Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Teško je Zapadu da prihvati da se njegova viševekovna dominacija smanjuje - Lavrov u UN-u

RT: Teško je Zapadu da prihvati da se njegova viševekovna dominacija smanjuje - Lavrov u UN-u
27.09.2019. god.


Zapad ignoriše stvarnost pokušavajući da spreči stvaranje višepolarnog sveta nametanjem svojih uskih "liberalnih" pravila drugima, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, obraćajući se na Generalnoj skupštini UN-a.

Govor Lavrova sedištu UN-a u Njujorku bio je fokusiran na globalne izazove, ali za razliku od nekih govornika, nije ublažavao reči, nastavljajući sa potpunim prekorom zapadnih ideala svetskog poretka.


Teško je Zapadu da prihvati da se njegova viševekovna dominacija smanjuje.


Novi centri ekonomskog rasta i političkog uticaja nastaju na međunarodnom planu, rekao je on, ali SAD i njihovi saveznici pokušavaju da spreče uspon multipolarnog sveta.

U pokušajima da bi to postigli, „nameću standarde ponašanja zasnovane na uskoj zapadnjačkoj interpretaciji liberalizma drugima. Ukratko, "Mi smo liberali otuda nam je sve dozvoljeno", je način kako je Lavrov okarakterisao ovaj stav.

Zapad sve više zaboravlja na međunarodno pravo i češće se zadržava na redosledu koji se zasniva na pravilima.

Za razliku od ovog kontraproduktivnog pristupa, trajna rešenja za globalne izazove trebalo bi da se zasnuju „na osnovu Povelje UN-a, kroz ravnotežu interesa svih država“, preporučio Lavrov.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © REUTERS/Lucas Jackson / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Vest da će Novica Tončev, narodni poslanik, predsednik Skupštine Opštine Surdulica i visoki funkcioner SPS zauzeti mesto Ministra bez portfelja u novoj Vladi Srbije, izazvala je veli


Zbog sankcija SAD Kini i njenim tehnološkim kompanijama, več neko vreme novi Huawei uređaji stižu bez Google aplikacija i Google Play prodavnice.    Iako Huawei ima svoju prodavnicu aplikacija App Gallery,...


Azerbejdžan je više puta tokom sastanaka sa kopredsednicima Minske grupe OEBS-a zahtevao da se uvedu sankcije Jermeniju zbog vršenja pritiska na Jerevan u rešavanju pitanja sukoba u Karabahu, izjavio...

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“. &


Državna služba za vanredne situacije Nagorno-Karabaha saopštila je da su azerbejdžanske oružane snage upotrebile ratno vazduhoplovstvo u karabaškom gradu Martuni.


Ostale novosti iz rubrike »