booking.com
Početna stranica > Novosti

Danas je Sveti Jovan

Danas je Sveti Jovan
20.01.2019. god.
Srbska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.


Praznik Sveti Jovan Krstitelj, koga danas slavi Srbska pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča.


Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

On je u reci Jordanu krštavao svakoga ko se pokajao. Živeo je jednostavno i asketski, hraneći se insektima i medom divljih pčela, a odevao se u haljinu od kamilje dlake.

Jovan je ubijen za vreme kralja Judeje Iroda koji je naredio da se proroku odseče glava.

U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja.

Vernici, bilo pravoslavci ili katolici, vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci. Pravoslavci slave krsnu slavu svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.

Procenjuje se da je Sveti Jovan po broju onih koji ga slave na trećem mestu među Srbima. Najviše se slave Sveti Nikola i Sveti Arhanđel Mihail.


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Na Pravnom fakultetu u Kragujevcu američki ambasador Kajl Skot održao je predavanje u prisustvu nekoliko desetina studenata i mladih Kragujevčana.


Izbori u Ukrajini bili su konkurentni i slobodni, izjavila je šef posmatračke misije Evropskog parlamenta Rebeka Harms. &bdqu

Uvođenje sankcija protiv Irana rezultiralo je smanjenjem godišnje zarade Teherana sa 50 na 10 milijardi dolara, izjavio je državni sekretar SAD Majk Pompeo.


Direktor Doma kulture u Bujanovcu Jetmir Ismaili zabranio je još jednu projekciju filma „Balkanska međa“, pišu „Bujanovačke“.

Podmornica "Belgorod" projekta 09852 - nosača bespilotnog sistema "Posejdon" biće porinuta u utorak u "Sevmašu" (Severodvinsk), saopštio je za RIA Novosti izvor u vojno industrijskom kompleksu.


Kineska i iranska saradnja je otvorena, to se mora poštovati


Ostale novosti iz rubrike »