemlji da se o Zavodu,  kao ustanovi od posebnog značaja za državu, i o udžbenicima donese novi zakon sličan onom koji je bio na snazi od 1973. do 1993. godine.

Odeljenje istorijskih nauka SANU
uz podršku Izvršnog odbora SANU


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: sanu.ac.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Takmičarski program drugog festivalskog dana činili su filmovi: „Dome, slatki dome“, rediteljke Agate Pušč iz Poljske, „Velika dostignuća“, reditelja Nikole Vučinića iz Crne Gore, „Taknuto-maknuto“, Vere

Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počeo je večeras na web adresi kustendorf.online i trajaće do 25. januara 2021. godine.


Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje danas i trajaće do 25. januara 2021. godine. Ove godine, festival se održava onlajn i može da se prati preko digitalne...

Svako je detinjstvo imao na svoj način: neko u bioskopima, neko u cirkusu ili zabavnim parkovima, a neko je leti praktično živeo na obližnjem jezeru, imitirajući sirene. Na primer,...Ostale novosti iz rubrike »