booking.com
Početna stranica > Novosti

Lavrov i Šojgu odgovorili na poziv SAD-a da Rusija „postane normalna zemlja“

Lavrov i Šojgu odgovorili na poziv SAD-a da Rusija „postane normalna zemlja“
09.09.2019. god.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prokomentarisao je reči šefa Pentagona, Marka Espera o Rusiji.


Esper je saopštio da bi „bilo lepo kad bi se Rusija ponašala kao normalna zemlja koja deli zapadne vrednosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom i drugim našim saveznicima iz NATO-a“.


"Pozvao nas je da se ponašamo kao normalna zemlja, a ne kao Sjedinjene Američke Države, budući da bismo u protivnom morali da bombardujemo Irak, Libiju i grubo kršili međunarodno pravo", odgovorio je Lavrov na konferenciji za štampu posle razgovora šefova ministarstava spoljnih poslova i odbrane Rusije i Francuske u formatu „2 + 2“.


Dodao je da će, ako bude sledila želje Vašingtona, Moskva morati da izdvoji „milione da se mešaj u poslove drugih zemalja, kao što je to učinio Kongres“.

Takođe, prema rečima Lavrova, Rusija bi onda trebalo da podrži državni udar, kao što su to učinile Sjedinjene Američke Države sa svojim najbližim saveznicima u februaru 2014. godine, kada je ukrajinska opozicija, pod pritiskom radikala i neonacista, prekršila sporazum koji su potpisale zemlje članice EU.

Mišljenje da Moskva i Vašington različito ocenjuju koncept "normalnosti" prethodno je izrazio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Verovatno ćemo i dalje biti nenormalni", odgovorio je Šojgu američkom kolegi.

Odnosi između Rusije i Zapada su pogoršani zbog situacije u Ukrajini i oko Krima. Moskva je optužena da meša u poslove Kijeva, te su uvedene sankcije protiv nje. Rusija je preduzela recipročne mere.

Vladimir Putin je naglasio da je razgovor sa Moskvom o sankcijama kontraproduktivan. Takođe je naglasio da zapadne zemlje optužuju Rusiju za "sve smrtne grehe", što šteti međunarodnim odnosima.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Tržište terenaca  je u stalnom porastu u Evropi i Americi, kao i u Kini i celoj Aziji. Kupci širom sveta vole praktičnost i prostranost ovih vozila, a mnoge auto...


BANJALUČKI SNP IZBOR JE NAŠ KREĆE U KAMPANJU PRIKUPLJANJA POTPISA ZA SVOJU INICIJATIVU

Novi i neobično tempiran NATO video snimak oslikava laskavu i potpuno prevarantsku sliku misije vojnog saveza na Kosovu, srbskoj pokrajini koju je okupirao 1999. godine, a koja sada sebe...


Kompanija Microsoft saopštila je da njihov glasovni asistent Cortana od 2020 neće više raditi na iPhone i Android uređajima.  

Posle potpune zabrane političke promocije i oglašavanja, društvena mreža Twitter uvodi i nova pravila.    Naime, od sada će na snazi biti nulta tolerancija za ekstremističke, desničarske i radikalne sadrža


Kompanija Warner Bros već planira nastavak filma 'Džoker' a reditelj će ponovo biti Tod Filips.   Neverovatna popularnosti filma sa Žoaki


Ostale novosti iz rubrike »