BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Kako „presvući” kupatilo

Kako „presvući” kupatilo
15.07.2007. god.

Veliki broj pisama naših čitalaca odnosi se na probleme vezane za preuređenje kupatila. Pitate nas: kako birati pločice i sanitarije, koliko košta „novo kupatilo”, da li su kineski proizvodi dovoljno kvalitetni, koliko su praktični vodokotlići ugrađeni u zid, da li postavljati pločice preko postojećih, od čega se prave komode-ormarići na koje se postavljaju umivaonici... Na ova, a i neka druga pitanja (koji su modni trendovi, kako pronaći jeftine mozaik pločice i prohromske lajsne, kako osvetliti kupatila, da li su praktični prohromski i stakleni umivaonici...) pokušaćemo da nađemo odgovore u ovom i nekoliko narednih dodataka.
Priču o kupatilima počećemo informacijama o modnim trendovima u industriji pločica.

PLOČICE, DIMENZIJE I OBLICI
Trenutno su moderne pločice izrazito velikih dimenzija, kvadratnog ili izduženog pravougaonog oblika. Neretko, čak i u malim kupatilima, postavljaju se pločice 30 santimetara širine, dužine metar i više. Hrabro se kombinuju velike kvadratne ploče sa manjim, kvadratnim ili pravougaonim. Vešti dizajneri efekte mogu postići kombinacijama horizontalnog i vertikalnog ređanja istih pločica.

BOJE I DEZENI
Kada se odlučujete za boju pločica, obavestite se o novitetima, no, birajte po kriterijumu trajnijih vrednosti – „ne presvlači se” kupatilo svake godine.

Moderna su crno-bela kupatila, metalik boje, cvetni linearni dezeni, ali i podražavanje različitih struktura i materijala – imitacija zmijske ili kroko kože, dezeni raznih vrsta drveta, impresije somota, lanenog platna, tapeta.

Kombinuju se sa prohromskim ili aluminijumskim lajsnama.

Dekorativni detalji izrađuju se od bojenog stakla različitih veličina.

Ponovo su moderne mozaik pločice, ali kao dopuna velikim pločama. Pružaju arhitektama ogroman prostor za kreiranje osobenih ambijenata, i sreću se u različitim dimenzijama i oblicima.

Mogu da se ugrađuju u prostor tuš-kabine, na ploče koje nose umivaonike, na zidove ukrasnih niša, po bancima, ili kao horizontalne i vertikalne bordure.

SAVETI ZA KUPOVINU
– kupujte prvu klasu i proverite da pločice nisu neravne ili neusaglašenih dimenzija,

– za pločice druge klase, umesto fuga, postavite aluminijumske lajsne koje će prikriti nepravilnosti,

– ne birajte skupe pločice već efekte postižite interesantnim slogovima,

– ako nemate arhitektu, inspiraciju potražite u katalozima koji idu uz pločice koje kupujete,

– skupe bordure nisu u trendu,

– podne pločice se lakše postavljaju po propisanim padovima, ako su manjih dimenzija.

PRAVILA POSTAVLJANJA
Kad kupujete pločice kombinujte iste ili različite serije, ali vodite računa da budu identične debljine, u protivnom, nema majstora koji može da ih postavi u istoj ravni.

Cela podna pločica postavlja se uz vidni zid, a ukraja na nesagledivim mestima (ispod kada, umivaonika, u pragu vrata). Zidne pločice slažu se po unapred iscrtanim šemama. Ukrajanja se rade po principu simetrije celog zida – na sredini zida se postavlja skraćena ploča ili se levo i desno, uz bočne zidove, kroje identični završeci. (Pogledati na sledećim stranama primer predložen čitaocima koji su nam pisali u ovom broju.)

Ne ugrađujte pločice do vrha zidova. Ostavite bojeni deo zida uz plafon u širini približno dimenziji jedne pločice.

NEKOLIKO IDEJA
Postavite pločice sa naglašenim horizontalnim ili vertikalnim slogom.

Kombinujte tamne i svetle pločice:

– neka naspramni zidovi budu identični, dva svetla, dva tamna,

– popločajte tamnim pločicama pod i dva ili tri donja reda zidova; gornji deo zida neka bude svetao; presecite tamno-svetli spoj aluminijumskom lajsnom,

– postavite svetle pločice na sredine zidova, a uglove obostrano obložite tamnim pločicama; vertikale razdvojte aluminijumskim lajsnama; povežite tamne zone lajsnom iste boje koju dobijate sečenjem osnovne tamne pločice,

– „lažnim mozaik pločicama” vertikalno podelite pločice na zidovima.

DEKORATIVNI EFEKTI
Mozaik pločice – nema jeftinih klasičnih mozaik pločica. Efekat identičan mozaiku može se postići zasecanjem kanelura u obične pločice. Ovaj postupak radi se na posebnim mašinama koje se šteluju da zarezuju lažne fuge po pločicama u jednom pravcu ili unakrsno. Ovako izbrazdane pločice ređaju se na zid i fuguju po kanelurama, stvarajući utisak da se radi o mozaik pločicama. Cijena improvizovanog mozaika u odnosu na pravi je deset puta niža. Važno je da postupak zasecanja ne rade majstori na gradilištu već da pločice odnesete na mašinsku obradu. Ni pravi znalci neće prepoznati razliku između pravog i lažnog mozaika.

Prohromske lajsne – sreću se u različitim debljinama, sjajne ili mat i veoma su skupe. Identičan efekat postiže se aluminijumskim lajsnama koje su nekoliko puta jeftinije. Pravougaonog su preseka za ugradnju u spojnice, „L” profila za ivice ili zaobljene za ugaono spajanje pločica. Slažu se uza skoro sve boje i vrste pločica.

Staklene pločice – kao deo programa pločica jarkih boja, velikih dimenzija, izrađuju se staklene pločice u identičnoj paleti boja. Kako je vreme glaziranih pločica odavno prošlo, mat pločice dobro se kombinuju sa staklom. Staklene pločice prodaju se na komad i „plaćaju se zlatom”. Moguće ih je napraviti od bezbojnog stakla, bojenjem, sa strane koja se lepi, u željenu boju. Staklo se brusi po ivicama koje se takođe oboje. Za lepljenje se koristi beli lepak da bi se zadržala željena boja. Potrebna je veština za ovaj postupak – ako se desi da se lepak ne nanese ravnomerno po celoj površini stakla, pojaviće se „fleke” od suvišnog vazduha.

Bordure – klasične keramičke bordure, srećom, nisu više moderne – bile su očajno skupe. Sečenjem traka pločica u boji koja je kontrast boje osnovnih pločica, postižu se različiti dekorativni detalji.

Za kraj nekoliko saveta:
• Oprezno sa „štampanim” pločicama – na preseku su svetle, a po površini, efektom štampe, dezeni podražavaju strukture prirodnih materijala. Kod rezanja ove pločice se krzaju i pokazuju svetlu strukturu koja se fugovanjem ne pokriva. Pri oštećenju, gubi se površinska boja i probija svetla osnova.

• Glazirane pločice su prošlost. Mat ili polusjaj su „in”.

• Gde god je moguće, napravite nišu u zidu ili banak i obložite ih pločicama, ili „mozaikom”.

• Ako postavljate pločice preko postojećih, „pikovanjem” oštetite stare pločice, premažite podlogom za lepak i koristite kvalitetan lepak za lepljenje novih pločica.  • Izvor
  • politka.co.yu
  • Povezane teme


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik V“ ni pod kojim uslovima neće biti registrovana u Ukrajini, izjavio je ukrajinski ministar zdravlja Maksim Stepanov.


  Rusija će uskoro objaviti recipročne mere na nove američke sankcije, rekla je za "Prvi" portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, odgovarajući na pitanje šta Moskva oče

Političke kampanje grupa u Rusiji koje primaju sredstva iz inostranstva nemaju u srcu najbolje interese zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, tvrdeći da one zaista postoje da bi...


Ruski predsednik osudio je kriminalce koji koriste internet za namamljivanje dece u podle svrhe, kao i podsticanja prisustva na političkim skupovima, poput onih na kojim se podržava Aleksej Navaljni. Na...

Rusija je započela planiranje izgradnje "Venera-D", kosmičke letelice koja će biti prva koju će Moskva polasti na Veneru od sovjetskih vremena. Prvobitno planirana kao zajednička operacija sa američkom NASA-om,...


Izjava nemačkog ministra spoljnih poslova Haika Masa povodom godišnjice ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom svedoči o nespremnosti Berlina da deluje kao pošten posrednik kao predsedavajući Saveta ministara EU, izjavila...


Ostale novosti iz rubrike »