booking.com
Početna stranica > Novosti

Kako je moskovski Kremlj postao glavni simbol vlasti u Rusiji?

Kako je moskovski Kremlj postao glavni simbol vlasti u Rusiji?
05.01.2019. god.


Pre više od dva veka Napoleon je planirao da uništi glavni simbol Rusije, moskovski Kremlj. Samo zahvaljujući silama prirode i stanovnicima Moskve ova tragedija je izbegnuta.

Stare ruske tvrđave, poznate pod nazivom „kremlj”, dobro su očuvane u desetinama ruskih gradova. Međutim, samo jedna od njih je postala simbol i srce nacije: tvrđava u Moskvi.

Moskovska tvrđava nije uvek izgledala kao danas i tokom poslednjih 800 godina nekoliko puta je potpuno izmenila svoj izgled. Sve do 14. veka moskovski kneževi su živeli u drvenoj tvrđavi od ogromnih hrastovih brvana, čija veličina iznenađuje arheologe. 

Ovo drveno utvrđenje, međutim, nije moglo Moskvi da garantuje pouzdanu odbranu, pa je 1367-1368. zamenjeno tvrđavom od belog krečnjaka. Tada je Kremlj postao poznat kao jedna od najteže osvojivih tvrđava u Evropi.

Međutim, beli krečnjak nije dugovečan materijal i uskoro je počeo da se lomi. Umorni od čestih popravi Kremlja, moskovski kneževi su odlučili da ga potpuno rekonstruišu. Tako se u drugoj polovini 15. veka pojavila ona tvrđava koju poznajemo i danas. Deo po deo, kule i zidovi su rušeni i zamenjivani novim od crvene cigle. Ali sve do početka 20. veka zidine Kremlja bile su bojene u belo.

Za vreme političke krize početkom 17. veka Kremlj je doživeo najdužu stranu okupaciju u svojoj istoriji. Poljsko-litvanske trupe su tvrđavu držale dve godine, od 1610. do 1612. godine, pre nego što ih je konačno porazila ruska dobrovoljačka vojska.

Međutim, u ruskoj državi koja se ubrzano širila Moskva je vremenom ostala duboko u unutrašnjosti zemlje. Tako je Kremlj izgubio svoj vojni značaj. Svi topovi su uklonjeni, a kule su dobile dekorativnu ulogu.

Početkom 18. veka prestonica zemlje je premeštena u Sankt Peterburg, pa Kremlj više nije bio carska rezidencija. Čelnici države vratili su se u Kremlj nakon što su boljševici 1918. godine prestonicu vratili u Moskvu.

Samo dvaput u istoriji sa kula Kremlja su skinute crvene zvezde. Prvi put to se dogodilo u Drugom svetskom ratu, jer su mogle da posluže kao orijentir za nemačke bombardere, a drugi put 90-ih godina, kada je reditelj Nikita Mihalkov snimao film „Sibirski berberin”.

 

Danas je moskovski Kremlj izvanredna kolekcija jedinstvenih građevina iz različitih epoha. Srednjovekovne crkve nalaze se u neposrednoj blizini grandioznih palata iz vremena Ruskog carstva i Sovjetskog Saveza.

Boris Jegorov, Russia beyond  • Izvor
  • foto: Aleksandar Novikov/Global Look Press / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U Francuskoj je puštena u rad prva plutajuća solarna elektrana u svetu.   Više od 47 hiljada solarnih panela će proizvoditi struju za oko pet hiljada domaćinstava ili desetak hiljada potroša...


Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Taip Erdogan potpisali su u Sočiju sporazum o saradnji, a razgovori su bili su fokusirani na vojnu operaciju Turske u...

Istraživači Robotičke laboratorije na Univerzitetu Harvard su napravili minijaturne robote sa veštačkom inteligencijom, nazvane Zooids.    Zooids (kombinacija reči Zoo i Androids) mogu da se sami udržuju u grupe


Ankara će pojačati svoju ofanzivu na Kurde na severoistoku Sirije ako Vašington ne uspe da povuče kurdske borce do utorka uveče, upozorio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan. Erdogan je...

Naučno-tehničko veće raketno-kosmičkog centra "Progres" odobrilo je nacrt rakete-nosača superteške klase, koja bi trebalo da se koristi za letove do Meseca. U


Naučnici u Japanu otkrili su novu vrstu virusa koja bi mogla redefinisati naše razumevanje virusa i kako se razmnožavaju i šire. Za razliku od većine drugih organizama koji potpadaju pod...


Ostale novosti iz rubrike »