BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Ruska gazeta: „Dara iz Jasenovaca“ - srbski odgovor falsifikatorima istorije

Ruska gazeta: „Dara iz Jasenovaca“ - srbski odgovor falsifikatorima istorije
24.02.2021. god.
23. februara, na Dan branilaca otadžbine, zasluženo su proslavljeni oni koji štite granice istorije od širenja krila pristalica rehabilitacije fašizma, podržani od pojedinih snaga na Zapadu. I opet, kao u godinama Drugog svetskog rata, u borbi protiv „smeđe kuge“ ispostavilo se da su naši geopolitički saveznici, Srbi, rame uz rame sa narodima Rusije. Ovih dana je široj javnosti predstavljen film „Dara iz Jasenovca“, reditelja Predraga Antonijevića, koji je uspeh postigao na američkoj blagajni, ali je iz političkih razloga isključen iz daljeg takmičenja za Oskara.


Film snimljen uz državnu podršku Srbije, govori o srbskoj golgoti - genocidu nad pravoslavnim narodom koji je prošao kroz represivne mašine marionetske Nezavisne Države Hrvatske - NDH (1941-1945), koja je obuhvatala deo moderne Hrvatske bez Istre i veći deo Dalmacije, kao i celu modernu Bosnu i Hercegovinu, neka područja Slavonije i Srema. Glavni lik je desetogodišnja devojčica Dara, koja je zajedno sa rodbinom završila u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac - simbolu zločina NDH i trećem najvećem po broju žrtava u Evropi logoru nakon Aušvica i Treblinke. Vođa NDH Ante Pavelić i ministar prosvete, pisac Mile Budak želeo je da srbsko pitanje reši radikalno: da uništi, da prisilno pokatoliči, da iseli u Srbiju. Slogan koji je izmislio Budak glasio je: „Srbe na vrbe“. Rezultati genocida, počinjenog uz bezuslovnu podršku katoličkog sveštenstva, bili su zastrašujući - uništeno je 299 pravoslavnih crkava, prisilno pokatoličeno 240.000 Srbai ubijeno oko 750.000 Srba, piše Ruska gazeta.


Spomenik žrtvama ustaškog terora u Starom Brodu (Republika Srbska). Foto: Aleksandar Borisov

Film je težak. Nemoguće ga je gledati bez suza, saosećajući sa stradanjem Dare, njenih najmilijih i svih „novih jasenovačkih mučenika“ (Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve).

Zašto je film „Dara iz Jasenovca“ važan za Rusiju?

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, profesor Draga Mastilović, odgovorio je na ovo pitanje dopisniku „Ruske gazete“, objašnjavajući da je pod pokroviteljstvom Hitlera i njegovih najvernijih saveznika - ustaša činjeni svi napori da se dovrši projekat zapadnih ideologa 19. veka, a cilj je bio da se spreči prodor Rusije i pravoslavlja na topla mora ubijanjem skoro dva miliona pravoslavnih Srba.

"Izveštaj Državne komisije FNRJ o utvrđivanju zločina okupatora i njihovih saučesnika (1945), između ostalog, kaže: `Postignuće NDH bilo je to što je istorija dobila novu predstavu o svireposti i krvoproliću. Čitava istorija masovnih ubistava samo je izbledela slika pred nezapamćenim terorom u NDH. Dok je tokom tri veka španska inkvizicija donela oko 30 hiljada žrtava, Nezavisna Država Hrvatska, sa populacijom manjom od šest miliona ljudi, ubila je 500-700 hiljada ljudi u roku od nekoliko meseci.` Ovi zločini su čak i nemačke i italijanske oficire ostavili bez reči. General Edmund gon Horstenau, Hitlerov predstavnik u NDH, nazvao je postupke ustaša `besom nehumanih sadista`", napominje profesor.

Slične tačke gledišta je i Miloš Ković, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji navodi da je jedan od glavnih razloga neprijateljstva Zapada prema Srbima taj što ih od 19. veka smatraju „malim Rusima“.

„Zaista, Rusija je pružila odlučujuću podršku borbi Srba za oslobođenje od osmanske vlasti, a Srbi su Rusiji uvek odgovarali univerzalnom ljubavlju, koja se može nazvati sastavnim delom srbskog nacionalnog identiteta“, primetio je istoričar.

„Srbi nikada neće zaboraviti pomoć Nikolaja Drugog i Rusije u kritičnoj godini 1914. Zadržavajući zapadne krstaše, Srbi su svojim masovnim stradanjima i 1941. i 1999. godine, ukazivali Rusiji na opasnost, davali joj vremena da se sabere i pripremi za odbranu. Mislim da je važno da se shvati: agresija Zapada protiv Srba - to je samo priprema za pohod na Rusiju“.

Ruska gazeta


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Snimak ekrana / Promo/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Možete li se lako setiti svih srbskih likova u ruskoj književnosti od Puškina do danas? Srbska filološkinja Danka Radovanović i ruski slavista Vjačeslav Čarski nisu dozvolili da im u...


Uskoro nam stiže nova knjiga našegistaknutog istoričara Dejana Ristića pod naslovom ,,Legende svetske istorijeʼʼ.   Posle prethodnih dveju knjiga istog autora pod naslovom ,,Mitovi srpske istorijeʼʼ i ,,Zablude srpske istorijeʼʼ, koje...

 U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju otvorena je izložba pod nazivom 'Od A do Š'.


Da li je lako učiti druge slovenske jezike ako znate ruski?


Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.


Ostale novosti iz rubrike »