Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

POČINJE KAMPANJA OSVJETLAJ OBRAZ DOMAĆINE - OZNAČI TRAKTOR ŽUTIM ROTACIONIM SVJETLOM“

09.03.2018. god.
Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Stručna institucija tehničkih pregleda vozila i Auto-moto savez Republike Srpske provešće u periodu od 12. marta do 31. marta 2018. godine preventivnu kampanju „Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“ .

Vozači traktora kao i ostalih radnih mašina spadaju u rizičnu kategoriju učesnika u saobraćaju, i prema njima se potrebno odnositi sa posebnom pažnjom.

Traktori i druge radne mašine su vozila koja su svojim konstruktivnim i drugim elementima namijenjena za rad, i u maloj mjeri su prilagođeni uslovima puta sa savremenim kolovoznim zastorom.

U  Republici Srbskoj u zadnjih 5 godina smrtno je stradalo 14 vozača traktora i radnih mašina, treba napomenuti da pored vozača traktora ili radnih mašina često nastradaju i putnici koji se prevoze u njima, kao i vozači i putnici vozila koja se sudare sa traktorom.

Realizacijom aktivnosti Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“ očekuje se veće poštovanje propisa i povećan oprez vozača traktora i ostalih radnih mašina, kako u radu na njivi i u šumi, tako i na javnom putu, te veći stepen tehničke ispravnosti, veće korištenje rotacionog svjetla prilikom kretanja noću, što predstavlja i zakonsku obavezu ove kategorije vozila.

(Na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaj na putevima u BiH (član 90. Stav 6.), žuta rotaciona svjetla moraju biti upaljena na traktoru za vrijeme vožnje po javnom putu. Upotrebom žutih rotacionih svjetala, vozači traktora, za vrijeme vožnje na javnom putu su vidljivi za druge vozače motornih vozila, naročito noću i u uslovima samnjene vidljivosti.)

Kampanja ima za cilj da ukaže vozačima na najčešće uzroke nastanka saobraćajnih nezgoda sa učešćem traktora i značaj dosljednog poštovanja propisa.

Kampanja „„Osvjetlaj obraz, domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“ prenosiće se sredstvima masovne komunikacije, uključujući televiziju, radio, štampane medije, štampane materijale i internet.

Povodom počeka kampanje, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović i generalni sekretar Auto-moto saveza Ranko Babić te predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova, Stručne institucije tehničkih pregleda vozila posjetiće 12. marta. 2018. godine poljoprivrednike Opštine Srbac.

Tom prilikom na platou sportske dvorane u Srpcu (na ulazu u Srbac) u 9,30 časova u organizaciji auto-moto društva „Srbac“„ i predstavnika opštinske uprave okupiće se vozači traktora i drugigh poljoprivrednih mašina sa kojima će se obaviti razgovor o problemima sa kojima se susreću, te će biti podijeljen određen broj žutih  rotacionih svjetala, kao i edukativni leci.

U okviru kampanje pored posjete Srbcu, planirane su posjete Gradu Istočno Sarajevo 13. marta i Opštini Lopare 20. marta a biće organizovane posjete  i drugim poljoprivrednim dobrima. 

Spisak stanica tehničkog pregleda možete  preuzeti ovdje.

Plan kampanje možete pogledati ovdje.

Letak za kampanju možete preuzeti ovdje.

Video spot možete pruzeti i pogledati ovdje.

Radio džingl možete pruzeti ovdje.  • Izvor
  • Nova zvezdana staza
  • / absrs.org


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Odbacivanje starih ideja, obrazaca i stereotipa nije lak test, ali za savremene menadžere i preduzetnike tehnološka transformacija je inspirativan izazov, kaže predsednik Vladimir Putin. &bd


Moralni i etički standardi, koje je čovečanstvo razvijalo milenijumima, trebalo bi da važe za internet u istom obimu u kojem se primenjuju u drugim oblastima, rekao je predsednik Vladimir...

Postavljanje cevi za gasovod „Severni tok 2“ u vodama Nemačke izvodiće brod „Fortuna“, pokazuju podaci navigacionih upozorenja koje je objavila Nemačka pomorska agencija.


Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov učestvovao je na međunarodnoj konferenciji „Sredozemlje: rimski dijalog“ na kojoj je istakao da je Rusija zabrinuta zbog situacije u Libiji i Siriji, koja, na...

Američki Stejt department uveo je nove sankcije Kini, usmerene prema kineskim zvaničnicima za koje navode da su umešani u „prinudne aktivnosti uticaja“ i zatražio od Pekinga da prestane sa...


Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević najavio je da će podnijeti ostavku na funkciju poslanika poslije rasprave u parlamentu o budžetu.


Ostale novosti iz rubrike »