Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

ŠVAJCARSKA ZABRANJUJE MINARETE?

ŠVAJCARSKA ZABRANJUJE MINARETE?
30.11.2009. god.
Preliminarni rezultati referenduma pokazuju da su švajcarski građani glasali za zabranu dalje izgradnje minareta na tlu te zemlje.

U referendumu održanom danas prve procJene su da je za zabranu izgradnje minareta glasalo 59 odsto Švajcaraca, prenijela je švajcarska državna televizija TSR, koja je navela da je ta inicijativa podržana ugalvnom u Njemačkom dijelu zemlje, dok je francuski dio bio protiv.

Incijativa je pokrenuta od strane Švajcarske narodne partije, a rezultati referenduma suprotni su prethodnom istraživanju javnog mnjenja.

U Švajcarskoj živi oko 350.000 muslimana, što je manje od pet odsto ukupnog stanovništva i oni su uglavnom sa Balkana, 60 odsto i Turske, 20 odsto, prenela je TSR.

Trenutno u Švajcarskoj postoji četiri minareta.

Kao razlozi za zabranu izgradnje minareta navode se da su oni simbol dominacije islama, da je potrebno dati signal za ograničenje širenja muslimanske religije , kao i da džamijama nisu potrebni minareti.

Protivnici te inicijative smatraju da će zabrana pomračiti odnose Švajcarske sa muslimanskim zemljama.

  • Povezane teme


Komentara (5) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Situacija u Karabahu u celini se stabilizuje, a ruski mirovnjaci osiguravaju bezbednost civila, rekao je predsednik Vladimir Putin. „Ruski mirovni kontingent, koji je sada poslat u re


Rusija je spremna da podeli svoje iskustvo u borbi protiv koronavirusa sa zainteresovanim državama i međunarodnim strukturama, rekao je predsednik Vladimir Putin na ceremoniji uručivanja akreditiva stranih ambasadora.

Porparol predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov je komentarišući dostignuća Kine u okviru misije za istraživanje Marsa, rekao da Rusija pozdravlja uspehe kolega, te je saradnju u istraživanju kosmosa između...


Mnogo „otpada“ će morati da bude očišćeno u odnosima Moskve i Vašingtona, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Uprava policije donijela je rješenje o zabrani ulaska Vladu Geogrievu u Crnu Goru, ali to rješenje nije vremenski ograničeno, i rok važenja zabrane nije 10 godina, kao što je...


  Kineska misija u Manili optužila je Sjedinjene Američke Države za "stvaranje haosa" u Aziji, objavljujući oštro saopštenje nakon što je američki savetnik za nacionalnu bezbednost podržao zemlje u regionu...


Ostale novosti iz rubrike »