Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Veštačka inteligencija bi mogla zameniti ljude i postati novi oblik života - Hoking

RT: Veštačka inteligencija bi mogla zameniti ljude i postati novi oblik života - Hoking
03.11.2017. god.


Izvor: Vostok / RT

Jednog dana roboti bi mogli u potpunosti izbaciti ljudska bića iz postojanja, te postati novi oblik života koji bi čak mogao da se samostalno reprodukuje, upozorio je Stiven  Hoking, još jednom predviđajući prilično mršavu budućnost za čovečanstvo.

"Plašim se da veštačka inteligencija može potpuno zameniti ljude", rekao je renomirani fizičar.

"Ako ljudi dizajniraju kompjuterske viruse, neko će dizajnirati veštačku inteligenciju koja će se sama poboljšavati, te se sama reprodukovati.To će biti novi oblik života koji će nadmašiti i zameniti ljude", dodao je Hoking.

"Međutim, čovečanstvo je već dostiglo tačku bez povratka i čovečanstvo bi prvo moglo samo sebe uništiti", kaže 75-godišnji naučnik.

"Naša zemlja postaje suviše mala za nas. Globalno stanovništvo sve više raste do alarmnatne tačke i mi smo u opasnosti od samouništenja", upozorio je Hoking.


Da bi izbegli ovaj apokaliptični scenario, Hoking predlaže da čovečanstvo treba da pronađe kosmički program "u cilju eventualnog kolonizovanja odgovarajućih planeta za ljudski život".


Ovo nije prvi put da Hoking govorio o potencijalnoj opasnosti da roboti postanu samosvesni i prevaziđu ljudsku inteligenciju. Prošle godine je upozorio da veštačka inteligencija "može razviti sopstvenu volju - volju koja je u sukobu sa našom", dodajući da bi pojava mašina-robota mogla postati "ili najbolja ili najgora stvar koja se ikada dogodila čovečanstvu".

Naučnik je takođe i ranije upozoravao da čovečanstvo prnađe drugu planetu, rekavši da je ostalo samo oko 100 godina da se pobegne sa krhke Zemlje.  • Izvor
  • foto: © Colin Anderson / Getty Images/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je saopštio da je njegova zemlja razvila „visoko efikasan antivirusni lek“ koji desetkuje koronavirus bez ikakvih neželjenih efekata. Lek će biti predstavljen SZO-u na potvrdu,...


Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


Ostale novosti iz rubrike »