Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva bi mogla pomoći Ankari da stvori vlastiti borbeni avion pete generacije

29.08.2019. god.


„Moskva bi mogla pomoći Ankari da stvori vlastiti borbeni avion pete generacije TF-Ks“, rekao je Dmitri Šugaev, direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.


„Oni imaju projekat TF-Ks, lovca pete generacije, a što se tiče industrijske saradnje, mi smo voljni da razgovaramo o saradnji", rekao je Šugajev novinarima tokom letačko-svemirskog salona „MAKS - 2019“.

Takođe je napomenuo da su predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan 27. avgusta naglasili da je industrijska saradnja dve zemlje moguća i poželjna.

Šugajev je takođe rekao da Rusija i Turska ispituju mogućnosti prodaje naprednih lovaca Su-35 ili Su-57.

„Razgovori će se voditi sa mojim kolegom Ismailom Demirom, šefom Turske Direkcije za odbrambenu industriju. Mi ćemo krenuti napred sa mogućom isporukom Su-35 ili Su-57“, rekao je Šugajev.

Visoki zvaničnik je pojasnio da je prerano govoriti o ugovorima i insistirao je na tome da, za sada, postoje samo konsultacije.

Turska upravo razmišlja o nabavci Su-35, prema navodima iz štampe te zemlje, nakon što su je Sjedinjene Američke Države isključile iz programa snabdevanja borbenih aviona F-35, u znak odmazde za kupovinu naprednih ruskih protivraketnih sistema S-400.

Pored toga, Šugajev je izvestio da će druga faza isporuke ruskih protivraketnih sistema S-400 Turskoj biti završena za nekoliko nedelja.

„Počela je druga faza snabdevanja baterijskim komponentama protivavionskih sistema S-400. Deset letova će biti obavljeno u tu svrhu tokom nekoliko nedelja“, rekao je on.
 


  • Izvor
  • Avion Su-47, foto: © RIA Novosti / Sergeй Sisoev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Savez dve od tri najmoćnije vojske na planeti duboko bi promenio svetski poredak. Vladimir Putin smatra da je u budućnosti moguće da bi se Rusija i Kina mogle ujediniti,...


Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu pozvalo je London da preispita svoju politiku koja nudi vize za stanovnike Hong Konga sa britanskim prekomorskim statusom i utire put britanskom ka državljanstvu. ...


I jermenska i azerbejdžanska strana saopštavaju da je tokom noći došlo do kršenja primirja i da su granatirana pogranična mesta usled čega su stradali, između ostalog i civili, a...

Predsednik Rusije Vladimir Putin shvata da što se više bliže američki predsednički izbori to je rusofobna retorika jača, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


Američke vojne vežbe u Evropi sa razvojem primene nuklearnog oružja destabilizuju situaciju u svetu, a posebno u pozadini krize nastale u oblasti kontrole naoružanja, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih...


Ostale novosti iz rubrike »