Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

SAD žele da stvore kvazi-državu istočno od Eufrata

SAD žele da stvore kvazi-državu istočno od Eufrata
12.10.2018. god.


SAD preko svojih saveznika, žele da iskoriste teritoriju istočno od Eufrata da bi tamo stvorile kvazi-državu, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On se nije složio da je Idlib poslednja problematična oblast u Siriji.


"Istočno od Eufrata postoje ogromne teritorije na kojima se događaju apsolutno neprihvatljive stvari. Tu teritoriju SAD pokušavaju da koriste preko svojih saveznika, naročito Kurda, da stvore kvazi-državu i tamo rade sve kako bi to ostvorili", rekao je Lavrov.


Napomenuo je da Amerikanci stvaraju alternativne vlasti tamo, olakšavajući povratak i preseljenje izbeglica.


"Ovo je sve uprkos činjenici da na teritorijama koje su pod kontrolom legitimne sirijske vlade, ni Sjedinjene Države, ni Francuska, ni druge zapadne zemlje ne žele da stvore uslove za povratak izbeglica, kako kaže Zapad, dok ne počne kredibilan politički proces. Pitanje je zašto na istočnoj obali reke Eufrat, koju kontrolišu Sjedinjene Države i njihovi lokalni saradnici, ne mora da se čeka do početka verodostojnog političkog procesa", rekao je ministar.

Na tim teritorijama, Lavrov veruje, Sjedinjene Države žele da stvore teritoriju koja će biti prototip neke nove države "ili će opet biti najopasnija igra sa iračkim Kurdistanom, takozvanom idejom o" velikom Kurdistanu ".

"Ne isključujem da Sjedinjene Države u ovoj oblasti, pokušavaju da održe situaciju u tako zagrejanom stanju, tako da se niko ne može smiriti. U takvoj mutnoj vodi mnogo je lakše da uhvatite ribu koju želite. To do dobra nikada nije dovelo", zaključio je Lavrov.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut
   • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Mihail Voskresenskiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Amerikanci imaju jednu patološku, malo proučavanu bolest, takav strah da će Rusi videti više nego što bi Amerikanci želeli“


Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da je u poodmakloj fazi pregovora sa Rusijom o dobijanju jednog od najsofisticiranijih PVO sistema na svetu. Igor Golub, komandant vazd


Poslanik Državne dume sa Krima Ruslan Balbek prokomentarisao je u intervjuu za RT izjavu bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Schroedera, u kojoj je govorio o svom razumevanju razloga ponovnog ujedinjenja...

Posle istupanja Rusije iz Ugovora o otvorenom nebu, dva aviona Tu-214ON mogu se koristiti u obaveštajnim službama, saopštio je za RIA Novosti izvor iz vojno-diplomatske sfere. "


Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije juče je doputovao na Kosovo i Metohiju.


Ostale novosti iz rubrike »