booking.com
Početna stranica > Novosti

Marineli: Snage NATO-a raspoređene u Poljskoj da bi branile saveznike od pretnji

Marineli: Snage NATO-a raspoređene u Poljskoj da bi branile saveznike od pretnji
10.10.2017. god.


Poštujemo vojnu neutralnost Srbije i visoko cenimo njene kontinuirane napore u cilju regionalne bezbednosti, poručuje šef Kancelarije NATO-a za vezu u Srbiji Čezare Marineli u intervjuu za
Tanjug, uoči posete Beogradu zamenice šefa NATO-a Rouz Getemiler.

Prema njegovim rečima, predstojeća poseta Beogradu zamenice generalnog sekretara Alijanse i očekivani susret predsednika Srbije sa Jensom Stoltenbergom krajem godine jasan su znak da je partnerstvo dve strane na čvrstim nogama i zasnovano na međusobnom poverenju.

Marineli, uoči dolaska Getemilerove, koja će naredne nedelje učestvovati na Beogradskom bezbednosnom forumu i imati bilateralne sastanke, na pitanje kako vidi ulogu Srbije u regionu i napore predsednika Srbije na jačem povezivanju država odgovara:

„NATO posebno ceni pozitivnu ulogu Srbije i kontinuirane napore u cilju aktivnog promovisanja mira i stabilnosti.“

Smatramo da su svi akteri u regionu i dalje posvećeni dijalogu i nastavku evropskih integracija, što je od izuzetnog značaja, naglašava Marineli.

Prema njegovim rečima, poslednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou potvrđuje da je Srbija posvećena izgradnji odnosa saradnje sa Kosovom* i unapređenju bezbednosti celog regiona.

On je takođe podsetio i na činjenicu da je Srbija na 7. mestu u Evropi kada je reč o doprinosu mirovnim misijama i Alijansa visoko ceni takvu opredeljenost za međunarodnu bezbednost.

Na pitanje kako vidi stav mnogih analitičara da pozicija Srbije, kao vojno neutralne države, koja kroz Program za mir sarađuje sa NATO-om, nije komforna niti dugoročno održiva, posebno ako se ima u vidu da su gotovo sve države-regiona članice NATO-a, Marineli ponavlja od ranije poznat stav da je politika Alijanse po tom pitanju veoma jasna:

„Apsolutno je na Srbiji da odluči da li želi da se pridruži NATO-u ili ne. U potpunosti poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije. Ali neutralnost ne znači da ne možemo da sarađujemo u obostranom interesu.“

Kao primer takve saradnje on podseća da NATO ima odlične odnose sa mnogim neutralnim državama kao što su Austrija, Finska, Švedska i Švajcarska.

Na molbu da prokomentariše to što se Srbija često nalazi na udaru kritika zbog bliskosti i saradnje sa Rusijom, koja uključuje i vojnu saradnju, a da brojke pokazuju da Srbija više učestvuje u vežbama sa NATO-om nego sa Rusijom, Marineli kaže:

„NATO poštuje suverene izbore Srbije, pa i kada je reč o vojnoj saradnji sa drugim partnerima. Međutim, ono o čemu ja mogu da govorim jeste obostrana korist od saradnje NATO-a i Srbije.“

Kako kaže, Alijansa godišnje ima više od 100 različitih aktivnosti sa Srbijom i dve strane sarađuju na unapređenju interoperabilnosti srbskih vojnika angažovanih u mirovnim misijama EU i UN, na odbrambenoj reformi, uklanjanju opasne i zastarele municije…

NATO takođe finansijski podržava naučna istraživanja u Srbiji.

„U ovom trenutku naši srbski partneri razmatraju saradnju s nama na polju izgradnje kapaciteta za iračko vojno medicinsko osoblje koje može da ima koristi od velikog iskustva i stručnosti koje Srbija ima u vojnoj medicini“, dodao je Marineli.

Komentarišući situaciju u Evropi, Marineli je ocenio da se svet nalazi u problematičnom vremenu, uključujući brojne izazove, među kojima su i „agresivne ruske akcije u Ukrajini“, pretnja od terorizma, nestabilnost na Bliskom istoku.

Prema njegovim rečima, Alijansa je čvrsto opredeljena za jaku odbranu uz suštinski dijalog sa Rusijom.„U isto vreme, mi ćemo braniti naše saveznike ma kakvoj pretnji da budu izloženi“, dodao je Marineli, navodeći da je upravo to razlog zašto je NATO rasporedio multinacionalne bataljone u baltičkim državama i Poljskoj.

NATO igra ključnu ulogu u borbi protiv terorizma, navodi on.

Podseća da su sve članice NATO-a deo koalicije protiv DAEŠ-a koju predvode SAD, a da NATO sa partnerima radi na stabilnosti u svom susedstvu.

„Zapadni Balkan je od velikog značaja za nas jer stabilnost i sigurnost regiona doprinosi stabilnosti i bezbednosti Evrope“, zaključio je Marineli.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut


Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut  • Izvor
  • foto: Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednica francuske stranke Nacionalno okupljanje: Ovaj sistem mora da zameni unija evropskih nacija, zasnovana na nedodirljivom načelu poštovanja suvereniteta država


Saša Savićević, novinar, urednik portala vostok.rs, predstavnik distribucije kanala RT, pilot i rakijdžija u intervjuu za Russia Beyond

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da nema nikakve dileme da su ruski državljani bili upleteni u ono što se događalo u Crnoj Gori i da su to...


Stanje u Vojsci Srbije redovno je, i ona je spremna i opremljena da izvrši sve zadatke koji se pred nju postave, izjavio je danas načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović. ...

"Napori za ukidanje Republike Srpske ne prestaju"


Intervju sa Mišelom Zubenicom, izvršnim direktorom Centra za međunarodnu javnu politiku i političkim analitičarem.


Ostale novosti iz rubrike »