booking.com
Početna stranica > Novosti

Znakovi koji ukazuju da jetra ne radi kako treba

Znakovi koji ukazuju da jetra ne radi kako treba
01.05.2017. god.
Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu, u kojoj se nalazi oko 300 milijardi ćelija tkiva - hepatocita, koje obavljaju više od 500 različitih fizioloških funkcija, od kojih su mnoge neophodne za održavanje života. Da jetra ne radi kako treba pokazuju sljedeći simptomi.

 Bolovi u stomaku - bol sa desne strane ispod rebara jedan je od znakova bolesti jetre. Jetra obuhvata veći dio trbušne duplje, a njen masni kraj nalazi se sa desne strane i ako je oštećen ili pod upalom, javlja se bol.

Žute oči ili koža (žutica) - kada tijelo razgrađuje stare krvne ćelije, raste bilirubin u krvi. I dok zdrava jetra nema problema sa odlaganjem bilirubina, bolesna jetra dopušta da se bilirubin sakuplja u krvi, a simptom su žute beonjače ili koža (žutica). Tamna boja urina i svijetla boja stolice takođe su znaci žutice.

Bol u zglobovima - mučnina, povraćanje, umor i gubitak apetita međusobno su povezani simptomi bolesti jetre - naročito autoimunog hepatitisa. Autoimuni hepatitis je stanje u kome imunološki sistem pogrešno napada ćelije i tkiva jetre, a češći je kod žena nego kod muškaraca.

Mrlje na koži - ako jetra ne čisti pravilno krv, dolazi do problema sa zgrušavanjem krvi u blizini površinskog sloja kože.

Zbunjenost - ako je jetra bolesna, u krvi i u mozgu se može stvoriti previše bakra, što može dovesti do poremećaja sličnih Alchajmerovoj bolesti. Taj simptom povezan je sa naprednom fazom bolesti jetre, što znači da to vjerovatno neće biti prvi (ili jedini) simptom, ako jetra ne radi kako bi trebalo.

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Lubenica uz vodu i šećer sadrži vitamine A, B1 i B2, C, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i cink.   Idealan je čistač organizma, a poslednja istraživanja pokazala su da su...


 Čia semenke mogu da apsorbirbuju gotovo 12 puta više tečnosti od svoje težine, zbog čega su odličan sastojak za zdravi (i fini) puding. Stoga ne čudi da se danas...

 Ova bakterija se prenosi fekalno oralnim putem, a ljudi se zaraze uglavnom preko kontaminirane hrane ili vode.   Postoji oko 2200 tipova salmonele koje mogu biti uzrok trovanja hranom, a pomenuta...


 Muzika ne aktivira samo slušni apart, ona isto tako pokreće mnogo regija u mozgu, uključujući one za kretanje, jezik, pažnju, pamćenje i emocije.   - Ne postoji stimulans koji simultano utiče...

Znali ste da je mnogo soli loše po zdravlje, ali niste imali pojma šta to radi vašim crevima.Ostale novosti iz rubrike »