Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Lavrov i Šojgu odgovorili na poziv SAD-a da Rusija „postane normalna zemlja“

Lavrov i Šojgu odgovorili na poziv SAD-a da Rusija „postane normalna zemlja“
09.09.2019. god.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prokomentarisao je reči šefa Pentagona, Marka Espera o Rusiji.


Esper je saopštio da bi „bilo lepo kad bi se Rusija ponašala kao normalna zemlja koja deli zapadne vrednosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom i drugim našim saveznicima iz NATO-a“.


"Pozvao nas je da se ponašamo kao normalna zemlja, a ne kao Sjedinjene Američke Države, budući da bismo u protivnom morali da bombardujemo Irak, Libiju i grubo kršili međunarodno pravo", odgovorio je Lavrov na konferenciji za štampu posle razgovora šefova ministarstava spoljnih poslova i odbrane Rusije i Francuske u formatu „2 + 2“.


Dodao je da će, ako bude sledila želje Vašingtona, Moskva morati da izdvoji „milione da se mešaj u poslove drugih zemalja, kao što je to učinio Kongres“.

Takođe, prema rečima Lavrova, Rusija bi onda trebalo da podrži državni udar, kao što su to učinile Sjedinjene Američke Države sa svojim najbližim saveznicima u februaru 2014. godine, kada je ukrajinska opozicija, pod pritiskom radikala i neonacista, prekršila sporazum koji su potpisale zemlje članice EU.

Mišljenje da Moskva i Vašington različito ocenjuju koncept "normalnosti" prethodno je izrazio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Verovatno ćemo i dalje biti nenormalni", odgovorio je Šojgu američkom kolegi.

Odnosi između Rusije i Zapada su pogoršani zbog situacije u Ukrajini i oko Krima. Moskva je optužena da meša u poslove Kijeva, te su uvedene sankcije protiv nje. Rusija je preduzela recipročne mere.

Vladimir Putin je naglasio da je razgovor sa Moskvom o sankcijama kontraproduktivan. Takođe je naglasio da zapadne zemlje optužuju Rusiju za "sve smrtne grehe", što šteti međunarodnim odnosima.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Intervju Njegovog Blaženstva Mitropolita kijevskog i sve Ukrajine g. Onufrija Radiju “Svetigora” i portalu Mitropolije crnogorsko-primorske


U Podgorici je počeo Svetosimeonovski sabor, u slavu Božiju i u čast Svetog Simeona Mirotočivog – Stefana Nemanje, rodonočalnika svetorodne loze Nemanjića, na kojem su već sabrane hiljade vjernika,...

Damask ima pravo da uzvrati na napade terorista, a Moskva nije u stanju da spreči Sirijce da rade ono što je Savet bezbednosti UN odobrio, izjavio je ministar spoljnih...


Turska je pozvala na NATO zaštitu nakon što su 33 njena vojnika poginula u napadu sirijske vojske u Idlibu, dok su se borili, kako se navodi u redovima terorista....

"Informer" u saradnji sa ruskom školom "Valentina Tereškova" dodeljuje jednom detetu potpuno besplatno školovanje u trajanju od 11 godina. Sve što treba da uradite jeste da pošaljete video.


"Ne sumnjamo da aktivirani svi mehanizmi realizacije projekta velikosrpske države i da je Crna Gora takođe meta"


Ostale novosti iz rubrike »