BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Uz podršku NIS-a otvoren kabinet za ruski jezik u Šabačkoj gimnaziji

Uz podršku NIS-a otvoren kabinet za ruski jezik u Šabačkoj gimnaziji
10.02.2021. god.


U Šabačkoj gimnaziji otvoren je kabinet za ruski jezik, čije je opremanje i adaptaciju podržala kompanija NIS, u okviru programa“Energija znanja“. Nova učionica je u potpunosti adaptirana i renovirana i namenjena učenicima svih smerova ove škole. 

Svečanom otvaranju prisustvovali su Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca, Mladen Šarčević, specijalni savetnik za obrazovanje predsednika i premijerke Republike Srbije, predstavnici kompanije NIS, Ruskog doma u Beogradu i rukovodstvo Šabačke gimnazije.

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


Mladen Šarčević se tom prilikom zahvalio kompaniji NIS na doprinosu razvoju obrazovanja u Srbiji. 


«Energija znanja je jedan dugoročan projekat i već su mnoge škole osetile njegove benefite. U svemu tome učenje ruskog jezika ima veoma značajno mesto. Ruski jezik, u relaciji sa drugim  jezicima, treba ozbiljnije da pronađe svoje mesto, i zbog kulturnih veza, i zbog tradicije, i zbog same ruske kulture i književnosti, i svega što daje ta velika nacija i naš zajednički slovenski uticaj», rekao je Šarčević. 

Mladen Šarčević, Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca, naveo je da mu je veliko zadovoljstvo što su u ovoj eminentnoj obrazovnoj ustanovi svi okupljeni u službi znanja i ulaganja u obrazovni sistem Republike Srbije. 


«Posebno mi je zadovoljstvo što Grad Šabac ima ovakve obrazovne ustanove i učenike u koje vredi ulagati, jer svaki novac uložen u znanje će se višestruko vratiti u budućnosti. Grad Šabac će u naredne četiri godine podržati maksimalno, kako obrazovne ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, tako i Šabačku akademiju, koju gradimo ispočetka, zato što Šabac treba da bude univerzitetski grad u budućnosti», naveo je Pajić.

Aleksandar Pajić, Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


Snežana Lakićević, savetnik zamenika generalnog direktora NIS-a, navela je da je otvaranje ovog kabineta proces u okviru dugoročne saradnje NIS-a sa prosvetom. 


„Pored toga, mnoga deca sada već studiraju u Rusiji i otvaraju se mogućnosti da biraju. Ruski jezik je, sa preko 120 stipendija, ponovo postao interesantan za buduće studente iz Srbije. Do sada smo imali mnogo stipendista koji su otišli na studije iz oblasti nafte i gasa u Ruskoj Federaciji, a koji sada rade u našoj kompaniji“, navela je Lakićević.

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


U toku svečanog događaja, prisutnima je predstavljen i udžbenik za ruski jezik pod nazivom „Ni puha ni pera!“, namenjen brzom savladavanju početnog nivoa ovog jezika, koji je izdao Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji uz podršku kompanije NIS.

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


Do sada je sredstvima kompanije NIS, kroz program „Energija znanja“, opremljeno preko 15 učionica i kabineta za ruski jezik u školama čiji su učenici na NIS olimpijadama iz ruskog jezika ostvarili zapažene rezultate.Šabačka gimnazija je osnovana 1837. godine, a ruski jezik je bio jedan od prvih stranih jezika koji je uveden u obavezni školski program. Đaci ove škole aktivno učestvuju na NIS olimpijadama iz ruskog jezika, svake godine su u finalu takmičenja, i do sada imaju osvojeno drugo i treće mesto. Zahvaljujući rezultatima koje ostvaruju, NIS je kroz svoj program „Energija znanja“ podržao opremanje kabineta za ruski jezik u ovoj školi. 

 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NIS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Možete li se lako setiti svih srbskih likova u ruskoj književnosti od Puškina do danas? Srbska filološkinja Danka Radovanović i ruski slavista Vjačeslav Čarski nisu dozvolili da im u...


Uskoro nam stiže nova knjiga našegistaknutog istoričara Dejana Ristića pod naslovom ,,Legende svetske istorijeʼʼ.   Posle prethodnih dveju knjiga istog autora pod naslovom ,,Mitovi srpske istorijeʼʼ i ,,Zablude srpske istorijeʼʼ, koje...

 U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju otvorena je izložba pod nazivom 'Od A do Š'.


Da li je lako učiti druge slovenske jezike ako znate ruski?


Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.


Ostale novosti iz rubrike »