Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Ruska vojna podrška „preko potrebna“ u borbi Italije bori protiv koronavirusa, a situacija je „kritična“

RT: Ruska vojna podrška „preko potrebna“ u borbi Italije bori protiv koronavirusa, a situacija je „kritična“
28.03.2020. god.


Ruska pomoć je "preko potrebna" u tekućoj borbi Italije protiv virusa Covid-19, izjavio je potpredsednik regiona Lombardije Fabricio Sala, nakon što je ta zemlja zabeležila svoj najgori jednodnevni skok u smrtnim slučajevima.

Sala je saopštio da prisustvo ruske vojske u Italiji dokazuje da je pandemija postala "problem celog sveta" i da njena razmera ukazuje na to da zemlje "moraju da udruže naše napore" i da deluju "rame uz rame" da bi je pobedili, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.


Kontigent od 100 pripadnika ruske vojske stigao je u Italiju tokom vikenda nakon što je Rim zatražio pomoć Moskve u borbi protiv epidemije. Ruski vojnici suočavaju se s teškim poslom dok pomažu italijanskim medicinskim i vojnim snagama u Bergamu, epicentru epidemije koronavirusa u zemlji.

"Mnogo treba učiniti da bi se epidemija zadržala pod kontrolom", izjavio je komandant italijanskih snaga ABHO snaga Dario de Masi na zajedničkoj konferenciji za štampu u Lombardiji i dodao da je "situacija zaista kritična."


Masi je saopštio da će saradnja sa ruskim medicinarima biti „obostrano korisna“ i da ćemo „moći da pomognemo našoj zemlji i preneti iskustva jedni drugima“. U petak su ruski medicinari obišli zdravstvene ustanove u Bergamu i sastavili listu hitnih mera za pomoć u obuzdavanju širenja virusa.


Ruski vojnici će prvo pružiti pomoć za 65 domova za starije osobe u Bergamu, koji pate od nedostatka kvalifikovanog osoblja, izjavio je zamenik komandanta ruskih ABHO snaga, Sergej Kikot.


Kada u gradu bude osnovana ruska terenska bolnica, lekari će tamo preseliti svoje aktivnosti, rekao je Kikot.


Do sada je u Italiju stiglo osam ruskih medicinskih brigada, a svaka se sastoji od terapeuta, anesteziologa-reanimatora, epidemiologa i medicinskih sestara, kao i vojne jedinice, opremljene aparatima za dezinfekciju visokih performansi. Ruska vojska dovela je i mobilnu laboratoriju koja omogućava brzu dijagnostiku koronavirusa i drugih bolesti.

Kikot je takođe opovrgao neke lažne vesti koje su kružile italijanskim medijima, gde se je navelo da je mnogo ruskog osoblja u Italiji oboljelo od „teških“ slučajeva koronavirusa. To "nije tačno", a osoblje je "zdravo" i "spremno za obavljanje svojih zadataka", naglasio je on.

 

Ruski generalni konzul u Milanu, Aleksandar Nurizade, koji je takođe bio na konferenciji za novinare, rekao je da je tokom istorije „uvek bilo“ da Rusija dolazi u pomoć Italiji u krizi.


"Kada su nevolje naišle na jednu kuću, kuću u Italiji ili kuću u Rusiji, prijatelji su uvek dolazili u pomoć."

 

 


Nurizade je podsetio na zemljotres u Mesini 1908. godine kada su ruski mornari priskočili u pomoć stanovnicima grada. Isto tako, Rusija je bila tamo 2009. godine nakon razornog zemljotresa kako bi pomogla u spašavanju i obnovi, rekao je on, dodajući da sada „samo zajedničkim naporima“ može da se dobije bitka protiv Covid-19.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Russia's Defense Ministry / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Na prodavnicama aplikacija postoji na hiljade onih sa efektima koje možete dodati na slike ili selfije. Ipak, ima i aplikacija sa malo ozbiljnijom namenom.    Aplikacija YouCam Makeup koristi veštačku inteligenciju...


Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, potvrđeno je večeras Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Odbrana generala Ratka Mladića zadovoljna je odgađanjem statusne konferencije pred sudskim Mehanizmom u Hagu, ali ističe da je prvi put medicinska služba tog suda priznala da se generalu, koji...


Apelaciono veće Haškog mehanizma odgodilo je statusnu konferenciju u slučaju koji se vodi protiv generala Ratka Mladića do trenutka kada on bude u stanju da dođe u sudnicu sa...

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da u našoj zemlji u poslednja 24 časa nije bilo preminulih od posledica zaraze koronavirusom, a potvrđeno je 34 novozaraženih.Ostale novosti iz rubrike »