booking.com
Početna stranica > Novosti
Branko Rakočević
U Staroj Pazovi završen 52. Susret APDV

“OŽALOŠĆENA PORODICA “ IZ SENTE NAJBOLJA PREDSTAVA

“OŽALOŠĆENA PORODICA “ IZ SENTE NAJBOLJA PREDSTAVA
02.06.2014. god.
Najbolja predstava  je “Ožalošćena porodica “  koju su u režiji Dejana Cicmilovića izveli amateri iz Sente,  “Pokondirana tikva “ u  izvođenju AP “Stevan Sremac “ iz Crvenke ,  u režiji Radoja Čupića je drugoplasirana  , dok je “Razvojini put Bore Šnajdera” u režiji Jovana Grujića, a u izvođenju Amaterskog pozorišta iz Kovina na trećem  mestu.

Proglašenjem pobednika  i uručenjem nagrada  i priznanja u Staroj Pazovi je završen 52. Susret najboljih amaterskih pozorišnih kolektiva   Vojvodine na kojemu je  od 16. do 30. maja ( sa  trodnevnim prekidom zbog nacionalnog dana žalosti )   nastupilo sedam  pozorišnih trupa :iz  Novih Banovaca, Sivca,  Sente, Kovina ,Crvenke, Sremske Mitrovice i Jaše Tomića.

Žiri u sastavu : Saša Latinović, reditelj, Sonja Stipić, glumica i mr Miroslav Radonjić, teatrolog  odabrao je tri ptredstav koje će Vojvodinu predstavljati na 54. Festivalu dramskih amtera  Srbije  sredinom juna  u Kuli . Pobednička predstava je “Ožalošćena porodica “ Branislava Nušića  u izvođenju Kamerne scene “Miroslav Antić” iz Sente u režiji Dejana Cicmilovića, kojoj su pripale i nagrade za vizuelni dizajn  i za scenski pokret ”; Sterijina “Pokondorana  tikva “ u izvođenju AP “Stevan Sremac” iz Crvenke u scenskoj  realizaciji Radoja  Čupića ( kome je pripala i nagrada za najbolju kostimografiju )   je drugoplasirana, dok je “Razvojni put Bore Šnajdeara “ Aleksandra Popovića, koga su režiji Jovana Grujića ( najbolji reditelj Susreta ) igrali amateri iz   Kovina -na trećem  mestu.Ovoj predstavi je pripala i nagrada za najbolju scenografiju ( Ilija Marković ) .

Pet  ravnopravnih diploma za najbolja glumačka ostvarenja  su dobili :Tamara Vukašinović ( Gina u “Ožalošćenoj porodici “), Mila  Lukić ( Biljana u predstavi “Uspavanka za poplavljeni bal ”, autorskom projektu Stefana Tajbla   u produkciji Omladinske scene iz Sremske Mitrovice),Gordana Mešetar ( Sara ) i Zoran  Radulović( Svetozar Ružičić), oboje iz  “Pokondirane tikve “i Branislav  Unginović ( Agaton iz “Ožalošćene porodice ).

Diplome za epizodne uloge  uručene su su  Radivoju Jakšiću ( Tasa, iz “Sumnjivog lica “,  Dom kulture iz Sivca u režiji  Aleksandra Volića) i Ljubici Romandić  ( Simka iz “Ožalošćene porodice”).

Dodeljeno je i pet pohvalnica za glumačka ostvarenja.

Susret je održan u organizacviji Zavoda za kulturu Vojvodine , Saveza amatera  i Centra za kulturu  opštine Stara Pazova  koja je zajedno sa Zavodom  snosila troškove ove manifestacije. 

Predstave   izuzev  „ Herkulesa...“ iz    Novi Banovaca i „Pokondirane tikva“ iz Crvenke nisu uspele da privuku  veći broj gledalaca bez obzira što je  ulaz bio besplatan.
Bilans od  prvog Susreta

Od kako  je 6. juna  1961.  odigrana   prva  predstava u  Kikindi   u režiji Miroslave  Mire Banjac , dosad je na  52 Susreta amaterskih pozorišnih društava Vojvodine,(SAPDV)  kao najznačajnijoj  manifestaciji umetničke samodelatnosti  u Pokrajini,  u takmičarskom delu izvedeno  ukupno  476 predstava,od kojih 303 na srbskom jeziku i 173 na jezicima nacionalnih manjina: 63 na mađarskom, 58 na slovačkom, 31 na rusinskom  i 21 na rumunskom jeziku.

Na ovogodšnjem  Susretu, kao ni  pre 9 godina (2005.) nije  izvedena nijedna predstava na nekom od jezika nacionalnih mnjina koje žive u Vojvodini. 

SAPDV je od početka  ( 1961.) održavan u Kikindi,  u organizaciji    njenog amaterskog Narodnog pozorišta  koje  je 1993. dobilo profesonalni status , i tri godine posle toga  nije održavan, pa je praktično ova manifestacija   bila ugašena.

 Zahvaljujući  kulturnom pregaocu mr Pavelu  Domonjiju , tadašnjem uticajnom pokrajinskom fuknckioneru   i podršci lokalnih entuzijasta među kojima se istiaco Milan Pjevac ,kao i materijanoj potpori Optine,  SAPDV je posle trogodišnjeg prekida obnovjen 1996. g. i od tada se redovno održava u Staroj Pazovi.
 
 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pozadinske jedinice koje učestvuju na takmičenju "Rembat", koje se održava u okviru Međunarodnih vojnih igara, spremali su kafu i kajganu na toploti tenkovskog motora. Topota motora T-80 zagrejala je...


Pakistanski novinar je stekao veliku popularnost na internetu nakon što je izveštavao o poplavama ušavši u vodu do grla, kako bi napravio televizijski izveštaj o teškim uslovima. Novinar "G-TV" Azadar...

Beskrajna lepota Arktika zabeležena je u svoj svojoj slavi sa jednog od najvećih ruskih nuklearnih ledolomaca, "Jamala", dok se njegova žestoka "vilica morskog psa" probijala kroz ledene humke, klizeći...


U vreme raspadanja Sovjetskog Saveza Sergej Krikaljov je bio u svemiru. To i jeste razlog zašto je u orbiti proveo dva puta više od predviđenog vremena. Nova država jednostavno...

Izgleda da ruski mornari nisu bili previše zabrinuti zbog bliskog susreta sa američkim ratnim brodom u Istočnom kineskom moru, barem prema snimku gde su oštre oče primetile da se...


U ruskim pomorskim gradovima svetionici nisu samo navigacioni znaci, već i crkve i gradske znamenitosti. Neki od ovih svetionika su prelepi, a od nekih prolaznike podilazi jeza. 1. Svetionik Aniva,...


Ostale novosti iz rubrike »