Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Letonska legija Vafen SS „ponos naše države i nacije“, kaže ministar odbrane

RT: Letonska legija Vafen SS „ponos naše države i nacije“, kaže ministar odbrane
29.09.2019. god.


U zabrinjavajućem primeru revizije uloge nacističkih kolaboracionista u Drugom svetskom ratu, letonski ministar odbrane je rekao da su veterani, njegovi sunarodnici koji su se borili u Vafen SS-u, „heroji“ i da se sećanja na njihovu žrtvu moraju negovati.

"Naša je dužnost da poštujemo ove letonske patriote iz svih dubina naše duše", rekao je ministar odbrane Artis Pabriks okupljenima tokom memorijalnog događaja.


Zatim je nazvao letonske legionare - nacističke kolaboracioniste koji se sada veličaju kao borci za slobodu zbog svog antisovjetskog stava - „herojima“ i „ponosom letonske nacije i države“.

"Stojeći pored grobova i spomenika naših legionara, svi smo ispunjeni snagom i pouzdanjem da naša zemlja ima budućnost, da smo na dobrom putu", naglasio je ministar.

Legionari su činili dve divizije u okviru Vafen SS-a, elitnog vojnog krila nemačke nacističke stranke, koje su se tokom rata borile zajedno sa redovnim snagama i postale poznate zbog svojih masovnih zločina. Nemci su započeli regrutovanje Letonaca da se bore protiv Sovjeta ubrzo nakon invazije i okupacije Letonije 1941. gosine koja je u to vreme bila deo SSSR-a. Letonske vojnike obučavali su i vodili nemački oficiri. Prilikom pridruživanja legiji, svaki vojnik bi obećao ličnu odanost Adolfu Hitleru.

Tema nacističkih kolaboracionista ostaje suština spora u Letoniji, pošto mala baltička zemlja ostaje među retkim zemljama koje otvoreno slave veterane Vafen SS-a. Bivši legionari i njihove pristalice organizuju godišnje marševe u centru Rige. Njihove aktivnosti podržavaju mnogi lokalni desničarski političari, istoričari, pisci i medijske ličnosti.

Letonska značajna rusko-jezična i jevrejska populacija, u međuvremenu, organizuje godišnje protestne skupove, ukazujući na to da su se veterani Vafen SS koji se slave, efektivno borili na Hitlerovoj strani i činili ratne zločine.

Pristalice legionara na legionare gledaju kao na borce za slobodu čiji je cilj bio da obnave nezavisnost Letonije nakon što je 1940. godine ušla u sastav Sovjetskog Saveza. Oni takođe insistiraju na tome da se nikada nisu saglasili sa nacističkom ideologijom i negiraju da su saučesnici u ratnim zločinima nemačkih snaga, u kojima je ubijeno desetine hiljada Letonaca, uglavnom Jevreja i Roma tokom trogodišnje okupacije, koja je okončana zahvaljujući sovjetskim trupama.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © Muzej okupacije Letonije / okupacijasmuzejs.lv/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je danas da je početak rada nove kovid bolnice u Batajnici istorijski dan za Srbiju u svakom smislu, poručivši pritom da će...


Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je nazvao američke sankcije protiv gasovoda "Severni tok 2" nelojalnom konkurencijom. Ranije su se članovi Kongresa SAD usaglasili nacrt budžeta za odbranu,

Rusko-beloruske velike vojne vežbe „Zapad 2021“ biće održane u septembru 2021. godine, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu.


Nacionalna skupština (donji dom parlamenta) Francuske podržala je rezoluciju kojom se vlada zemlje poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

Moskva je pristala na ključne američke zahteve u pokušaju da sačuva novi sporazum START u trci sa vremenom za produženje ugovora pre nego što istekne, rekao je ruski ambasador...


Zemlje sporazuma OPEK plus odlučile su da povećaju proizvodnju nafte od januara za 500 hiljada barela dnevno, zatim će države održavati mesečne ministarske sastanke, saopštilo je Ministarstvo energetike Kazahstana. ...


Ostale novosti iz rubrike »