BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Pet ruskih filmova koji se očekuju 2021. godine u zemlji i svetu

Pet ruskih filmova koji se očekuju 2021. godine u zemlji i svetu
01.01.2021. god.
Iako je pandemija novog virusa korona prilično pogodila rusku filmsku industriju, ona ipak nije uspela da je zaustavi. Naime, u idućoj godini sa velikom pažnjom i nestrpljenjem iščekuje se nekoliko premijera koje mogu biti zanimljive publici kako u zemlji tako i u svetu. Russia beyond je izdvojila pet ključnih naslova.


„Černobilj“

Glumac Danila Kozlovski, inostranoj publici prevashodno poznat po seriji na kanalu History „Vikinzi“ ponovo se okušao u ulozi reditelja igranog filma u kome se bavi jednom od najvećih katastrofa u prošlom veku. Tema černobilske havarije najširim slojevima postala je poznata posle uspeha serije na kanalu NVO, naišavši na izuzetno dobar prijem i publike i kritike širom sveta.

 

U Rusiji su, međutim, o Černobilu dosada snimane isključivo kamerne autorske drame poput filma Aleksandra Mindadzea „U subotu“. Kozlovski i producent Aleksandar Rodnjanski na sve načine izbegavaju poređenja kako sa američkom serijom, tako i sa ruskim predhodnicima, insistirajući na potpuno drugačijem žanru i formatu priče. Radi se o skupom superherojskom blokbasteru.

Radnja filma vrti se oko tri glavna junaka, vatrogasca, inženjera i ronioca. Oni stavljaju na kocku svoje živote likvidirajući posledice havarije u nuklearnoj elektrani. Glavnu žensku ulogu tumači Oksana Akinšina koja je igrala u špijunskom trileru „Bornova nadmoć“ i nedavnom naučnofantastičnom hororu „Sputnjik“

„Fau-2. Bekstvo iz pakla“

Pre tri godine veliku prašinu u ruskim bioskopima podigao je film „T-34“ o begu sovjetskih vojnika iz nemačkog koncentracionog logora na tenku „T-34“. „Fau-2“ Timura Bekmambetova na izvestan način predstavlja nastavak „T-34“. Film govori o zarobljenom pilotu Mihailu Devjatajevu koji je ukrao tajno nacističko oružje avion Fau 2.

 

Osim grandioznih akcionih scena snimljenih u klasičnom Bekmambetovljevom maniru, novi film razlikuje se od žanrovski sličnih ostvaranja po nizu tehnoloških inovacija. Konkretno, film će biti dostupan u nekoliko formata, između ostalog u vertikalnom, prilagođen gledanju na mobilnim telefonima.

Na taj način reditelj i producent koji je poslednjih godina postigao veliki međunarodni uspeh zahvaljujući jeftinim screenlife horor filmovima „Obriši prijatelja“ i „Pretraga“ pokušava da mladoj publici učini zanimljivim i razumljivim žanr ratnog blokbastera.

„Petrovi u gripu“

Film Kirila Serebrenikova, kako su za portal Russia Beyond rekli upućeni sagovornici, trebalo je da učestvuje u takmičarskom programu Kanskog festivala koji je odložen zbog pandemije novog virusa korona. Producenti nisu želeli da puste film u redovnu distribuciju, već su odlučili da sačekaju premijeru na najprestižnijem filmskom festivalu na svetu, dogodine u Kanu. Osim toga tematika ove tragikomedije apsurda biće u skladu sa trenutkom. 

Film govori o porodici provincijskog automehaničara Petrova koja je dobila virus i visoku temperaturu. Junaci u bolesti mešaju stvarnost i fikciju i sve dublje tonu u svet apsurdnih vizija.

Roman Alekseja Saljnikova „Petrovi u gripu“ i oko njega, na kome je film zasnovan, ima mnogo paralela sa romanom Džejmsa Džojsa „Uliks“ i drugim inovativnim romanima s početka dvadesetog veka. Serebrenikov koji je preuzeo poziciju drugog ruskog festivalskog režisera, posle Andreja Zvjaginceva, pokušava da osmisli filmski ekvivalent modernističkoj književnoj estetici.

„Major Grom“

Pokušaj igranja na tipično holivudskom terenu filmova snimljenih po stripovima u Rusiji nije nov. „Branioci“ Sarika Andreasjana, napravljeni po uzoru na „Osvetnike“, doživeli su pre nekoliko godina veliki neuspeh u ruskim bioskopima. Producenti su stoga uzeli u obzir greške prethodnika i krenuli sa kvalitetnom literarnom bazom i serijom stripova izdavačke kuće Bubble o policijskom majoru iz Sankt Peterburga. Strip je izlazio u periodu od 2012. do 2017. godine i naišao na odlične ocene kritičara i čitalaca. 

Film je ekranizacija „Doktora za kugu“, prvog dela serijala u kome se govori o lovu na tajanstvenog manijaka koji se brutalno obračunava sa korumpiranim lekarima, preduzetnicima i predstavnicima vlasti. Glavni negativac u stripu je milijarder i vlasnik velike društvene mreže koji od javnosti skriva svoje Sudeći po efektnom trejleru autorima je kao glavna referenca poslužila estetika ekranizacije stripova izdvačke kuće DC Comics koje je radio Kristofer Nolan. Film će predstavljati spoj noara sa patetičnim i vizuelno zahtevnim i atraktivnim epizodama. Jedan od najskupljih i najverovatnije najzanimljivijih ruskih filmskih projekata iduće godine.

„Otkini i baci“

Prošle godine u ruskim bioskopima neprimećen je prošao debitantski film Kirila Sokolova „Tata, crkni“ krvava crna komedija apsurda koja se bavi nerazumevanjem između generacije očeva i njihove dece. Ove godine film se pojavio na zapadnim striming platformama nakon čega su vodeći kritičari sa engleskog govornog područja listom počeli o njemu da pišu. Sokolovljev film oni su poredili sa najboljim ostvarenjima Gaja Ričija, Kventina Tarantina i Serđa Leonea. Ne čudi stoga što za drugi film ovog reditelja vlada veliko interesovanje.

 

Po svemu sudeći „Otkini i baci“ biće prirodni nastavak filma „Tata, crkni“. I dok u Sokolovljevom debitantskom filmu odnose razjašnjavaju muškarci (pater familijas i dečko njegove mlade ćerke) ovoga puta međusobno ratuju predstavnice lepšeg pola. Radnja filma fokusirana je na sukob pripadnica tri generacije žena u jednoj porodici. Plakat za film na kome se nalaze dve izgrebane ruke sa modricama sugeriše da taj rat neće proći bez žrtava.

Aleksandar Nečajev, Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Danila Kozlovski /Central Partneršip; DK Entertainment; Kinostudija KIT; 2021 / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju, 26. februara u 9 časova biće otvorena izložba slika umetnice Ljubinke Bube Tasić pod nazivom “Kosmos”.  

23. februara, na Dan branilaca otadžbine, zasluženo su proslavljeni oni koji štite granice istorije od širenja krila pristalica rehabilitacije fašizma, podržani od pojedinih snaga na Zapadu. I opet, kao...


U istoriji sovjetske fotografije bilo je mnogo majstora sa autorskom vizijom, ali je u mnogim fotografijama provejavala linija partije i neophodnost propagande, tj. namešteno srećna lica, velike građevine, radnici...

 Povodom Dana državnosti Republike Srbije i 45 godina kragujevačkog Memorijalnog muzeja "21. oktobar", u toj ustanovi kulture večeras je otvorena izložba "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945"....


U Šabačkoj gimnaziji otvoren je kabinet za ruski jezik, čije je opremanje i adaptaciju podržala kompanija NIS, u okviru programa“Energija znanja“. Nova učionica je u potpunosti adaptirana i renovirana...


Ostale novosti iz rubrike »