Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD i Izrael razgovaraju o sporazumu o uzajamnoj odbrani - Tramp

RT: SAD i Izrael razgovaraju o sporazumu o uzajamnoj odbrani - Tramp
14.09.2019. god.


SAD i Izrael razgovaraju o sporazumu o uzajamnoj odbrani koji bi dodatno učvrstio već „ogroman“ savez dveju zemalja, saopštio je američki predsednik Donald Tramp.

"Imao sam danas razgovor s premijerom Netanijahuom o mogućnosti da se krene napred sa Ugovorom o uzajamnoj odbrani između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, koji bi dodatno učvrstio strašan savez između naše dve zemlje", saopštio je Tramp.

Tramp je izrazio otvorenu podršku Benjaminu Netaniajhuu uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Izraelu.

„Radujem se što ću nastaviti sa tim razgovorima nakon izraelskih izbora kada se sastanemo u Ujedinjenim nacijama kasnije ovog meseca!“, saopštio je Tramp.

Odnosi između Vašingtona i Tel Aviva uvek su bili prilično prijatni, a još su se više zbližile dve zemlje za vreme Trampovog predsedavanja, ali dve zemlje nemaju punopravni vojni savez.


Izrael je jedan od prvih glavnih saveznika koji nije NATO član (MNNA), oznaka koja ide sa čitavim nizom pogodnosti, kao što su izdašni zajmovi, prioritet u isporuci raznih vojnih viškova, posedovanje zaliha ratnih rezervi tehnike u vlasništvu Pentagona izvan vojnih baza SAD-a (za Izrael se kaže da ima najmanje šest lokacija) i drugih.

Tokom 2014. godine, SAD su Izrael prihvatile u novu klasu saveznika - glavnog strateškog partnera. Nova oznaka, koja je korak iznad MNNA, u osnovi je uspostavljena posebno za Izrael. Njome je značajno proširena ratna zaliha tehnile u Izraelu sa 200 miliona dolara na vrtoglavih 1,8 milijardi dolara.

Pod Trampovom administracijom, trend se nastavio, a 2017. godine SAD su osnovale svoju prvu stalnu vojnu bazu - objekat PVO  u Izraelu.

Ako se sporazum o uzajamnoj odbrani dveju zemalja realizuje, to bi bio prvi takav dogovor za Vašington nakon decenija. Poslednji je potpisan sa Japanom 1960. godine i od tada se SAD očigledno opredeljuju za uvlačenje zemalja u NATO, umesto da štrajkuju bilateralne sporazume.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Reuters / Nir Elias / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Savez dve od tri najmoćnije vojske na planeti duboko bi promenio svetski poredak. Vladimir Putin smatra da je u budućnosti moguće da bi se Rusija i Kina mogle ujediniti,...


Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu pozvalo je London da preispita svoju politiku koja nudi vize za stanovnike Hong Konga sa britanskim prekomorskim statusom i utire put britanskom ka državljanstvu. ...


I jermenska i azerbejdžanska strana saopštavaju da je tokom noći došlo do kršenja primirja i da su granatirana pogranična mesta usled čega su stradali, između ostalog i civili, a...

Predsednik Rusije Vladimir Putin shvata da što se više bliže američki predsednički izbori to je rusofobna retorika jača, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.


Američke vojne vežbe u Evropi sa razvojem primene nuklearnog oružja destabilizuju situaciju u svetu, a posebno u pozadini krize nastale u oblasti kontrole naoružanja, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih...


Ostale novosti iz rubrike »