BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Počinje Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf

Počinje Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf
22.01.2021. god.


Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje danas i trajaće do 25. januara 2021. godine. Ove godine, festival se održava onlajn i može da se prati preko digitalne platforme, na web adresi „kustendorf.online“.


Festival počinje danas, 22.01. od 18 časova i zvanično će ga otvoriti osnivač festivala Emir Kusturica i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković. U okviru otvaranja, pored predstavljanja žirija, biće prikazan rođendanski omaž glumici Fej Danavej kao i dokumentarni film „Junaci našeg vremena“, Emira Kusturice.

U okviru takmičarskog programa, prvog dana festivala biće prikazano pet filmova i četiri razgovora Emira Kusturice sa autorima. Biće prikazani filmovi „Odlutala“, Une fon Majdel iz Nemačke, film „Nina“, mladog autora iz Bugarske, Hrista Simenova, film „Kiša“, Pjotra Milčareka iz Poljske, kao i filmovi Petra Pešuta iz Srbije „Za Vasotu“ i „Rio“ Ženje Kazankine iz Rusije.

Programska celina „Savremene tendencije“, počinje u 21 čas filmom Andreja Končalovskog „Dragi drugovi!“ (Dorogie tovariщi!), a nakon filma, biće prikazan razgovor režisera sa Emirom Kusturicom. U okviru „Retrospektive velikana“, od 23 časa biće emitovana prva epizoda serije „Bila jednom jedna zemlja“ Emira Kusturice.

Takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf će se sastojati od dvadeset dva kratkometražna filma domaćih i inostranih autora. Međunarodni žiri koji će odlučiti o pobednicima, čine: Aliče Rorvaher, nagrađivana italijanska rediteljka, glumac Miki Manojlović i Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske. Nagradu „Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

U okviru festivala, kao specijalna poslastica za sve ljubitelje filmske umetnosti, biće prikazani razgovori osnivača festivala Emira Kusturice sa svim učesnicima festivala — sa  autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa „Savremene tendencije“.  U „Savremenim tendencijama“ biće prikazani: dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala, film Andreja Končalovskog „Dragi drugovi!“ (Dorogie tovariщi!), film „Vendi“ (Wendy) reditelja Bena Zejtlina, zatim dobitnik nagrade filmskih kritičara na filmskom festivalu u Veneciji, film „Gospođica Marks“ (Miss Marx) rediteljke Suzane Nikjareli i film „Kamenolomac” (Spaccapietre) rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio. U ponedeljak, 25.01. biće prikazan poslednji film proslavljenog reditelja Kim Ki Duka „Rastvaranje“ (Din) koji će pratiti razgovor Emira Kusturice sa  Dinarom Žumagalijevom koja je producirala ovaj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

U okviru programske celine RETROSPEKTIVA VELIKANA biće prikazane četiri epizode serije „Bila jednom jedna zemlja“ Emira Kusturice, program posvećen američkoj glumici Fej Danavej.

Kustendorf se održava u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada.

Iskra


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju, 26. februara u 9 časova biće otvorena izložba slika umetnice Ljubinke Bube Tasić pod nazivom “Kosmos”.  

23. februara, na Dan branilaca otadžbine, zasluženo su proslavljeni oni koji štite granice istorije od širenja krila pristalica rehabilitacije fašizma, podržani od pojedinih snaga na Zapadu. I opet, kao...


U istoriji sovjetske fotografije bilo je mnogo majstora sa autorskom vizijom, ali je u mnogim fotografijama provejavala linija partije i neophodnost propagande, tj. namešteno srećna lica, velike građevine, radnici...

 Povodom Dana državnosti Republike Srbije i 45 godina kragujevačkog Memorijalnog muzeja "21. oktobar", u toj ustanovi kulture večeras je otvorena izložba "Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945"....


U Šabačkoj gimnaziji otvoren je kabinet za ruski jezik, čije je opremanje i adaptaciju podržala kompanija NIS, u okviru programa“Energija znanja“. Nova učionica je u potpunosti adaptirana i renovirana...


Ostale novosti iz rubrike »