BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Sa novom godinom povratak ćirilice u Banja Luku!?

Sa novom godinom povratak ćirilice u Banja Luku!?
01.01.2021. god.
Gradonačelnik Banja Luke, najavio je ćirilizaciju Banja Luke. Na internetu je ta najava izavala mnoštvo reakcija.

Prije par dana gradonačelnik Draško Stanivuković je najavio povratak ćirilice u Banja Luku. Sjajana informacija za mnoge banjalučane, i ne samo građane Banja Luke nego i Srbe širom Republike Srpske, Srbije pa i dalje.

Među pozetivnim reakcijama je i niz Muslimana/Bošnjaka i drugih čestitih ljudi koji shvćaju da svakom narodu treba dozvoliti korišćenje i očuvanje njegovog pisma. 

Međutim imai onih zlonamjernih koji su počeli da gunđaju, da pišu komentare po društvenim mrežama kako u Banjoj luci ne žive samo Srbi, kako to nije dobra odluka, kako je Draško srbočetnik......

Isti ti kritičaari nisu do sada uputili ni jednu kritiku na račun zatiranja ćirilice u Sarajevu, Zenici i komplet Federaciji BiH gdje su sada većinsko stanovništvo Muslimani/Bošnjaci i Hrvati.

U gradu Sarajevu u kome je prije rata živjelo oko 180.000 Srba,  teško je danas naći 18 natipsa na ćirilici izuzev oznaka na putokazima. Danas u Sarajevu skoro da nam Srba, a ćirilice je još maenje. I to ne primjećuju kritičari povratka ćirilice u Banja Luku,

Iz razgovora sa banjalučanima, saznali smo da mnogima smeta kada dobiju račune za vodu, grijanje, potrošnju električne energiju isl. na latinici. Smeta im kada odu na sajtove agencija koje se finasiraju iz budžeta Grada Banja Luke, a da su im sajtovi, nalozi na društvenim mrežama bez ćirilice. Kada se obrate gradskoj administraciji na ćiričičnom pismu a dobiju odgovr na latinici.

Prije izbora, bivšem načelniku Banja Luke pisali su građani koji su mu skretali pažnju na problem potiskivanja ćirilice iz Banja Luke. Tražili su od njega da utiče na direktore javnih preduzeća u čijem vlasništvo grad Banja Luka ima udio, da ista vrate se korišćenju ćiriličnog pisma. Radojčić nije reagovao adekvatno. Može se ređi da je Igor ignorisao te zahtjeve građana.

Kako jedan od sagovrnika reče, moguće je da je Igorvo ignorisanje zahtjeva za povrtak ćirilice u Banja Luku između ostalog kumovalo njegovom porazu na izborima i da se nada da će Stanivuković ispoštovati svoje obećanje. - da će vratiti ćirilicu na grad na Vrbasu.

Novi gradonačelnik iako mlad čovjek, prepoznao je propuste bivšeg gradonačelnika i među prvim izjavama od preuzmanja dužnosti najavio povratak ćirilice u Banja Luku.

Zaista divna informacija za mnoge u Banjoj Luci. Dibno bi bilo da i drugi načelnici šrom Republike Srpske, donesu slične odluke.

Za one kritičare najave povratka ćirilice u Banja Luku, savjet.
kada bude više ćirilice u Banjoj Luci nego latinice u Sarajevu, onda  ćete imati osnov za prigovre. Do tada, gospodo, dajte svoj doprinos povratku ćirilice u Sarajevo i Federaciju BiH.  

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju, 26. februara u 9 časova biće otvorena izložba slika umetnice Ljubinke Bube Tasić pod nazivom “Kosmos”.  

23. februara, na Dan branilaca otadžbine, zasluženo su proslavljeni oni koji štite granice istorije od širenja krila pristalica rehabilitacije fašizma, podržani od pojedinih snaga na Zapadu. I opet, kao...


U istoriji sovjetske fotografije bilo je mnogo majstora sa autorskom vizijom, ali je u mnogim fotografijama provejavala linija partije i neophodnost propagande, tj. namešteno srećna lica, velike građevine, radnici...

 Povodom Dana državnosti Republike Srbije i 45 godina kragujevačkog Memorijalnog muzeja "21. oktobar", u toj ustanovi kulture večeras je otvorena izložba "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945"....


U Šabačkoj gimnaziji otvoren je kabinet za ruski jezik, čije je opremanje i adaptaciju podržala kompanija NIS, u okviru programa“Energija znanja“. Nova učionica je u potpunosti adaptirana i renovirana...


Ostale novosti iz rubrike »