booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: SAD i Izrael razgovaraju o sporazumu o uzajamnoj odbrani - Tramp

RT: SAD i Izrael razgovaraju o sporazumu o uzajamnoj odbrani - Tramp
14.09.2019. god.


SAD i Izrael razgovaraju o sporazumu o uzajamnoj odbrani koji bi dodatno učvrstio već „ogroman“ savez dveju zemalja, saopštio je američki predsednik Donald Tramp.

"Imao sam danas razgovor s premijerom Netanijahuom o mogućnosti da se krene napred sa Ugovorom o uzajamnoj odbrani između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, koji bi dodatno učvrstio strašan savez između naše dve zemlje", saopštio je Tramp.

Tramp je izrazio otvorenu podršku Benjaminu Netaniajhuu uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Izraelu.

„Radujem se što ću nastaviti sa tim razgovorima nakon izraelskih izbora kada se sastanemo u Ujedinjenim nacijama kasnije ovog meseca!“, saopštio je Tramp.

Odnosi između Vašingtona i Tel Aviva uvek su bili prilično prijatni, a još su se više zbližile dve zemlje za vreme Trampovog predsedavanja, ali dve zemlje nemaju punopravni vojni savez.


Izrael je jedan od prvih glavnih saveznika koji nije NATO član (MNNA), oznaka koja ide sa čitavim nizom pogodnosti, kao što su izdašni zajmovi, prioritet u isporuci raznih vojnih viškova, posedovanje zaliha ratnih rezervi tehnike u vlasništvu Pentagona izvan vojnih baza SAD-a (za Izrael se kaže da ima najmanje šest lokacija) i drugih.

Tokom 2014. godine, SAD su Izrael prihvatile u novu klasu saveznika - glavnog strateškog partnera. Nova oznaka, koja je korak iznad MNNA, u osnovi je uspostavljena posebno za Izrael. Njome je značajno proširena ratna zaliha tehnile u Izraelu sa 200 miliona dolara na vrtoglavih 1,8 milijardi dolara.

Pod Trampovom administracijom, trend se nastavio, a 2017. godine SAD su osnovale svoju prvu stalnu vojnu bazu - objekat PVO  u Izraelu.

Ako se sporazum o uzajamnoj odbrani dveju zemalja realizuje, to bi bio prvi takav dogovor za Vašington nakon decenija. Poslednji je potpisan sa Japanom 1960. godine i od tada se SAD očigledno opredeljuju za uvlačenje zemalja u NATO, umesto da štrajkuju bilateralne sporazume.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Reuters / Nir Elias / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Tržište terenaca  je u stalnom porastu u Evropi i Americi, kao i u Kini i celoj Aziji. Kupci širom sveta vole praktičnost i prostranost ovih vozila, a mnoge auto...


BANJALUČKI SNP IZBOR JE NAŠ KREĆE U KAMPANJU PRIKUPLJANJA POTPISA ZA SVOJU INICIJATIVU

Novi i neobično tempiran NATO video snimak oslikava laskavu i potpuno prevarantsku sliku misije vojnog saveza na Kosovu, srbskoj pokrajini koju je okupirao 1999. godine, a koja sada sebe...


Kompanija Microsoft saopštila je da njihov glasovni asistent Cortana od 2020 neće više raditi na iPhone i Android uređajima.  

Posle potpune zabrane političke promocije i oglašavanja, društvena mreža Twitter uvodi i nova pravila.    Naime, od sada će na snazi biti nulta tolerancija za ekstremističke, desničarske i radikalne sadrža


Kompanija Warner Bros već planira nastavak filma 'Džoker' a reditelj će ponovo biti Tod Filips.   Neverovatna popularnosti filma sa Žoaki


Ostale novosti iz rubrike »