Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Tramp saopštio da bi se "mogao" sastati s iranskim predsednikom Rohanijem

RT: Tramp saopštio da bi se
09.09.2019. god.


Američki predsednik Donald Tramp je rekao da "nema problema sa idejom" da se sastane sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem. Postoje glasine da bi se sastanak mogao dogoditi kasnije ovog meseca u Generalnoj skupštini UN-a.

Tramp je ostavio otvorenu mogućnost sastanka tokom jedne od njegovih konferencija za novinare o helikopterima u Beloj kući u ponedeljak, pre odlaska u Severnu Karolinu.

Iran bi to trebao ispraviti, jer su trenutno u vrlo lošem položaju.


Državni sekretar Majk Pompeo je rekao u nedjelju da je Tramp voljan da se sastane sa Rohanijem "bez preduslova", jer "ne želimo rat s Iranom".

"Na Ajatoli je da donese odluku o pravcu u kojem želi da usmeri svoju zemlju", dodao je Pompeo, pozivajući se na vrhovnog vođu Ali Hamneia, za koga se u američkim medijima šuška da je protiv sastanka.

U ponedeljak je izraelski premijer Benjamin Netanijahu optužio Iran za skrivanje „lokacije za razvoj nuklearnog oružja“ u Abadehu, na jugu Isfahana. Iranci su "uništili" lokaciju nakon što su saznali da Izrael zna za to, rekao je Netanijahu.


Izraelski mediji nagađaju da je let Netanijahua u London prošle nedelje, što se podudara sa posetom američkog ministra odbrane Marka Espera, bilo lobiranje protiv susreta Trampa i Rohanija.

Međutim, nakon sastanka sa Netanijahuom, Esper je s odobravanjem govorio o Iranu, čineći "suptilne korake" prema pregovorima.

"Izgleda da se Iran na neki način približava tom mestu gde bismo mogli da razgovaramo i nadamo se da će se to odigrati na taj način", rekao je Esper u Londonu.

Tramp je vodio kampanju za okončanje Nuklearnog sporazuma iz 2015. godine s Iranom, a to je učinio u aprilu 2018. godine. Od tada, njegova administracija uvela je sveobuhvatne sankcije protiv Teherana i tražila da Iran ponovo pregovara o tom sporazumu.

Zasedanje 74. Generalne skupštine UN-a trebalo bi da se održi 17. septembra, a postoji mogućnost da se Tramp i Rohani tada i sastanu.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vojni stručnjaci ABHO jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije izvršili su dezinfekciju u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Nedostatak kreveta, lekova, respiratora i zaštitnih sredstava je veoma primetno u Guajakilu u Ekvadoru, dok se zemlja bori u bici koju gubi protiv Kovid-19, rekao je lokalni lekar za...


PIŠE: Jovica Krtinić, predsednik Društva srbskih rodoslovaca „Poreklo“

Pre 21 godinu, na današnji dan, počela je bitka na Košarama i pokušaj NATO pakta da uz pomoć šiptarske pešadije probije redove jedinica Vojske Jugoslavije i izvrši kopnenu agresiju...


Danas će u Banjaluku iz Ruske Federacije stići avion sa medicinskom opremom, potvrđeno je za RTRS u kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije. Avionom stiže i ekipa ruskih medicinskih stručnjaka...


Ostale novosti iz rubrike »