Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 04.01.

05.01.2019. god.

  


Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 02.01. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanjeIspod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - 
 Klinuti ovde ili na mapu ispod

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 


Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 04
.01.Stanje na frontu .

 
Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 04.01.

 

Čižov: U EU ne greše kada govore o „napetosti u Azovskom moru“ pošto su je sami inicirali  U EU ne greše kada govore o „napetosti u Azovskom moru“, pošto su je sami inicirali, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

On je ukazao na „pogrešnu formulaciju EU“ o incidentu u Kerčkom moreuzu, kada u EU govore o „situaciji u Azovskom moru“.

„Incident nije bio u Azovskom moru. On je bio u Crnom moru, na ulazu u Kerčski moreuz. Međutim, oni ne greše kada govore o ’napetosti oko Azovskog mora‘, pošto su sami inicirali tu napetost. Tačno mesec dana pre kerčkog incidenta, 25. oktobra 2018. godine Evropski parlament je usvojio rezoluciju u kojoj se navodi zabrinutost za situaciju u Azovskom moru“, ukazao je Čižov.

On je naglasio da radi objektivnosti treba primetiti na porast kritika Brisela na račun Kijeva.

„Pre svega za neuspeh reformi koje traži EU i koje često i finansira, a koje su ostale bez rezultata. To je navedeno u dokumentima na poslednjoj sednici Saveta asocijacije EU-Ukrajina, koja je održana 17. decembra 2018. godine i koja je bila posvećena rezultatima sporazuma o asocijaciji“, dodao je diplomata.

Po njegovim rečima, u dokumentima se govori ne samo o nezadovoljavajućem stanju reformi, već i o zamerkama na račun Kijeva povodom zahteva EU da se razoružaju nezakonite oružane formacije, što još uvek nije ispunjeno. Tu je i istraga o tragediji u Odesi iz maja 2014. godine, koja takođe nije dobila svoj epilog.

"Dolazak novih ukrajinskih vojnih brodova u Kerčski moreuz malo verovatan"  Dolazak novih ukrajinskih vojnih brodova u Kerčski moreuz malo je verovatan, jer ih Ukrajina više i nema, izjavio je poslanik Državnog saveta Republike Krim Vladislav Ganžara.

„Skeptičan sam po tom pitanju, jer ako je reč o vojnim brodovima, Ukrajina ih više i nema. Svi brodovi koji su zaplenjeni bili su glavni koje je Ukrajina imala u svojim rukama“, rekao je Ganžara.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinski mornari su demoralisani poslednjim akcijama ukrajinskih vlasti u Kerčkom moreuzu.

Istovremeno, Ganžara je kazao da prolazak ukrajinskih brodova kroz Kerčki moreuz ne predstavlja nikakav problem za Moskvu.

Podsetimo, pomoćnik ukrajinskog predsednika Jurij Birjukov je izjavio da se Ukrajina priprema da u Kerčki moreuz pošalje novu turu brodova i da će ovog puta na njima biti i međunarodni posmatrači.

Kako je rekao Birjukov, Kijev ima pravo na slobodan prolaz od Crnog do Azovskog mora, u kojem god smeru ti brodovi požele da idu.

Kijev: Nastavićemo da prolazimo Kerčskim moreuzom, svidelo se to Rusiji ili ne  Ukrajina se priprema da u Kerčski moreuz pošalje novu turu brodova. Ovog puta će na njima biti i međunarodni posmatrači, izjavio je pomoćnik ukrajinskog predsednika Jurij Birjukov.
Kako je rekao Birjukov, Kijev ima pravo na slobodan prolaz od Crnog do Azovskog mora, u kojem god smeru ti brodovi požele da idu.

„Nastavićemo to da radimo, nezavisno od toga da li se to dopada Rusiji ili ne“, istakao je on.

Prethodno je tu akciju najavio i šef ukrajinske bezbednosne službe Aleksandar Turčinov.

Kijev zatvorio glasačka mesta na teritoriji Rusije jer je „postalo opasno“  Ministar inostranih poslova Ukrajine Pavel Klimkin ocenio je da je odluka o zatvaranju svih biračkih mesta na teritoriji Ruske Federacije pozitivna stvar, kao i da je to učinjeno jer je glasanje u Rusiji "postalo opasno".

Prema njegovim rečima, sprovođenje glasanja u Rusiji je van „svakog političkog i pravnog smisla“.

Klimkin je dodao da svi oni koji budu želeli da glasaju na predstojećim izborima mogu to da učine u biračkim mestima pri ambasadama u Gruziji, Kazahstanu i Finskoj.

Do sada je na teritoriji Ruske Federacije postojalo pet biračkih mesta gde su građani Ukrajine mogli da glasaju.
 
Ukrajina - iz minuta u minut -

 

   • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Savez dve od tri najmoćnije vojske na planeti duboko bi promenio svetski poredak. Vladimir Putin smatra da je u budućnosti moguće da bi se Rusija i Kina mogle ujediniti,...


Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu pozvalo je London da preispita svoju politiku koja nudi vize za stanovnike Hong Konga sa britanskim prekomorskim statusom i utire put britanskom ka državljanstvu. ...


I jermenska i azerbejdžanska strana saopštavaju da je tokom noći došlo do kršenja primirja i da su granatirana pogranična mesta usled čega su stradali, između ostalog i civili, a...

Predsednik Rusije Vladimir Putin shvata da što se više bliže američki predsednički izbori to je rusofobna retorika jača, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


Američke vojne vežbe u Evropi sa razvojem primene nuklearnog oružja destabilizuju situaciju u svetu, a posebno u pozadini krize nastale u oblasti kontrole naoružanja, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih...


Ostale novosti iz rubrike »