BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD i Izrael razgovaraju o sporazumu o uzajamnoj odbrani - Tramp

RT: SAD i Izrael razgovaraju o sporazumu o uzajamnoj odbrani - Tramp
14.09.2019. god.


SAD i Izrael razgovaraju o sporazumu o uzajamnoj odbrani koji bi dodatno učvrstio već „ogroman“ savez dveju zemalja, saopštio je američki predsednik Donald Tramp.

"Imao sam danas razgovor s premijerom Netanijahuom o mogućnosti da se krene napred sa Ugovorom o uzajamnoj odbrani između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, koji bi dodatno učvrstio strašan savez između naše dve zemlje", saopštio je Tramp.

Tramp je izrazio otvorenu podršku Benjaminu Netaniajhuu uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Izraelu.

„Radujem se što ću nastaviti sa tim razgovorima nakon izraelskih izbora kada se sastanemo u Ujedinjenim nacijama kasnije ovog meseca!“, saopštio je Tramp.

Odnosi između Vašingtona i Tel Aviva uvek su bili prilično prijatni, a još su se više zbližile dve zemlje za vreme Trampovog predsedavanja, ali dve zemlje nemaju punopravni vojni savez.


Izrael je jedan od prvih glavnih saveznika koji nije NATO član (MNNA), oznaka koja ide sa čitavim nizom pogodnosti, kao što su izdašni zajmovi, prioritet u isporuci raznih vojnih viškova, posedovanje zaliha ratnih rezervi tehnike u vlasništvu Pentagona izvan vojnih baza SAD-a (za Izrael se kaže da ima najmanje šest lokacija) i drugih.

Tokom 2014. godine, SAD su Izrael prihvatile u novu klasu saveznika - glavnog strateškog partnera. Nova oznaka, koja je korak iznad MNNA, u osnovi je uspostavljena posebno za Izrael. Njome je značajno proširena ratna zaliha tehnile u Izraelu sa 200 miliona dolara na vrtoglavih 1,8 milijardi dolara.

Pod Trampovom administracijom, trend se nastavio, a 2017. godine SAD su osnovale svoju prvu stalnu vojnu bazu - objekat PVO  u Izraelu.

Ako se sporazum o uzajamnoj odbrani dveju zemalja realizuje, to bi bio prvi takav dogovor za Vašington nakon decenija. Poslednji je potpisan sa Japanom 1960. godine i od tada se SAD očigledno opredeljuju za uvlačenje zemalja u NATO, umesto da štrajkuju bilateralne sporazume.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Reuters / Nir Elias / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Produženje Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) sa Rusijom doprineće većoj bezbednosti Amerikanaca, a Moskvi i Vašingtonu će dati vreme i mogućnost za dalje pregovore...


Rusija i Sjedinjene Države mogu uspeti da produže Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START-3) pre njegovog isteka, rekao je šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov za RIA Novosti. Ranije...

Američke vlasti se zalažu za produženje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) na pet godina, saopštila je portparol Bele kuće Džen Psake.


Brisanje ruskog sadržaja sa američkih digitalnih platformi predstavlja otvorenu cenzuru, rekao je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Situacija u Donbasu je postala napetija, a problem sa rešavanjem ukrajinske krize je to što Kijev i dalje ne želi da odustane od ideje da vojnim putem povrati kontrolu...


Evropski parlament usvojio je rezoluciju u vezi sa hapšenjem ruskog blogera Alekseja Navaljnog, zahtevajući od Evropske unije da „hitno spreče završetak projekta 'Severni tok 2'“, da pooštre ograničavajuće mere...


Ostale novosti iz rubrike »